Klikkaa ja lue uusin kerholehtemme!
Tervetuloa SPAUK ry kotisivuille Yhdistysesittelymme Lue kerholehteämme Yhdistyksemme historia Galleriamme Turva-automme esittely Ota yhteyttä ja kysy lisätietoja Linkit
 
Spaukku 4 / 2017 - Päätoimittajan mietteitä

Spaukku 4/2017 Lagus
   
Vuosi 2017 alkaa olla lopuillaan. Nyt katseetkin on suunnattu siihen juhlista jaloimpaan eli jouluun. Jos jotain voisi jouluksi toivoa, niin toiveeni on, että kaikilla ihmisillä olisi rauhallinen, stressitön joulu ja myös joulua edeltävä aika. Olisi kerrankin aikaa viettää läheisten kanssa sellainen lupsakka joulu. Toki sen eteen pitää jokaisen tehdä töitä, ettei kaikki jouluvalmistelut kaadu yhden tai kahden ihmisen niskoille, vaan tehdään joulu yhdessä ja vietetään se yhdessä nautiskellen joulupöydän antimista, seurasta ja kaikesta muustakin, mikä jouluun liittyy.

Tämä vuosi oli kerhomme 31. ja turva-autotoimintamme 29. toimintavuosi. Ensi vuosi onkin sitten juhlavuosi turva-autoilun osalta. Mikäpä on juhlavuotta viettäessä, kun turva-autonamme on ensi vuonnakin Mercedes. Hoidetaan tehtävämme rallin turvallisuuden parantamiseksi ja ylläpitämiseksi entistä paremmin ja puututaan havaittuihin epäkohtiin yhtä jämäkästi kuin ennenkin.

Rallin MM-sarjassa ei tullut Suomeen maailmanmestaria. Toki hienoja yksittäisiä suorituksia nähtiin, kuten J-M Latvalan Ruotsin rallin voitto ja Esapekka Lapin voitto Neste Rallissa. Hienoja palkintopallisijoituksia ja hyviä muitakin pistesijoituksia saatiin useita Suomeen vuoden aikana, mutta kuitenkin vain ne voitot muistetaan. Toivotaan, että Tommi Mäkisen johtama Toyotan GR Team on saanut ensimmäisenä kilpailukautenaan niin paljon uutta tietoa ja kokemusta autosta, että ensi vuosi mennäänkin sitten jo aivan eri tahtiin. Tosin huonoksi ei voi tätä ensimmäistä kauttakaan millään tavalla luonnehtia..

Ott Tänakin tulo tallin kolmanneksi kuljettajaksi tuo lisää osaamista tallin toimintaan. Ott pistää varmasti parastaan ja lisää muille kuljettajille paineita menestyä. Tulossa on mielenkiintoinen rallivuosi 2018.

Formula 1 kilpailukausi päättyi Valtteri Bottaksen hienoon voittoon Abu Dhabissa. Lewis Hamiltonhan uusi mestaruutensa jo aikaisemmin, ja peli kirkkaimmasta mitalista oli selvä. Helpolla Valtterille voitto ei tullut, siitä piti tallikaverinsa huolen. Vielä ei Ferrarin vauhti riittänyt pistämään tosissaan kampoihin merkkimestaruuden napanneelle Mercedekselle, joka on dominoinut kisoja jo vuosia. Ensi vuosi kaiken muuttaa voi, joten mielenkiintoa riittää myös ensi kaudella. Toivottavasti muutkin tallit saavat autoihinsa lisää kulkua ja luotettavuutta ja ovat mukana kärkikahinoissa.

Aikaisemmin tulinkin jo esittäneeksi joulutoiveeni. Haluan toivelistaani tehdä lisäyksen. Joka vuosi joululiikenteessä tapahtuu jotain yllättävää ja ikävää. Toivon, että jokainen meistä huolehtisi, että kulkuväline on varmasti kunnossa, rengaspaineet tarkistettu, tuulilasi putsattu, tavarat kiinnitetty kunnolla, matkustajat turvavöissä ja että matkaan varattaisiin riittävästi aikaa ja unohdettaisiin kiire. Oltaisiin kohteliaita muille tiellä liikkujille, annettaisiin tilaa ja pidettäisiin kunnon turvavälit ja ajettaisiin ennakoiden. Mukavampihan se on päästä ehjänä ja iloisena perille, vaikka aikaa olisikin vierähtänyt hetkinen enemmän. Niin ja pistetään heijastimet heilumaan!

Riemullista Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2018! - Elmo ja Kaukis

Heikki Ahteensuu Im Memoriam 1951-2017

Lagus
Olemme menettäneet keskuudestamme taas yhden merkittävän autourheilumiehen. Meidän kaikkien hyvä ystävä ja autourheiluvaikuttaja Heikki Vilho Ilmari Ahteensuu poistui keskuudestamme taivaallisille pikataipaleille syyskuussa.

Keravalainen Heikki Ahteensuu oli rallimies koko sydämestään, niin järjestelypuolella, kuin myös itse kilpailijana. Heikki oli promoottori monessa asiassa. Heikin oma kilpailu-ura keskittyi 70- ja 80-luvuille, jolloin kalenteriin kertyi kilpailuja aina ulkomaita myöten. Kilpailu-uransa lomassa Heikki oli innokasjärjestömies ja hän oli mm. 1986 mukana perustamassa Suomen Poliisien Autourheilukerho ry:tä eliSPAUKia, ollen myös yhdistyksen ensimmäisen kauden hallituksen jäsenenä.

Heikki Ahteensuu oli myös vuonna 1982 perustamassa keravalaista autourheiluseuraa RallyDriversTeamia, ollen innokkaasti mukana toiminnassa aina viimevuosiin asti.

Kun Heikki ei enää aina jaksanut tulla paikanpäälle, kävi puhelin kuumana ja neuvoja sateli meille muille siitä, miten hommat tulisi tehdä ja niin ne sitten usein tehtiinkin ja priimaa syntyi. Kilpailupäivinä Heikki kuitenkin oli aina paikalla, viimeksi vielä toukokuussa 2017.

Heikin "sieltä rallista" muistoa kunnioittaen
- RallyDriversTeam ry, Kerava
- Suomen Poliisien Autourheilukerho ry - RallyTeam Police Finland

Pauli Heikkola: Vaativa reitti lakeuksilla, ei ollut tasamaata

 
Pohjanmaa Ralliin Seinäjoelle ilmoittautui 154 autokuntaa. HistoricRallyTrophy -sarjan 5/6 osakilpailu oli poikkeuksellisesti 2-päiväinen tapahtuma, "vanhojen hyvien aikojen" aikataulua mukaillen.

Lähtö syyskuisena lauantai-iltanaklo 17:01 kilpailukeskuksena toimineen hotelli Sorsanpesän pihasta. 4 erikoiskoetta Ylistaron seudulla, jonka jälkeen yötauko. Kilpailu jatkui toisella osiolla sunnuntaiaamuna klo 09:01.Nyt suuntana Laihia ja Tervajoki.Ensimmäisen kilpailijan saapuminen maaliin oli ajoitettu iltapäivän alkuun.

HRT-luokkiin osallistui vain 52 kilpailijaparia, loput olivat lisäluokkien osallistujia, joista osa ajoi nuotista eli he pääsivät tutustumaan reittiin lauantaina ennen kilpailua.

Tapahtuma sai ylimääräistä positiivista julkisuutta, kun Jari-Matti Latvala osallistui kilpailuun juuri valmistuneella nelivetoisella historic-luokan Toyota Celica 2000 GT-Four autolla, jolla oli kilpailuhistoriaa MM-tasolta saakka.

Allekirjoittaneelle olisi ollut tarjolla useampikin kakkosohjaajan pesti, mutta järjestäjän tilaama turva-autotehtävä oli pakko hoitaa. Ajovarusteet saivat siis jäädä kotiin.

Kun jäsenistöstä ei löytynyt halukkaita etuautokeikalle, niin värväsin kolleegani kuljettajaksi. Onneksi hänelle sopi parin päivän reissu lakeuksille, niin saatiin tämäkin homma hoidettua. Eikä ollut ensimmäinen kerta, kun tällä miehistöllä on liikuttu.

Näyttää olevan niin, ettei varsinkin kauempana oleviin kilpailuihin löydy kovinkaan helposti spaukkilaisia tekemään tunnustettua työtä rallikilpailujen turvallisuuden hyväksi. Tässä olisi selkeä parantamisen paikka, mutta viime vuosina tilanne on muuttunut yhä haasteellisemmaksi passivoitumisen yleistyessä. Kipuraja lähenee…

Lauantai, osio 1

Kävimme reitillä nuotituksen aikana. Rauhallista oli, sillä ennakkotutustujia oli kaikkiaan alle 40 autokuntaa. Reitti näytti olevan "epäpohjalainen", sillä vaihtelevuutta ja korkeuseroja tuntui olevan jokaisella erikoiskokeella. Nyt ei ajettu viivasuoria tasaisia peltoteitä, joiden päässä olisi 90-asteen mutka syvine ojineen. Nuo tunnusmerkit ovat usein olleet hallitsevia alueella ajetuissa takavuosien kilpailuissa. Viikolla saaduista sateista huolimatta tiet olivat suorastaan loistavassa kunnossa.

Etuautojen alkupalaveri sujui totuttuun tapaan kilpailunjohtaja Erkki Hemmingin ja turvallisuusjohtaja Juha Hautalan komennossa. Merkittäviä muutoksia suunniteltuun aikatauluun ei ollut tiedossa. Kilpailun johtokeskus antaisi tarvittaessa "askelmerkkejä" virve-radioiden välityksellä. Nolla-autot saivat vielä omat yksilöidyt tehtävänsä aikatarkastusasemien valmiusasteen testaamiseksi.

Osion 1 reitillä ei meillä ollut huomauttamista, katsojat olivat sijoittuneet turvallisesti. Porukkaa oli paikoin runsaasti, sillä näissä kohdissa yleisö odotti näkevänsä näyttäviä suorituksia kuljettajilta sekä ehkä jopa sitä paljon puhuttua "runkia". Sää oli sopiva, ehkä ajankohtaan nähden lämpötilalukema hieman liian syksyinen.

Valitettavasti Jari-Matti joutui keskeyttämään päivän päätteeksi teknisiin ongelmiin erikoiskokeen 4 jälkeen.

Kilpa-autot jätettiin yötauon ajaksi ParcFerme -alueelle kilpailukeskusta vastapäätä sijainneen ammattioppilaitoksen piha-alueelle.

Sunnuntai, osio 2

Sunnuntaiaamu valkeni kuulaana ja kirkkaana. Puolet kisasta oli vielä ajamatta ja kaikki ratkaisut avoinna. Lähes 47 kilometrin siirtymän jälkeen sekuntitaistelut jatkuivat Tervajoella.

Päivän huoltotaukoa vietettiin EK 6:n jälkeen Ylipään Nuorisoseurantalon piha-alueella. Sisätiloissa paikallinen kyläyhdistys hoiti puhvettia, josta sai suolaista ja makeaa evästä. Aktiivinen väki oli pitänyt rakennuksesta todella hyvää huolta ja sitä käytettiin säännöllisesti monien tilaisuuksien ja tapahtumien pitopaikkana.

Kilpailun päättänyt EK 8 (Naarajoki) oli pisin, 14.82 kilometriä. Reittijohtaja Mika Virtanen totesikin loppupalaverissa, että paras jätettiin viimeiseksi, niin kaikille maaliin päässeille jäisi hyvä fiilis. Tuohon kommenttiin ei ole lisättävää. Kovapohjainen ja leveä tie, joiden mutkia oli osittain jopa kallistettu. Se suorastaan houkutti ajamaan kovempaa. Tie oli looginenilman äkkinäisiä muutoksia. Kuitenkin ajaminen vaati huolellisuutta ja tarkkaavaisuutta, koska nopeudet nousisivat ja riskikynnys kasvaisi. Erinomainen lopetus kahden päivän uurastukselle.

EK 6:lla nuottiluokassa sattunut kovavauhtinen ulosajo keskeytti kilpailun siksi aikaa, että kuljettajat saatiin pelastushenkilöstön toimesta ensihoidon kuljetettaviksi sairaalahoitoon. Onneksi kuitenkin vakavammilta loukkaantumisilta vältyttiin, ainekset olivatpahempaan. Auto tuhoutui korjauskelvottomaksi ulosajossa, kuitenkin huippuluokan turvarakenteet ja -varusteet tekivät tehtävänsä. Pikaista paranemista Antille ja Mikolle, jotka ilmoittivat sosiaalisessa mediassa palaavansa rallin pariin vuonna 2018.

Onnettomuustilanne hoidettiin kilpailun johtokeskuksessa rautaisella kokemuksella. Hemminki ja Hautala pitivät tilanteen hallinnassaan ilman ylimääräisiä "hötkyilyjä". Valitettavasti tämänkaltaiset tilanteet kuuluvat satunnaisesti lajin luonteeseen.

Loppupalaverissa todettiin päivän kulku ja muutamia kehityskommentteja heitettiin harkittaviksi. Muun muassa kilpailussa ajaneen tasanopeusluokkien etuautomiehistö kaipasi yhtenäisiä käytäntöjä kaikkiin niihin kilpailuihin, joihin HRRT-kilpailijat (HistoricRegularityRallyTrophy) osallistuvat. Yleensä nämä luokat suorittavat kilpailureitin tuntia ennen varsinaista rallia. Nyt joillakin aikatarkastusasemilla oli epätietoisuutta tasanopeuskilpailusta.

Historic-luokkien Top 3:
1. Janne Kanerva – Harri Kanerva, AnkUA, Volvo 142 S, 47.19,1
2. Jorma Ala-Lahti – Juha Kaipainen, JyvUA/LMM, Ford Escort RS 1600, + 53,6
3. Tomi Vanhatalo – Raimo Vanhatalo, HRCF, Opel Ascona B, +1.17,3

Nuottiluokkien Top 3:
1. Teemu Asunmaa - Jonne Halttunen, AlavUa/JyvUa, Skoda Fabia R5, 40,13,2
2. Jukka Ketomäki - Kai Risberg, AL-Härmä/VUA, Skoda Fabia R5, +19,5
3. Marko Mänty - Joni Mäkelä, KauhUa/NokUa, Skoda Fabia R5, +50,5

Pohjanmaa-Ralli ry on kuuden pohjalaisen autourheiluseuran muodostama yhteenliittymä, jonka muodostavat Alavuden UA, Etelä-Pohjanmaan UA, Laihian UA, Lapuan UA, Pohjankyrön UA sekä TeamBotnia. Seurat hoitivat nimikkokilpailunsa mallikkaasti.

Lake City Rally - Rallin SM-sarjan päätösosakilpailu 29-30.9.2017

Belgian PoliisiralliTällä kertaa kisaraportti ei tule SPAUK:n turva-auton miehistöltä vaan 000-auton kartturin paikalta. Neljänä aiempana vuonna toimin TamUA:nSM-rallissa turvapäällikkönä ja kilpailuorganisaation lähimpänä toimitsijana SPAUK:iin päin. Tämänkin vuoden kisassaSPAUK:n turva-auton miehistönä toimivat Kyröläinen ja Lisma Nokian poliisiasemalta. Hyvän yhteistyön osoituksena Kyröläinen nakitteliminut kirjoitushommiin.

Lempäälästä etelään

Belgian PoliisiralliAiemmista SM-ralleistamme poiketen kilpailukeskus vedettiin yhtä suurta katutyömaata olevalta Tampereelta Lempäälän Real Park -yrityspuistoon, Ideaparkin lähelle. Samalla menetettiin tiettyä fiilistä, mutta käytännöllisyyden kannalta Real Parkin ympäristö oli kätevä.

Kilpailijoita ilmottatui 134, mitä on nykypäivänä pidettävä tyydyttävänä määränä. Lyhennetylle lauantaille pääsi mukaa myös ilman nuotteja ajavat kilpailijat. Kaikille autoille ja lisenssityypeille löytyi luokka. Tähän malliin toimitaan jo miltei kaikissa ralleissa. Kilpailijoiden osanottomaksut nimittäin muodostavat käytännössä aina rallin tulopuolesta suurimman osan.

Erikoiskokeet suuntautuivat etelään ja olivat osin uutta ja osin vanhaa aiemmista kisoista: Perjantai-iltana yleisö-ek Ideaparkilla, Latomaa ja Kaikunkulma Vesilahden suunnalla. Lauantaina taas Vesilahden ja Sastamalan välimaastoon Ekojärvelle, sitten Onkemäki, Savo molempiin suuntiin, Uskila ja Valkeakosken yleisö-EK Säterin kihara (kopio saman nimiesestä Jyväskylän suurajojen pätkästä vuosikymmneten takaa). Sää oli kuiva ja tiepohjien kosteus myös melko ihanteellinen. Tämä oli miellyttävää kilpailijoille ja yleisölle-eikä vähiten tiekulujen maksajalle eli järjestävälle seuralle.

Myös kisan päätoimitsijoissa oli huomattavia muutoksia kun reitti- ja turvatiimistä jäi useampi ukko sapatille, allekirjoittanut yhtenä löysääjistä. Mutta jotenkin kisa taas kerran loihdittiin; sota ei muutamaa miestä kaivannut.

Yllättäjiä sumusta

Belgian PoliisiralliItse kilpailun kulusta ovat muut mediat juttuja pullollaan, mutta kerrataan vielä jotakin: Kisassa nähtiin ehkä tulevan rallitähden uran taitekohta: 22-vuotias pornaislainen Sipoon autokerhoa edustava Eerik Pietarinen voitti suvereenisti SM1 luokan, mihin nopeimmat nelivetoautot kuuluvat. Tapauksen asiasta tekee se, että Pietarinen ajoi ensimmäistä kertaa R5 –luokan autolla. SM1 luokan sarjakullan vei nyt kolmanneksi ajanut Teemu Asunmaa. Toiseksi ajaneen Juha Salon SM-kultaputki taittui hopeaksi.

Miedompien nelikoiden SM2 luokan vei Nokian UA:n puheenjohtaja(!) Olli Lahti. Luokan SM-kullan oli Pietarinen jo varmistanut aiemmin. Sarjapisteissä toisena ollut Timo Mäenpää kaatoi Ek 2:lla. Samassa paikassa kaatoon keskeyttivät myös EvgenyCherkasov ja SM3:n sarjajohtaja Emil Lindholm. Tuo nouseva vasen jäikin kisan ainoaksi useamman auton ulosajopaikaksi. Kovan näytön luokassa antoi Ruotsin Jackob Jansson, joka ajoi yleiskilpailun kärkikahinoissa ja EK 3:lle pohja-ajan. Suoritus oli kova vaikka spekuloitaisiin lähtöpaikan antamalla paremmalla pidolla. Jansson joutui jättämään keskeytysilmoituksen EK 5 Onkemäen maaliin Mitsunpehmittyä rajun hypyn seurauksena.

SM3 luokassa (R2 autot) meno oli jälleen rajua ja tasaista. Lindholm siis keskeytti kaatoon jo EK 2:lla. Pronssimitalia yrittänyt TaiskoLario ajoi rajusti puuhun EK 3:lla. Tästä tuli kilpailun ainoa ”lanssitauko” kun miehistö noudettiin metsästä. Kuskit selvisivät pienin vammoin suhteessa osuman energiaan - kiitos nykyaikaisen auton korin ja turvavarusteiden. Kaatoon keskeytti myös Henrik ”Eerikinveli” Pietarinen lauantain ekalla koitoksella ja samalla EK:lla Olli Pollarin mitalitoiveet kariutuivat ajovirheen tuomaan aikatappioon. Lopulta luokkavoiton vei Samuli Vuorisalo Opelilla ja toisen sijan Miika Hokkanen Fordilla. Hokkaselle SM-kultaa.

SM4 luokasta on muodostunut lähes pelkästääFin R sääntöjen mukaan rakennetujenCivicType R –vinguttimienhiekkalaatikko. Muutaman erittäin nopean kuskin porukasta paras oli Jämsän Joonas Lindroos ja hän vei myös SM-kullan.

Rallin etuautoista

Belgian PoliisiralliRallikilpailun turvallisuudesta pyydettiin kirjoittamaan - tai jopa koko rallin järjestämisestä. Kilpailun teosta kokonaisuutena voisi kirjoittaa kirjan, turvallisuudesta ainakin kirjasen. Tässä jotakin rallin etuautoista, joistayhtenä voi toimia SPAUK:n turva-auto.Turva- ja nolla-autoista määrätään melko pitkästi AKK:n rallin sääntöjen kohdassa 13.9, josta myöhemmin olevat sitaatit ovat.

Etuautot liikkuivat Lake City rallissa seuraavassa ketjussa (EK:llenoin x minuuttia ennen ensimmäisen kilpailijan lähtöaikaa)

-70…-60 min. RATA 2/RATA 1, mahd. apulaisratamestari ja ratamestari
-55 min TURVA, reitin turvallisuuspäällikkö
-30 min JOHTO, reittijohtaja ja AKK:n asettama turvatarkkailija (antavat luvan EK:n suorittamiselle)
-20 min SPAUK
-14 min 000-auto
-11 min VIP-auto
-8 min 00-auto
-5 min 0-auto

Belgian PoliisiralliLetka on pääsääntöisesti samankaltainen kaikissa ralleissa. Neste Rallyssataitaa olla MM-sarjasta tulevaa poikkeavuutta. Toisinaan käytetään englanninkielisiä nimityksiä route ja safety.

Kilpailussa saadaan käyttää korkeintaan viittä turva- ja 0-autoa. Käytännössä etuautoista turva-autoiksi luetaan TURVA ja SPAUK. SPAUK:n turva-auto on käytännössä sääntöjen tuntema Turva 2-auto, jonkatehtävänä on tarkastaa yleisöturvallisuus ja sillä on raportointivelvollisuus johtokeskukseen.

Turva 1- ja Turva 2-autojen tulee olla siviiliautoja eikä ohjaajilla saa olla ajovarusteita.

Turva- ja nolla-autojen tulee ”--tarkastaa kaikki turvallisuuden kannalta tärkeät kohdat. Näiden autojen ohjaajilta edellytetään vankkaa ralliasiantuntemusta ja kokemusta sekä AKK:n myöntämää kilpailija- ja/tai rallin päätoimitsijalisenssiä. 0-auton miehistön jäsenten tulee olla yli 18-vuotaita. Heidän tehtävänään on antaa johtokeskukselle täydelliset tiedot ja oma mielipide EK:n turvallisesta suorittamisesta.”

RATA- ja TURVA -autoissa onmainitun päätoimihenkilön lisäksi joku toinen henkilö. Yleensä tämä kaveri toimii auton kuljettajana päätoimitsijan keskittyessä omaan tarkastustehtäväänsä papereineen. Joskus näissä autoissa on enemmänkin työvoimaa, esim. ratamestarille lisää käsiä tai viimehetkellä siirrettäviä toimitsijoita.

Etuautojen työ on erittäin vaativaa tasapainoilua toimenpiteiden suorittamisen ja aikataulussa pysymisen ristipaineessa. Paine alkaa kasvaa voimakkaasti jos EK:n rakentamista joudutaan suorittamaan vielä etuautoista (nauhat, merkit, ajanotto, ongelmat asematoiminnoissa, puuttuvat toimitsijat jne). Etuautoissa on oltava monipuolista välineistöä ongelmatilanteita varten (nauhaa, talokirjeitä, varasammuttimia, reittimerkkejä, työkaluja jne).

Tämän vuoden kisassaEK:t käynnistyivät ajallaan ja olivat hyvin rakennettuja. Myös asematoiminnot, lähettäminen ja ajanotto toimivat täysin 000-auton vinkkelistä. Kiitos EK-järjestäjille!

Belgian PoliisiralliEnnen SPAUK:ia matkaan lähtee JOHTO –auto. Käytännössä autossa istuu kilpailun reittijohtaja, joka vastaa reitistä ja sen turvallisuudesta. Yleensä ratissa on AKK:n rallin lajiryhmän nimeämä turvatarkkailija, joka on ollut yhteistyössä kilpailun reitti- ja turvapuolen päätoimitsijoiden kanssa kilpailua edeltävinä kuukausina. ”Turvatarkkailija liikkuu kilpailupäivänä reitillä reittijohtajan kanssa kilpailun johdon autossa. Hän tarkastaa turvasuunnitelman toteutuksen ja sen, että kaikki aikaisemmin sovitut toimenpiteet on tehty, sekä varmistaa kilpailun turvallisen toteutuksen. Mikäli turvatarkkailija toteaa jonkin erikoiskokeen puutteellisesti toteutetuksi tai miehitykseltään vajavaiseksi, ei ko. erikoiskoetta saa ajaa. Päätöksen erikoiskokeen perumisesta tekee kilpailunjohtaja turvatarkkailijan esityksen perusteella.”

SPAUK:n aikataulu on jo kiireinen ja lisäksi vieraileva asema organisaatiossa asettaa rajoituksia EK-järjestelyihin puuttumisessa. SPAUK:in luonteva päätehtävä onkin yleisöturvallisuuteen puuttumisessa.

Johtokeskus seuraa etuautojen liikkeitä ja kommunikoi etuautojen kanssa. Etuautojen suorittamat saatot ovat yleisiä ja johtokeskus koordinoi ne aina. Esim. viime vuoden Tampereen SM -rallissa SPAUK saattoi muistaakseni eläinlääkärin kiireelliselle navettakäynnille ja EK oli pakko käynnistää hieman aikataulusta myöhässä.

Kokeneiden 0-automiehistöjen saatavuus tuntuu olevan vaihtelevaa, joskus on kyseltävä paljonkin, joskus tulijoita on karsittaviksi asti. Tämän vuoden Lake City Rallyssa paraatiesimerkki vahvasta 0-autosta oli ”yhden nollan” autokunta, jonka kuljettaja Anssi Laurellon toiminut ralleissa monissa päätoimitsijatehtävissä ja on vieläpä Lammin UA:n puheenjohtaja.

0-autojen nopeusvaatimus kasvaa sitä mukaa kun nollat kyljissä vähenevät: Lake City Rallyssa ”yks nollaa” sai ajaa jo hyvinkin vauhdikkaasti että ehti SM1 -luokan kärkikuskin alta pois. Meidän 000-autokunnalle keikka oli laatuaan ensimmäinen ja reilusti kisavauhtia rauhallisempi mutta vauhdikas ajaminen tuntui vaikealta, vauhti meinasi usein lähteä nousemaan turhan kovaksi.

Nolla-autot voivat olla siviili- tai kilpa-autoja. Siviiliautossa pitää olla varoitusvalot ja äänitorvi. Aikataulullisesti kilpa-auton käyttö on usein välttämätöntä, kuten juuri tässä kisassa, jossa oli pitkiä erikoiskokeita ja erittäin nopeat autot ensimmäisinä lähtöjärjestyksessä. Viime vuoden kisassa olimme näiden kilpa-autojen kanssa hyvin epäonnisia; kaikki kolme rikkoontuivat, ensimmäinen jo ennen lähtölavaa! Nollia raavittiin sitten siviiliautoista ja luovuttipa tuomaristo käytössään olleen tila-auton nollaksi. Tänä vuonna kaikki kolme 0-autoa selvittivät koko reitin.

VIP-autoa ei läheskään aina ole kilpailussa mukana. VIP-autoa käytetään kilpailunjärjestäjälle tärkeiden henkilöiden kyydityksiin erikoiskokeilla. Kyyditettävät on perehdytettävä erikoiskokeen suorittamiseen ja VIP-auton kuljettajalla on oltava yleisen luokan kilpailijalisenssi. Tänä vuonna Lake City Rallyn VIP-auton kyyti oli ainakin riittävän kovaa kun juuri liikenneopettajaksi valmistunut Tommi Järvinen antoi Subarullaan kunnon kyytiä tutuilla teillä.

Vielä turvallisuudesta ja ralliterrorista

Belgian PoliisiralliViime vuosina olen itse eri rooleissani huolestunut erityisesti kahdesta teemasta rallin turvallisuutta koskien.

Teemme yleisöturvallisuuden eteen suhteettoman vähän työtä suhteessa riskeihin ja koko rallinteon vaivaan. Yleisön järkeen luotetaan hieman liikaa ja jopa monisatapäiset kirjavat porukat saavat toisinaan olla lähes keskenään EK:n varressa. Toivottavasti ette pidä minua omaan pesään virtsaajana kun näin julkisesti asiasta kirjoitan. Mutta kuten ralliväki tietää, läheltä piti -tilanteita on silloin tällöin; tyypillisesti ennalta ennustettavissa ulosajopaikoissa, mihin kerääntyy paljon yleisöä.

Toimenpide-ehdotuksia:

1.) Jo viitoitusohjeen tekemisen aikaan pyritään ennakoimaan ne muutamat kohdat, missäulosajoja todennäköisesti sattuu ja mihin yleisöä kertyy

2.) Näihin paikkoihin siimoitetaan yleisörajat etukäteen ja hommataan kykenevät JV:t, jotka ymmärtävät lajin päälle ja osaavat toimia
Korostan, että näitä paikkoja ei tyypillisessä rallikilpailussa kovin montaa ole eli suhteellisen pieni työ on kyseessä. Yleisörajojen asettamiseen tarvitaan aina henkilö, jolla on kokemusta ulosajoista - rajat eivät saa olla asettajan epävarmuuden vuoksi järjettömän kaukana. Usein auttaisi jo se, että sisäkurvin ojassa ei notkuta.

Belgian PoliisiralliTerroritekoja erikoiskokeiden varsilla on tehty kuluneen vuoden-aikana selvästi enemmän. Miedompana ilmaisuna tälle on käytetty sanaa ”maisemointi”.

Ulosajoja, ”runkia”, sairaimmin himoitsevat persoonat katkovat tyypillisesti puita tai vesakoita saadakseen mutkan / nyppylän taustan hämääväksi. (Tänäkään vuonna Lake City Rallyssa ei vältytty tältä.) Joskus nuotituksen ajaksi on jopa asennettu puu ohjaamaan katsetta oikein, mutta ennen kilpailua kiintopisteenä toiminut puu on poistettu. Muutamia vuosia sitten Keski-Suomessayksi ajolinjaa ohjaava varastokontti oli suunniteltu siirtää pois nuotituksen jälkeen. Onpa Kimi Räikkösen molemmat ulosajot mm-rallissasattuneet maisemoiduissa mutkissa! Myös huomattavaa lumen potkimista ajouriin on taas keksitty tehdä jarrutuspaikkaan. Mutkista varoittavien merkkien kääntelystä tms. en ole kuullut sen jälkeen kun Heinolan suunnalla vuosia sitten yksi mies saatiin asiasta tuomiolle asti.

Ilmiö on viheliäinen ja vaikea hallita. Terroria tehdään hyvin eri aikoihin, pahimmillaan vasta kisan aikana. Tässäkin ehkäisy alkaa jo kauan ennen kisaa ”potentiaalisia maisemointipaikkoja” ennakoimalla ja niitä eri tavoin valvomalla.

Jos ulosajot yritetään kokonaan ehkäistä,muuttuu ralli joksikin toiseksi lajiksi. Mutta ulosajojen terroristinen aiheuttaminen on kitkettävä.

Haastan erityisesti spaukkilaiset ralliaktiivit ideoimaankeinoja näissä asioissa, olettehan turvallisuuden ammattilaisia.

ralliterveisin
Janne Karhunen, TamUA

Jouni Kyröläinen: RealPark - Lake City Rally

Tampereen Urheiluautoilijat järjesti nyt viidennen kerran peräkkäin rallin SM-sarjan päätösosakilpailun 29.-30.9.2017. Tänä vuonna kilpailukeskus sijaitsi Lempäälässä ja reitti kulki Lempäälän, Vesilahden, Sastamalan ja Valkeakosken kuntien alueilla. Pienet koukkaukset tehtiin myös Urjalan ja Hattulan puolelle. Turva-autoa ohjasti Jukka Lisma allekirjoittaneen istuessa kartturina.

Turva-automiehistön osalta ralli alkoi perjantaiaamuna, kun sankan sumun keskellä suunnistimme Tampereelta kohti Lempäälää ja RealParkia. Sumu oli jopa niin sakea, että ajoimme Helsingin moottoritiellä oikean liittymän ohi. Pienen ketunlenkin jälkeen löysimme tien kilpailukeskukseen, joka sijaitsi Ideaparkin lähellä RealPark:ssa. Kilpailun sihteeriltä saimme vähintäänkin riittävästi materiaalia ja sitten olikin aika suunnata reitille valvomaan. Ajoimme tutustumismielessä läpi kilpailun kaksi yleisö-erikoiskoetta. Kilpailijat ajelivat siivosti nuotituksen aikana. Tosin pari numeroilla varustettua autoa tuli vastaan reiluhkosti vastaantulijoiden puolelle leikaten.

Iltapäivällä nautimme herkullisen aterian Ninan Keittiö -nimisessä ravintolassa kilpailukeskuksessa. Ruokailun jälkeen oli sitten etuautopalaveri, missä käytiin läpi etuautojen tehtäviä.

Perjantai

Belgian PoliisiralliRalli alkoi perjantai-iltana Ideaparkin pysäköintialueelle rakennetulla yleisö-erikoiskokeella. Ensimmäisellä pätkällä yleisöllä oli ainakin laajat Ideaparkin palvelut käytettävissä ja yleisöllä oli mahdollista nähdä koko erikoiskoe yhdeltä seisomalta.

Perjantain päätteeksi ajettiin vielä kaksi erikoiskoetta: Latomaa ja Kaikunkulma. Pimenevässä illassa ajetut pätkät sujuivat meidän osalta leppoisasti. Pimeys ja sumu tosin toivat omat haasteensa niin meille, kuin kilpailijoillekin. Paikoin sumu oli niin sakeaa, että kaukovalot piti kytkeä pois päältä. 000-auton miehistö kertoi, että olivat joutuneet useammassa sumuisessa kohdassa hiljentämään reilusti.

Lauantai

Lauantaina sää jatkui harmaana, mutta sumu oli onneksi yön aikana hälvennyt. Toisena kilpailupäivänä oli ohjelmassa seitsemän erikoiskoetta, joista kahteen kertaan ajettiin Savo ja Uskila sekä kilpailun toinen yleisö-erikoiskoe, Säterin kihara Valkeakoskella. Savon pätkä ajettiin tänä vuonna molempiin suuntiin.

Lauantai aloitettiin Ekojärvellä, missä oli muutamassa paikassa mahdollista, että katsojat olisivat tehneet ns. maisemointia. Liekö sitten "metsurit" nukkuneet pommiin, koska puut ja pensaat olivat paikoillaan. Ja hyvä niin. Ekojärveltä suuntasimme Onkemäkeen EK 5:lle ja siellä tehtävänä oli varmistaa valtion mutka-merkkien ja merkkien läheisyydessä järjestysmiesten paikallaan oleminen. Täälläkin kaikki oli kunnossa. Pätkän maalissa meitä odotti mukava yllätys, kun at-henkilöstö tarjosi kuumat grillimakkarat.

Kisan loput erikoiskokeet saimme sitten nautiskella hienoista hämäläisistä ralliteistä ja samalla todeta, että järjestäjillä oli homma hanskassa ja yleisö hienosti sijoittunut reitin varrelle. EK 9:llä Uskila 2:lla maalipäässä meidät yllätettiin jälleen. Maalin jälkeisellä sulkupisteellä järjestysmies viittoili meitä pysähtymään ja tarjoili muhkeat palaset maukasta pähkinäsuklaata. Veren sokerit koholla ja suut hevosenkengällä jatkoimme viimeiselle pätkälle Savoon.

Ralli oli kaikin puolin hienosti järjestetty. Kilpailukeskus oli tilava ja toimiva kaikkine toimintoineen. Erityisesti täytyy mainita ruokailu. Jukan kanssa tuumimme, että Ninan Keittiön tarjoamat ruoat olivat aivan huippuluokkaa. Buffet-ruokailun jälkeen emme kyllä nähneet nälkää pitkään aikaan.

Kisatuloksia

Belgian PoliisiralliItse kisaan lähdettiin mielenkiintoisista asetelmista. Olihan mestaruudet vielä auki lukuun ottamatta SM2-luokkaa, missä mestaruuden oli jo aiemmin varmistanut Eerik Pietarinen. SM1-luokassa voitossa olivat kiinni Teemu Asunmaa ja Juha Salo. SM3-luokassa mestaruus oli niin ikään kahden kauppa eli Emil Lindholmin ja Miika Hokkasen. Myös SM4-luokassa mestaruudesta ajoi kaksi kuljettajaa: Joonas Lindroos ja Esa Ruotsalainen. Toki mestaruuteen oli teoreettiset mahdollisuudet myös Janne Seluskalla. Mutta häneltä vaadittaisiin voittoa ja Lindroosin ja Ruotsalaisen jäämistä lähes ilman pisteitä.

Kauden päätöskilpailun voittajaksi kaasutteli Eerik Pietarinen, joka voitti toiseksi tulleen Juha Salon huikealla, lähes kahden minuutin erolla. Teemu Asunmaa sijoittui kisassa kolmanneksi ja voitti SM1-luokan Suomen mestaruuden ennen Saloa. Pronssia luokassa otti Jarkko Nikara.

SM2-luokassa kilpailun voitti Olli Lahti, toiseksi ajoi Ville Hautamäki ja kolmanneksi Juha Koljonen. Luokan mestaruuden nappasi siis Pietarinen, hopeaa otti Hautamäki ja pronssille kaasutteli Janne Eronen.

SM3-luokassa koettiin dramaattisia hetkiä, kun reilussa pistejohdossa ollut Emil Lindholm joutui keskeyttämään. Luokassa kilpailun kolmen kärki oli Samuli Vuorisalo, Miika Hokkanen ja Jaakko Lavio. Lindholmin keskeytettyä mestaruuteen ajoi Hokkanen, Lindholm otti hopeaa ja pronssia sai Vuorisalo.

SM4-luokan päätösosakilpailun kolme parasta olivat Joonas Lindroos, Esa Ruotsalainen ja Jori Nousiainen. Näin Lindroosista leivottiin luokan mestari, hopealle ajoi Ruotsalainen ja pronssia saavutti Janne Seluska.

Eero Lagus & Pauli Heikkola: Talvi pääsi yllättämään - tällä kertaa ihan kirjaimellisesti

 
Espoo Motorsport Clubin isännöimään kauden 2017 viimeiseen rallikilpailuun ilmoittautui kaikkiaan 99 autokuntaa. Tarjolla oli 7 erikoiskoetta, yhteensä noin 61 kilometriä eteläsuomalaisia hiekkateitä. Reitin kokonaispituus oli 231 kilometriä. Kilpailukeskuksena toimi lähtöpäässä Luksian ammattiopisto Nummelassa ja maalitoiminnot oli keskitetty Nummen yhtenäiskoululle. Turva-auto oli tilattu kilpailuorganisaation käyttöön jo alkuvuodesta.

Hommat oli viimeisiä hienosäätöjä vaille valmiina, myös turva-auto oli saanut nastarenkaat allensa, kun runsaasta ensilumesta oli varoiteltu. Kuitenkaan etelärannikolle ei uskottu satavan merkittäviä määriä, sillä merivedet olivat vielä lämpimät. Se pitää sateet yleensä vetisinä.

Luntahan sitten kuitenkin tuli perjantain vastaisena yönä jopa kehäteidenkin sisäpuolelle yllättävän reilusti, mutta se alkoi sulamaan nopeasti. Vehon kalustovastaava Marko Martikainen luovutti auton perjantaina päivällä. Olimme Eeron kanssa varanneet päätöskilpailun hoidettavaksemme ja sopineet lauantaiaamun lähtöajoista.

Iltapäivällä se ei-toivottu puhelu kuitenkin tuli: reittijohtaja Kai Rajakannas ilmoitti, että kilpailu on peruttu reitille sataneen poikkeuksellisen runsaan lumimäärän vuoksi. Eli tarkemmin "suomennettuna": lumi oli pakkautunut sorateiden pinnoille tasaiseksi polanteeksi ja nyt lauhtumisen sekä kilpailupäivälle ennustetun vesisateen voimasta pinta muuttuisi peilikirkkaaksi. Kun routaa ei ollut, piikkirenkaiden käyttöä ei voitu edes harkita.

Kilpailun turvallinen läpivieminen ei ollut mahdollista, joten ainoaksi vaihtoehdoksi jäi sen peruminen. Valitettava, mutta oikea päätös kilpailun johtoryhmältä.

Heidän tehtäväksi jäi massiivinen soittokierros, kun jokaiselle autokunnalle, erikoiskokeiden järjestäjille, toimitsijoille ja muille yhteistyötahoille piti saada tieto perumisesta mahdollisimman nopeasti.

Minä selvisin vain soitolla Eerolle, joka pitkän uran tehneenä kartanlukijana vastasi puhelimeen repliikillä: "Peruttiinko Maxell?" Kokenut valtiomies aavisti tilanteen kehittymisen.

Että sellainen keikka. Palautin Mersun vielä iltapäivän aikana MB Airportiin. Nyt auto saa huilata Vehon lämpöisessä tallissa pari kuukautta. Turva-autotoiminnan 30. juhlavuosi alkaa tammikuun 13. päivä Lopella, kun GLC miehistöineen suorittaa etuautotehtävää Kaloppi-rallissa.

Pauli Heikkola: Mutkaista tietä näkymättömiin

Highslide JS
 
Se jatkui sittenkin… nimittäin SPAUK ry:n tuottama turvallisuustyö kotimaisten rallien arvosarjoissa vuonna 2017. Oy Veho Ab mahdollisti kuluneen vuoden toteuttamisen tarjoamalla kerhon käyttöön tammikuussa tehtävään varustellun Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic -henkilöauton. Ehkä paremmin sopii termi kaupunkimaasturi.

Vuosi on sujunut sukkelaan ja Mersu on liikkunut lähes jokaisena kilpailuviikonloppuna jossain päin Suomea. Uusi auto on saanut osakseen ansaittua huomiota ja ihailua maailman parhaan rallikansan keskuudessa.

Turva-autolle on muodostunut vuosien saatossa lähes institutionaalinen status rallien etuautojen joukossa. Kiitos siitä kuuluu tehtäviä hoitaneille kerholaisille, jotka ovat jaksaneet talkoohengessä vapaa-ajallaan puurtaa hyvän asian puolesta kaikki nämä vuodet. Nyt saatiin paketoitua 29. toimintavuosi.

Luovutustilaisuus pidettiin torstaina 12. tammikuuta Vantaalla Vehon uudessa lippulaivamyymälässä, MB Airportissa. Myyntijohtaja Mikko Vesala ja kerhon puheenjohtaja Eero Lagus kättelivät allekirjoitusten päätteeksi. Turva-auto lähti siitä tuoreeltaan ensimmäiseen tehtäväänsä Liminkaan, jossa ajettiin juniorimestaruussarjan ensimmäinen osakilpailu.

Arktinen seikkailu Rovaniemellä tammikuun lopulla jäi osittain vajaaksi, kun Mersun nykyaikainen väyläsähköjärjestelmä päätti toimia omavaltaisesti. Auto palautui Vantaalle lavettikyydillä.

Seuraavat kilpailut Heinolassa ja Savonlinnassa jäivät osaltamme hoitamatta, kun turva-auton teknisiin ongelmiin ei löydetty ratkaisua. Sijaisautolla sitten saatiin talvikauden loput tehtävät hoidettua ja GLC palasi "ruotuun" toukokuun alussa Keravalla ajetussa pienoisrallissa.

Toisaalta ei mennyt meiltäkään ihan Strömsöön malliin: Historic-kisaan toukokuun toisena lauantaina ei löytynyt miehistöä. Samaan aikaan merkittävä osa turva-autotehtäviä hoitavia aktiivijäseniä kun oli nostalgiamatkalla Belgiassa seuraamassa kansainvälistä poliisirallia. Juhlakilpailu järjestettiin nyt peräti 60. kertaa. Jostain syystä kerhon jäsenistöstä ei löytynyt halukkaita hoitamaan päiväkeikkaa Perniössä. Valitettava päällekkäisyys sekä jäsenistön passivisuus.

Onneksi kilpailunjohtaja Mika Hurula oli ymmärtäväinen saadessaan ennakkoon tiedon turva-auton poisjäännistä.

Huippunäkyvyys MM-ralliyleisölle Paviljongissa

Highslide JSKesäkauden merkittävin ja näyttävin tapahtuma oli Neste Rally Finland. Tällä kertaa turva-auto esiintyi Paviljongin näyttelyalueella paraatipaikalla koko MM-rallin ajan. Elina, Harri ja Vesku hoitivat promootion kokemuksella ja ammattitaidolla, teemana 'Made in Uusikaupunki'.

Syksyllä kilpailuja oli eniten ja myös turva-autotehtäviä pyyntöjen mukaisesti lähes joka viikonloppu. Osallistuimme vuoden 2017 aikana 20 autourheilutapahtumaan. Lisäksi nuo aikaisemmin mainitut 3 keikkaa jäi hoitamatta. Tämän lisäksi olimme varautuneet hoitamaan muutamia ralleja, mutta kilpailunjärjestäjä ei tarvinnut turva-autoa.

Eikä tässä vielä kaikki: poikkeukselliset sääolosuhteet peruuttivat vuoden viimeisen kilpailun, Maxell Rallin lokakuun lopussa. Yllättävä ja runsas lumimyräkkä kilpailua edeltävällä viikolla pakotti järjestävän seuran, Espoo Motorsport Clubin, tekemään valitettavan, mutta oikean peruuttamispäätöksen päivää ennen starttia.

Näillä siis mentiin. Aika paljon oli ylimääräistä "säätöä" verrattuna aikaisempiin vuosiin. Lieneekö nykyautojen ja lisävarusteiden moderni tekniikka jo liiankin herkkää vikaantumisille. Elektroniikka ja sähköiset tunnistimet eivät ilmeisesti aina tykänneet hiekkateillä ajelemisesta. Kuitenkin rallit tullaan ajamaan (ainakin täällä meillä) jatkossakin perinteisissä maisemissa metsien ja peltojen keskellä.

One more for the road…

GLC näkyy ja kuuluu rallikansan keskuudessa vielä vuonna 2018, kiitos Veho Oy:lle yhteistyösopimuksen optiovuoden käyttämisestä. Nyt pallo on jäsenistöllä, alustavan kilpailukalenterin mukaiset tapahtumat ovat varattavissa. Nopeat syövät hitaat…

30-vuotinen taival aloitettiin virallisesti elokuussa 1988 Mänttä Rallissa. Edessä on enää Grande Finale!

Tuomo Laitila ja Tatu Savela: Mänttä 200-ajo, 26.8.2017

Belgian PoliisiralliEdellinen ralli ajettiin Toivakassa pari kuukautta sitten ja siellä oli ongelmana vedon puute. Toivakan nopeilla tiellä auto ei vain kelannut vauhtia. Toivakan jälkeen oli tarkoitus laittaa M3:n läppärungot ja suuttimet sekä vaihtaa säädettävä moottorinohjaus, kunhan vaan pysyy auto tiellä ja sehän pysyi.

Purettuani orkkis imusarjan irti ja tähysteltyäni imukanaviin löytyi syy, miksei auto jaksa kipittää. Viime syksyn Pirelli rallin ulosajon jäljiltä oli kone yrittänyt syödä ilmamassamittarin kuoren palasen. Kaadon jälkeen kaasu oli juminut pohjaan ja kone huusi rajoitinta vasten ja siinä kone hotkaisi 22mm x 44mm kokoisen muovinpalan ykkösen imukanavaan tukkien kanavan lähes täysin. Onneksi muovin kappale oli noin iso, ettei se ollut mahtunut menemään venttiililautasen väliin. Pirellin jäljiltä oli autossa sen verran muutakin sepittämistä, että en sitten irrottanut imusarjaa, vaan laitoin vain uuden ilmamassamittarin paikalleen.

Laittelin M3:n läppärungot ja moottorinohjauksen paikalleen ja käytin auton penkissä säädettävänä. Siltäkin reissulta sai tulla siipi maassa kotiin, kun autosta ei irronnutkaan sitä mitä oli odottanut. Noin 20-25 hummaa jäi kateisiin odotetusta tuloksesta ja syy moiseen oli ahdistava ilmanputsari ja pakoputki. No tehdään niihin parannukset sitten rospuuttoaikaan.

Kilpailu oli taas inhimillisen matkan päässä, noin 80km kotipihasta. Aamulla starttailin klo 08 jälkeen liikkeelle ja Rientosen Juhani oli lupautunut jälleen lähtemään huoltomieheksi. Tatu menikin omalla kyydillä Mänttään ja olikin siellä jo kun Juhanin kanssa päästiin perille. Mäntässä auto alas kyydistä, ilmoittautuminen ja odottelemaan omaa katsastusaikaa. Sanoin taas Tatulle ja Juhanille, että minulle ei saa kertoa väliaikoja. Eipähän tuli mitään kiri ajatuksia jos on seuraava sijoitus lähellä, niin kuin Pirellissä viime syksynä.

EK1 (8,570km) Kolonkulma

Belgian PoliisiralliEka pätkä edessä ja jännitys tapissa. Valojen sammuttua laite liikkeelle ja nilkka oikoseksi. Tie oli hyväkuntoista ja vaikutti melko jouheelta. Auto myös tuntui hyvältä ajaa ja laskimme tulemaan melko hyvällä sykkeellä pätkää eteenpäin. Jonkun matkaa tultuamme oli tiellä katsojia varoittamassa ja laskin vauhtia. Edessä oli tiukka oikee, joka oli jo koitunut kohtaloksi jollekin kilpakumppanille. Varotuksen avulla selvisimme tuosta paikasta kunnialle. Edelleen jatkettiin hyvällä rytmillä hyväkuntoista pikkutietä. Hetkenperästä käännyttiin isommalle tielle missä oli melko heti huomiolla merkattu oikee ja hyvä, että oli merkattu, sen verran katala paikka olisi ollut ilman huomiota. Isompi tie oli melko nopeaa ja tosi hyväkuntoista. Hetken perästä tultiin nypylle missä seisoi joko kuski tai kartturi varoittamassa ja ohjaamassa oikeaan reunaan. Vaikka otin nypylle pois heitti nyppy silti ikävästi vasemmalle. Nypyn takana olikin sitten noin 200m päässä renkaaton kilpa-auto keskellä tietä. Auto oli sen näköinen niin kuin sen olisi joku syönyt ja sylkäissyt ulos, kilpailunumeron perusteella selvisi, että se oli Starletti. Tie jatkui edelleen nopeana ja hetken perästä tuli jälleen huomio "putoava kiristyvä oikea". Pätkän loppu oli myös nopeaa ja jouheesti ajettavaa. Tosi hieno pätkä ja huomiot oli laitettu tosi hienosti, ei oltu yritetty saada ulosajo-paikkoja aikaiseksi, vaan pari pahaa oli laitettu huomiolla. Kymmenen pistettä järjestäjälle. Sijoitus tällä pätkällä oli B-junnujen 3. ja oman luokan 2.

EK2 (11,85km) Halikko

Belgian PoliisiralliToisen pätkän alussa jännitti melkeinpä yhtä paljon kuin ensimmäisenkin. Lähtö oli peltoaukeelta ja tiellä oli havaittavissa kohtalaisen paljon irtosoraa ajourien vieressä, nyt oli sitten pidettävä auto erityisen tarkasti urissa. Valojen sammuttua auto liikkeelle ja kaasua. Alussa tuntuikin melko liukkaalta ja perä ei oikein tahtonut pysyä urissa. Pellolta siirryttiin metsätaipaleelle, joka vaikuttikin melkoisen vauhdikkaalta. Tiessä oli pitkiä suoria mitkä nousivat ylämäkeen. Edelleenkään Bemari ei rajoittajalle mennyt isolla vaihteella, mutta huomattavasti paremmin kuitenkin veti kuin Toivakassa. Pitkän suoran jälkeen oli jouhee kurvi, jonka jälkeen oli jälleen pitkä ylämäki suora. Seuraava kurvipa sitten meinasi aiheuttaa sydämen tykytystä, kun sisään meno oli hieman liian vauhdikas ja tien leveys tuli käytettyä melko tarkasti. Tähän asti oltiin tultu melko vauhdikkaasti ja ajaminen oli tuntunut hyvälle. Nyt sitten tuli tunne, että tuntuu niin hyvälle, että kohta napsahtaa. Tien luonne muuttui seuraavassa risteyksessä ja mentiin pienemmälle ja mutkaisemmalle tielle, edelleen tie oli kuitenkin hyväkuntoista. Huiput laski tällä tiellä ja ajaminen tuntui jälleen kohtuu hyvältä. Pätkä ajettiin maaliin ilman muita tilanteita. Sijoitus tällä pätkällä B-junnujen 4. ja oman luokan 2.

EK3 (19,55km) Väärinmaja

Rallin viimeinen ja pisin pätkä edessä. Pätkä lähti pienehköltä kylätieltä liikkeelle, tie oli kovapohjainen ja paikoitellen melko paljon kääntyväkin. Välillä mentiin peltojen ja välillä metsien keskellä. Muutamia paikkoja oli tarkasti ajettava, kun puut kasvoivat ihan tien kupeessa ja oli siellä pari ahdasta siltaakin. Sitten käännyttiin vähän isommalle kylätielle mikä kääntyili melko jouheena lähes kokoajan. Tätä tietä ei menty kovin pitkästi, kun käännyttiin vasemmalle ja voi pojat mikä tie. Tie, tai ränni oli auton levyinen ja välittömästi uran vieressä kasvoi polvenkorkuinen heinä. Tie näytti olevan jotain multaa tai muuta muraa ja seassa oli puolen nyrkin kokoisia kiviä ja tietysti kunnon spoorit. Melko varoen ajettiin tuo metsäkoneura läpi ja käännyttiin jälleen isommalle tielle mikä oli melko nopeaa, mutta sitä ei jatkunut kovin pitkään, kun jälleen käännyttiin pienemmälle tiellä. Tämä tie näytti vähemmän käytetyltä ja paikoitellen nousi jonkin verran kiviä pintaan ja joihinkin kurveihin tuli spoorit, kohtalaisesti ajettava tie kuitenkin. Tämäkin pätkä päästiin maaliin ja ajaminen oli ehkä aavistuksen verran varovaisempaa kuin kahdella ensimmäisellä pätkällä ja se näkyi myös kellossa. Sijoitus tällä pätkällä oli B-junnujen 10. ja oman luokan 9.

Lopputulos Mänttä 200-ajossa oli B-junnujen 6. ja oman luokan 5. sija.

Edessä on vajaan kuukauden kisatauko ja seuraavaksi suunnitelmissa on lähteä syyskuussa Muurameen Riihivuori ralliin. Toivottavasti se ralli on viety Keski-Suomen nopeille sorateille, eikä minnekään metsäkoneurille.

Pauli Heikkola & Jorma Ala-Lahti: Juniorit ratkaisivat Suomenmestaruuden Muuramessa - Muut luokat kamppailivat vain maineesta ja kunniasta

Belgian Poliisiralli
 

Rallin Suomen Juniorimestaruussarja päättyi viidenteen osakilpailuun Muuramessa. Jyväskylän urheiluautoilijat vastasivat järjestelyistä. Kilpailuun ilmoittautui kaikkiaan 137 autokuntaa, joista viiteen eri RSJM-luokkaan 60 kuljettajaa. Kilpailukeskuksena toimi Riihivuoren laskettelukeskus, joka oli paikallisten tietäjien mukaan äskettäin hakeutunut konkurssiin. Kilpailu on karua ja kovaa myös talviliikuntabisneksessä.

Netissä ladattavissa olleesta katsojaoppaasta löytyi hyvät askelmerkit rallipäivän viettoon. Tätä siis oli tarjolla sekä kilpailijoille että katsojille:

EK 1 Leustu (13,70 km)
"Vaihteleva ja vaativa avauserikoiskoe, jossa kuljettajilta vaaditaan rytminvaihdoksia tietyyppien muuttuessa koko ajan. Erikoiskokeella on paljon tuttuja osuuksia Jyväskylän MM-rallista."

EK 2 Puolakka (13,70 km)
"Lenkkinä ajettava erikoiskoe, jonka alkuosa on erittäin vauhdikasta valtion tietä, jota ei ole ajettu miesmuistiin. Välissä käydään kapealla metsäautotiellä ja loppuosa on kovapintainen, mutta kapea ja korkeuseroja sisältävä tie, jota on käytetty paljon WRC-tallien testeissä vuosien varrella."

EK 3 Vellipohja (9,85 km)
"Kilpailun lyhin erikoiskoe, joka lähtee Korpilahden keskustan tuntumasta. Myös tällä erikoiskokeella on MM-rallistamme tuttuja osuuksia ja erityyppisiä teitä, joten kuljettajien on oltava tauon jälkeen heti hereillä."

EK 4 Moksi (29,99 km)
"Loppuhuipentumana ajettava 30 kilometriä pitkä jättiläiserikoiskoe, jossa on yhdistetty kaikki parhaat keskisuomalaiset tietyypit."

Kilpailunjohtaja Jussi Perälän saatesanat osallistujille:
"Muuramessa ajetaan jälleen rallia, pikaisen 30 vuoden tauon jälkeen. Edellisen kerran rallia on ajettu Muuramessa 80-luvun lopussa mutta onhan alueet kaikelle rallikansalle tuttua.

Jyväskylän Urheiluautoilijat ry on järjestänyt Muuramen Riihivuoressa muutaman rallisprintin ja nyt on aika kokeilla rallin järjestämistä. Riihivuoren laskettelukeskus tarjoaa komeat ja tilavat puitteet rallitapahtumalle. Kaikki toiminnot on keskitetty kävelymatkan sisälle ja kilpailijoille on tarjolla helppo päivä kilpailukeskuksen ympärillä.

Kilpailun reitti on sitten kaikkea muuta kuin helppo!

Jos joku tuumaa että vain neljä pätkää, niin tulee syömään sanansa. Reittiä tehdessä on moneen kertaan mietitty, että rakennetaan paketti miellyttämään kaikkia kuskeja ja sisällytetään pakettiin mahdollisimman paljon haastetta. Nyt ollaan Keski-Suomen kuuluisilla soraränneillä, ei täällä turhaan ajeta MM-rallia.

Kilpailun reitti on siis erittäin haastava ja sisältää useita yllättäviä paikkoja.

Kaikkia kilpailijoita pyydetään muistamaan että reitillä on käytössä erittäin niukka merkkilinja. Reitillä on useita tiukkoja, keventäviä tai piiloon kääntyviä mutkia. Jos et tiedä minne tie menee, niin valitse vauhtisi järkevästi!"

Jormalla oli hieno suoritus pohjalla, kun hän ajoi luokkansa kakkoseksi syyskuun alussa Pohjanmaa Rallissa. Nyt palattiin "normimiehitykseen", kun asetuin kakkosohjaajan istuimelle. Lähtönumero oli poikkeuksellisen suuri (90), koska historialliset kilpa-autot oli tällä kertaa sijoitettu sarjaan osallistuvien jälkeen. Kovapintaiset tiet kuitenkin pysyisivät hyväkuntoisina ja ajolinjoja voisi hyödyntää.

Leustu lähti heti alusta alkaen kulkemaan. Tuloksena selkeät luokkapohjat, peräti 14 sekunnin erolla. Jorma oli säätänyt Escortin alustaa ja lukkoa loppukesän aikana ja onnistuneet ratkaisut vaikuttivat positiivisesti auton käyttäytymiseen. Auto oli rauhallisempi ja sen myötä helpompi ajaa. Pienoisena yllätyksenä tuli, että ns. maalaistorppari oli liukkaan tuntuista.

Lähelle menneitä ei lasketa…

Kakkosella hyvä meno jatkui, mutta sitten eräs oikea mutka nypyn yli tuli hieman "silmille". Onneksi Jorma oli tilanteen tasalla ja sai liian vauhdin kuoletettua laittamalla auton kunnolla poikittain. Niinhän siinä sitten peruuteltiin, kun auton nokka pysähtyi ojan reunalle horsmikkoon. Katsojia oli paikalla runsaasti, sillä mutka oli yllättävän tiukka. Aikaa kului "vekslaamisessa" lähes 40 sekuntia, joten ykkösellä saavutettu johtoasema haihtuivat pölynä ilmaan. Kuljettaja sätti itseään, tässä tapauksessa aiheetta. Nyt päästiin kuitenkin jatkamaan ilman vaurioita. Yleisö sai vastinetta pääsymaksulle, sillä paikassa nähtiin useita eritasoisia suorituksia, nostohanskoille ja vetoliinoille oli käyttöä.

Tauolla Riihivuoressa takarenkaat vaihdettiin puolelta toiselle ja tuulilasi puhdistettiin. Alkusyksystä huolimatta hyönteisiä oli vielä liikkeellä poutasäässä, joten lasissa oli "saalista" todisteena vauhdikkaasta etenemisestä.

Kolmosen suoritus oli virheetön ja saimme kutistettua menetettyä aikaa luokan nopeimpana autona. Lyhyt siirtymä ja samoilla lämmöillä päästiin mainostettuun loppuhuipentumaan eli Moksin 30-kilometriseen erikoiskokeeseen, joka ratkaisisi sijoitukset sekä junnumestaruuksien että täyteluokkien osalta.

Ajoimme ilman paineita omaa suoritusta. Vauhtia oli sopivasti eikä ylimääräisiä yllätyksiä ilmaantunut matkan varrelle. Kymmenen kilometrin kohdalla tien luonne muuttui oleellisesti, kun reitti kääntyi pienelle metsäautotielle. Täällä joutui ajamaan todella tarkasti, sillä ajolinjalla kivet olivat kaivautuneet esiin. Onneksi tätä tietyyppiä ei ollut kuin viitisen kilometriä, jonka jälkeen oltiin jälleen perinteisellä MM-rallireitillä. Loppuosuus tultiin sitten sen mitä osattiin, BDA tarjosi mahtavat kyydit…

Loppukirillä luokkavoittoon

Päivä oli likipitäen paketissa, 20 kilometrin siirtymä kilpailukeskukseen ja aikakortin luovuttaminen maali-AT:lla. Lähes reaaliaikainen Ajaksi Oy:n tulospalvelu näytti, että "jouduimme" jäämään vielä palkintojenjakotilaisuuteenkin, kun suorituksemme oli noteerattu luokan nopeimmaksi 9,1 sekunnin erolla.

Reitti oli juuri sellainen kuin kilpailunjohtaja oli varoittanut. Hienoja teitä, vaikeusastetta ja haasteita sopivassa suhteessa. Aurinkoisen syyskuun harrastepäivän Keski-Suomen kuuluisilla soraränneillä kelpasi päättää pieniin tuuletuksiin. Hyvä me. Ugh!

PS. Spaukkilaisista oli viivalla myös Tuomo Laitila BMW 325:llä. Oman luokan neljäs sija ja pokaali kotiin. Onnittelut hyvästä suorituksesta.

PS 2. Rallin Suomen juniorimestaruuden voitti Suonenjoen urheiluautoilijoiden Aleksi Korhonen kartanlukijanaan Autoliitto Kangasniemen Veli-Pekka Karttunen. Nuoret herrat ajoivat täydellisen kilpailun, sillä he olivat myös päivän nopeimmat juniorit.


Tuomo Laitila ja Tatu Savela: Riihivuori Ralli, 23.9.2017

Belgian PoliisiralliEdellinen ralli ajettiin Mäntässä kuukausi sitten. Mäntän kisan jälkeen laitoin Bemariin kisajarrupalat, kun tähän mennessä olen budjettisyistä ajanut ihan vakiopaloilla. Sellaisen erehdyksen tein, että kävin erään Bemarin kyydissä, jossa oli kisapalat ja pysähtyvyys omaan autoon verrattuna oli huomattavan paljon parempi ja sitten olikin pakko saada kisapalat itsellekin.

Kilpailu oli oikein miellyttävän ajomatkan päässä kotoa, noin 35km ja oltiin jo kilpailukeskuksen pihassa. Aamulla starttailtiin liikkeelle ja huoltomiehenviitan veti tällä kertaa ylleen appiukko Seppo. Tatu hyppäsi matkalta kyytiin ja porukalla päästelimme Riihivuoren päälle. Riihivuori ralli oli järjestetty logistisesti erittäin kompaktiin kokoon. Kilpailukeskus, katsastus ja varikko olivat kaikki noin 200m säteellä toisistaan. Auto laskettiin alas varikolla ja siitä kävellen ilmoittautumiseen. Katsastukseenkin oli varikolta matkaa vain noin 100 metriä. Sitten vain odotellaan omaa lähtöaikaa. Ja tässäkään rallissa en halunnut kuulla väliaikoja.

EK1 (13,7km) Leustu
Eka pätkä oli ainakin osittain samaa tietä mitä ajetaan Jyväskylän MM-rallissa, että kovavauhtisia teitä oli luvassa. Ekan pätkän lähtö oli melko isolta tieltä. Valojen sammuttua auto liikkeelle ja kaasu pohjaan. Tie oli hyväkuntoista ja nopeaa. Tällaisella tiellä ajamisella on kaksi puolta, on erittäin hauskaa vetää isoa kovaa kurviin, mutta samalla kun nopeudet on isoja, on pimeeseen ajettaessa ulosajon vaara suuri. Tiessä kun oli paljon nyppyjä ja tie myös monesti nypyltä kääntyy. Tien luonne muuttui pätkän aikaan pariinkin otteeseen ja välillä mentiin isoa kovaa ja välillä tarkempaa pikkutietä. Pätkä ajettiin varman päälle maaliin ilman riskejä ja sijoitus tällä pätkällä oli B-junnujen 14. ja oman luokan 8.

EK2 (13,7km) Puolakka

Belgian PoliisiralliPuolakan pätkä on vanhaa rallitietä mitä ei kylläkään ole ajettu pitkiin aikoihin. Lähtö oli isolta valtiontieltä mikä oli kovapintaista ja hyvässä kunnossa. Reilu 3 kilometriä lähdöstä tie kääntyi pellon keskeltä vasemmalle samalla hieman laskien, sitten mutka vaihtoi suuntaa oikealle ja mikäli vasurin vetää täysillä ei oikealle kääntyvään kurviin ehdi mukaan. Tämä paikka koitui aika monen kuskin kohtaloksi ja poistumisia oli useampia, me pääsimme varovaisella ajolla paikan kunnialla läpi. Tie jatkui isona ja kovavauhtisena vielä useamman kilometrin ja sen jälkeen käännyttiin oikealle, kapealle yksityistielle. Tälle tielle oli laitettukin sitten punaiseksi maalattuja harkkoja leikkausesteeksi ja ne oli sitten laitettu ihan ajolinjalle. Harkot oli sisäkurvissa varmaan yli puoli metriä tielle päin. Oli niistä harkoista lisämääräys annettu, mutta olisi ne voitu laittaa sinne sisäkurviin ihan reunaankin. Tällä kapealla tiellä, tien loppupäässä oli paikka missä tie katosi alta ja Bemari ottikin melkoisen loikan. Ilmalennon aikana ehdin ajattelemaan, että nyt menee tukivarret solmuun, mutta hyvin ne kuitenkin kesti. Pätkän viimeisille nypyille pitikin sitten ottaa enemmän pois ettei vaan riko autoa. Pätkä tultiin maaliin ilman tilanteita ja sijoitus oli tällä pätkällä B-junnujen 10. ja oman luokan 6.

EK3 (9,85km) Vellipohja
Kolmas pätkäkin on vanhoja rallipätkiä, mitä en kylläkään ole itse erikoiskokeena ajanut. Lähdöstä ehkä vajaan kilometrin päässä oli takavinkkeli oikea mihin jätin jarrutuksen myöhäiseksi, kun ajattelin jarrujen purevan kuin tauti. Eihän ne sitten purrutkaan, vaan luisteltiin kääntymispaikka pitkäksi. Risteyksessä oli kyllä hyvin tilaa luistella pitemmän kautta jarrut lukossa, mutta aikaa siinä tärväytyi ylimääräistä jonkun verran. Hieman äskeinen luistelu sitten vaikutti ajovarmuuteen ja tällä pätkällä tulikin sitten nosteltua lähes joka paikkaan tarpeettoman paljon. Varman päälle pätkä tultiin loppuun ilman muita tilanteita ja sijoitus tällä pätkällä oli B-junnujen 13. ja oman luokan 9.

EK4 (29,99km) Surkee
Kisan viimeinen ja pisin pätkä edessä, lähes kolmekymmentä kilometriä. Lähtö oli Moksintieltä mikä on isoa valtiontietä. Tällä pätkällä meinasi riesaksi muodostua matalalta paistava aurinko mikä häikäisi paikoitellen niin, ettei tietä tahtonut erottaa. Moksintie on oikein kovavauhtista ja löytyipä tällä pätkällä viitosvaihteella se rajoitinkin. Useamman kilometrin jälkeen käännyttiin oikealle pienemmälle tielle mikä olikin sitten täysin eriluonteista. Tie oli kapea ja kääntyi kokoajan, tien reunassa oli irtosoraa ja urassa oli pysyteltävä tai pito hävisi täysin. Pikkutie tultiin varoen läpi ja palattiin jälleen isolle tielle. Sitä jatkettiin taas muutaman kilometrin verran kunnes käännyttiin oikealle jollekin vähemmän ajetulle pikkutiellä. Tällä tiellä oli ajourat ja niiden vieressä ja välissä oli karkeaa mursketta. Tiessä oli paikoitellen melko pitkiä suoria, mutta suoran päästä kääntyikin välillä melko paljon. Tällä tieosuudella oli myös kisan paikka, mikä olisi mielestäni pitänyt ehdottomasti olla merkitty huomiomerkillä. Suoralla osuudella tie nousi ja nousun päällä oli nyppy minkä jälkeen tie jatkui suoraan ja oli toinen nyppy minkä takana oli aukko. Toiselta nypyltä tie laskikin hiukan ja kääntyi jyrkästi vasempaan. Tähän paikkaan useampi kilpailijapari päätti matkansa. Me kun lähestyttiin tätä paikkaa, joku mysteerimies maastopuvussa seisoi tien reunassa noin 150metriä ennen runkipaikkaa ja näytti kädellä hitaammin ja vasemmalle, kiitos hänelle. En kannata mitään merkiltä merkille ajamista, mutta joskus vaan olisi hyvä laittaa se huomiomerkki ja säästää kilpailijoiden rahoja vaikka auton päivitykseen. Irtosoraiselta tieltä käännyttiin jälleen isommalle tielle missä oli Keski-Suomen tapaan korkeuseroja ja mutkaa. Vauhtia oli ainakin omasta mielestä ihan kohtuullisesti ja tässä vaiheessa ajaminen tuntuikin hyvältä ja rennolta. Isolta tieltä käännyttiin vielä vasemmalle pikkutielle mikä on ajettu Neste rallissa ainakin toiseen suuntaan. Tällä tiellä näytti monessa sisäkurvissa olevan ikäviä kiviä ja leikkaamista oli vältettävä ettei vaan rikkoisi rengasta, kun ralli alkaa muutenkin olemaan jo loppusuoralla. Varman päälle ja varoen tultiin pätkä läpi ja sijoitus tällä pätkällä oli B-junnujen 7. ja oman luokan 4.

Lopputulos Riihivuori rallissa oli B-junnujen 6. ja oman luokan 4. sija.

Reitti oli mahtava ja pääosin oikein hyväkuntoinenkin, tiet olivat myös nopeita. Edessä on kuukauden kisatauko ja seuraavaksi edessä kauden päätöskisa Peurunka ralli.

Sebastien Ogier jatkaa viisinkertaisen maailmanmestarina

Belgian PoliisiralliRallin MM-sarjaa on viimeiset viisi vuotta ajettu SebastienOgierin tahtiin. Ranskalaisella on nyt viisi mestaruutta ja tällä hän nousi arvostamiensa suomalaisten Tommi Mäkisen ja Juha Kankkusen ohi yhdellä tittelillä. Ogierinedelleä on nyt enää SebastienLoeb, jolla mestaruuksia onkin sitten yhdeksän kappaletta.

Päättyneellä kaudella Ogier otti mestaruutensa aiemmista vuosista poikkeavalla tavalla, nimittäin Ogier keräsi tasaisesti pisteitä ja juhli vain kahden rallin voittajana. M-Sport Ford –kuljettajan nimiin meni vain Monte Carlo ja Portugali. Mutta tasaisen tappava pistetahti hyydytti muut.

Suomessa rajusti ulos

Vain Suomessa Ogier jäi ilman pisteitä ajettuaan ulos Jukojärven erikoiskokeella. Tämä rysäys olikin sitten aika raju, sillä Ford liukui vauhdilla poikittain päin mäntyä ja tärsky vei miehistön sairaalaan saakka. Kolhu eittämättä sai Ogierin ja kartturi Julian Ingrassain miettimään tulevaisuuttaan, mutta loppukaudella vauhti oli kuitenkin juuri sitä mitä sen piti ollakin mestaruuden saavuttamiseksi.

Pitkään arvuuteltiin mitä Ogier tekee tulevaisuutensa suhteen. Jatkaako ja jos jatkaa niin missä tallissa? Neuvotteluja käytiin moneen suuntaan, mutta Malcolm Wilson sai mestarin vakuutettua autonsa kilpailukyvyn jatkumisesta ja varmasti myös rahalla oli oma roolinsa. Vielä kauden päätöskisassa Australiassa Ogier oli aika tuskainen, kun kyselyjä jatkosta riitti aamusta iltaan. Sitten tuli ilmoitus tiimin päätösjuhlissa, että ura jatkuu M-Sportilla ainakin vielä vuoden.

Toyota yllätti voitoilla

Malcolm Wilson sai uralleen huikean kruunun, kun sekä kuljettajien, että valmistajien mestaruudet menivät hänen johtamalleen yksityistiimille. Tuki Fordin suunnalta on ollut vain nimellistä, mutta ilmeisesti tulevalle kaudelle pakettia on kasvatettu, kun Ogiersuostui jäämään talliin.

Suomalaisittain kausi oli vahvasti Toyotan väreillä maalattu. Tommi Mäkisen johtama rallitalli tuli Puuppolasta maailman areenoille ja näytti mitä suomalainen ralliosaaminen. Voitot Ruotsissa ja Suomessa olivat yllättäviä, sillä tulokastalleilta ei tuollaisia voimannäyttöjä ole totuttu juuri viime vuosina näkemään Volkswagenia lukuun ottamatta.

Jari-Matti Latvalan voitto Ruotsissa helpotti nelinkertaisen mestarin näyttöpaineita Japanin suuntaan ja Mäkinen joukkoineen oli naapurimaan lumilla yhtä hymyä – ja syystäkin. Kukapa olisi edellisen vuoden syksyllä moista uskonut.

Sitten Neste Rallissa Toyota oli jopa kolmoisjohdossa ja voittajaksi selviytyi Esapekka Lappi. Lapin uran ensimmäinen voitto kotiyleisön edessä oli mannaa kaikille suomalaisille. Latvala pettyi, kun joutui keskeyttämään johtopaikalta Ouninpohjassa. Sinivalkoinen Toyota murtautui lopullisesti maailman valioiden joukkoon tallina.

Tänak istuu Toyotan rattiin

Belgian PoliisiralliTämän kauden Toyota meni kolmella suomalaiskuskilla, mutta ensi vuodeksi Juho Hänninen joutuu väistymään OttTänakin tieltä.

Mielenkiintoista on sitten nähdä millaiseen vauhtiin Tänak yltyy Toyotan puikoissa ja millaiseen rooliin hän nousee. Latvalalla ja Lapilla on tulevaisuudessa täysi työ pitää tallin uusi kuski aisoissa. Voi olla, että voimatasapaino hiukan horjuu kauden mittaan. Siksi Mäkinen Tänakin talliinsa värväsi.

Tänak ajoi voittajaksi Sardiniassa ja Saksassa, joten ei tarvitse epäillä etteikö kaikki alustat sovi periksi antamattoman huimapään nuotteihin.

Suomalaisnuoret nousussa

Teemu Suninen ajoi kaudella kaksi kisaa WRC -autolla ja jälki oli vakuuttavaa. Erityisesti Neste Rallin huimat loikat ja taistelu kakkospaikasta osoitti millainen mies istui M-Sportin Fordin ratin takana. Sunisen nousu maailman eliittiin oli tehty ja jatkoa voi ennustaa jo ensi vuonna.

Jari Huttunen, Juuso Nordgren ja Kalle Rovanperä pääsivät esittämään kykyjään WRC2 –luokassa. Kolmikosta kuullaan varmasti jatkossa. Huttunen ajoi itsensä Hyundain tehdaskuskiksi ja se nostaa hänen osakkeitaan reilusti. Ensi vuonna näyttöjä odotetaan kaikilta, joten WRC2 on todella mielenkiintoinen vuonna 2018.

Vilppu Linjama: Nuorten kaatumatauti - Junioreiden SM-sarjan osakilpailu Muuramessa 21.9.2017

Belgian Poliisiralli
 
Belgian Poliisiralli
 
Junnujen SM-sarjan viimeinen osakilpailu suuntautui Keski-Suomeen, jossa kilpailukeskus ja huoltoalue sijaitsivat laskettelukeskus Riihivuoren päällä. Uskallan väittää, että paikka on maisemallisesti hienoin huoltoparkki ikinä. Kilpailun oli nimetty kilpailukeskuksen mukaan ja ajettiin Riihivuori-rallin nimellä. Järjestelyvastuu oli Jyväskylän urheiluautoilijoilla.

Kilpailun neljä erikoiskoetta oli viety Korpilahden maisemiin, osin Neste-rallissakin käytetyille teille. Hienosti oli myös löydetty jo unohtuneita tieosuuksia, sekä hieman uuttakin baanaa ajettavaksi.

Järjestelyorganisaatiossa oli tehty jälleen pieni källi ammattikatsojille ja niille, joilla on tapana käydä hinkkaamassa reitillä jo etukäteen. Kaksi neljästä erikoiskokeesta olikin kisaan käännetty viranomaisluvan kartasta toisinpäin.

Tällä kertaa lähdin viettämään rallipäivää ihan katsojan roolissa. Illaksi piti ehtiä työvuoroon, joten senkään vuoksi ei kyytiin, eikä muualle voinut sitoutua. Aamupäivällä oli kerrankin lyhyt matka pätkille. Haastavuutta tuntui olevan riittämiin, kun reittiin oli saatu kaivettua kaikki alueen takavuosien ulosajopaikat.

Alkupään pätkistä valitsimme ykköserikoiskokeen maalissa olleen ylitiukan vasurin, jonka ulkokurvissa oli hakkuu ja tehty maanmuokkaustöitä. Saman paikan oli kanssamme löytänyt arviolta 500 muuta rallin katsojaa. Toisena vaihtoehtona ollut vanha iltarallin paikka Puolakan tiellä jouduttiin raakkaamaan 3,5 kilometrin kävelymatkan vuoksi.

Hyvin oli tieto ykkösen paikasta kiirinyt kabiineihin tai sitten paikkaan tulossa joutui jo jarruttamaan valmiiksi, sillä vauhdit eivät mutkaan riittäneet, eikä tilanteita juuri ollut. Osalla kuskeista oli selvästi tieto paikasta ja hyvä niin, sillä kalustovaurioita paikassa ei syntynyt.

Kakkospätkällä alkoi sitten tapahtua. Kolme kilometriä lähdöstä oli kovavauhtisen osuuden päässä pitkä ja kiristyvä vasen, jonka jälkeen heti kääntyvä oikea, eli jo tuo aiemmin mainitsemani vanha iltarallin paikka. Nuorista neljä kymmenestä taisi esittää kuvioita. Tapahtumat paikassa jatkuivat nuottiluokkaa myöten ja paikassa kaatui peltoon viisi autoa. Myös muita tilanteita oli tarjolla riittämiin. Myös pätkän alussa olleessa kahdessa kääntyvässä paikassa oli suistuttu.

Kolmosen sinänsä selkeältä tieosuudelta oli yksi hieman konstikas risteys. Ehkä kovasta yrityksestä kertoo se, että tuohonkin paikkaan sukelsi viisi autoa ja muillakin oli paikassa tilanne päällä.

Me jatkoimme ykköseltä neljännelle erikoiskokeelle, jolla oli mittaa yli 30 kilometriä. Valitsimme katselupaikaksi puolessa välissä pienellä tiellä olleen suoran päästä toiselta nypyltä vasemmalle kääntävän mutkan. Tilanteet aloitti jo VIP-auto hurjalla roikulla. Nuorien kyyti paikkaan ei piisannut muutamaa harmitonta hartialukkoa lukuun ottamatta. Junioreiden puolella ensimmäisenä sortui hyvin siihen saakka ajanut Eetu Myllymäki. Heti perään paikassa kaatoi Kristian Kärpänen ja seuraavana tullut Mika Ruohio. Naisten kisan johtopaikalla ollut Miia Lainpelto arvioi paikan väärin ja yritti kääntää mutkaan liian aikaisin. Opel Kadett kaatui ensimmäisen kerran tietä pitkin ja rullasi vielä pari volttia tien ulkopuolella. Välissä nähtiin roikkuja ja sen jälkeen paikka yllätti Opel Astralla hyvässä vauhdissa olleen Jouni Rantasen, jonka auto päätyi kyljelleen. Tilanteita oli ollut jo liiankin kanssa ja lähdin poistumaan paikalta kohti työpaikkaa ja yövuoroa. Jälkeenpäin kuulin vielä useamman auton suistuneen tuossa paikassa, mutta kukaan niistä ei ollut onneksi kaatunut.

Vilpittömin mielin voin sanoa, etten nauti kenenkään ulosajoista ja varsinkaan noin vauhdikkaita. Ulosajoissa on olemassa aina loukkaantumisen riski ja kalustovaurioita syntyy. Tavan harrastajalle ulosajot tekevät loven kisabudjettiin, aiheuttaa ylimääräisiä töitä tai pahimmassa tapauksessa päättää koko harrastuksen. Kuitenkin ulosajoja on ja tulee aina ralleissa olemaan. Se on ominaispiirre lajille, jossa pyritään ajamaan mahdollisimman kovaa ja kaikki lajia harrastavat sen ymmärtävät.

Ehkä se juttu noiden katselupaikkojen kanssa on niiden löytämisen haaste. Lisäksi touhuun liittyy paikkojen spekulointi reittiä ajellessa. Kisan jälkeen spekulaatiota ja jälkiviisautta löytyy sitten vielä eri mitoin.

Tuomo Laitila ja Tatu Savela: Peurunka Ralli, 21.10.2017

Belgian Poliisiralli
 
Edellisen kerran Bemaria ulkoilutettiin Riihivuori rallissa kuukausi sitten. Peurunka Ralli onkin sitten viimeinen kisa tälle vuodelle ja pyrkimys on ajaa sen verran varovaisesti, että pysytään tiellä eikä tarvitse peltihommia alkaa tekemään. Katse on suunnattu jo ensivuoteen ja tarkoitus olisi ajaa heti tammikuun alussa taas Shell Piippola ralli.

Kilpailu oli jälleen kohtuullisen ajomatkan päässä, noin 50km ja oltiin jo trailerinpurkupaikalla. Liikkeelle ei tarvinnut lähteä kuin yhdentoista jälkeen, kun kilpailunumero oli 165, ihan viimeisimpien joukossa. Sen verran kun saisi pidettyä pätkällä vauhtia yllä, ettei purkuauto ajaisi kiinni. Appiukko Seppo lähti taas huoltoon ja toivottavasti tässäkin rallissa laitteet toimisi niin, ettei huoltomiehen tarvitsisi hirveästi hikoilla. Laukaaseen päästyämme purimme kaluston ja menimme ilmoittautumisen kautta liimailemaan kilpailunumeroita auton kupeeseen. Kilpailukeskus oli Peurungan kylpylässä ja katsastus tapahtui noin 20min ennen omaa lähtöaikaa kylpylän pihassa, lähtöpaikalle jonottelun yhteydessä.

EK1 (5,0km) Kuusaa
Ensimmäinen pätkä lähti isolta tieltä, mutta tiedossa oli että tie kääntyy vähän matkan päästä vasemmalle Kattasoran soramontuille, missä on ajettu Kattasora sprinttiä. Itse en ole sprinttejä ajanut, mutta jotakin incareja olen katsellut moisesta sprintistä. Incarien perusteellakin näyttää siltä, että tiet ei kestä ja tässä rallissa tämä pätkä ajetaan vielä kahteen kertaan. Omalla kilpailunumerolla toisella kierroksella on mennyt jo yli kolmesataa autoa pätkän läpi. Valojen sammuttua auto liikkeelle ja pätkän alku olikin oikein mukavan oloista ja hyväkuntoista tietä. Lyhyen matkan jälkeen pätkä kääntyi sinne soramonttujen suuntaan. Soramontulle menevä tie oli tehty hiekkakankaalle niin, että kuntta oli kaivettu pois ja siinä se tie sitten oli. Kurveihin oli kaivautunut hirmuiset spoorit ja kieli keskellä suuta ajeltiin pätkä läpi. Kovempaakin olisi voinut mennä, mutta tarkoitus oli mennä varoen, että saadaan ajaa koko ralli läpi. Sijoitus tällä pätkällä oli taisi olla oman luokan 8.

EK2 (14,7km) Valkola
Toinen pätkä oli rallin pisin ja se ajetaan myös kahteen kertaan. Lähtö tapahtui hiekkamonttujen ympäröimältä tiealueelta. Valojen sammuttua laite liikkeelle ja alku vaikuttikin oikein lupaavalta. Tie näytti hyvältä ja alkuun oli heti muutama kovavauhtinen kurvi. Ehkä reilun kilometrin jälkeen tiehen oli jo ensimmäisellä ajokerralla tullut hirveitä reikiä. Tienpinta oli mennyt rikki ja montut oli noin puolitoistametriä halkaisijaltaan ja niin kuin juoksuhiekalla täytettyjä. Muutaman kerran jysäytti alustaa siihen malliin, että meinasi amalgaamit irrota hampaista. Tie onneksi parani hetkenpäästä ja jatkui useamman kilometrin melko vauhdikkaana, kunnes tultiin takapiikki risteys vasuriin, mikä nousi hieman. Lähestyin risteystä onneksi melko maltillisesti ja sain vauhdin pois ennen kuin ajoin juoksuhaudaksi muodostuneeseen spooriin. Tein nopean ratkaisun ja käänsin risteyksessä niin sisälle kuin mahdollista toivoen, ettei heinikossa ole kiviä ja selvitin risteyksen ongelmitta. Tämän jälkeen tie muuttui kapeammaksi ja mutkaisemmaksi. Tällä pienemmällä tieosuudella melko alussa mentiin eräässä vasurissa niin sanotusti tien täydeltä, mutta onneksi selvittiin ilman osumia. Varman päälle tultiin pätkä loppuun ja sijoitus tällä pätkällä oli oman luokan 2.

EK3 (6,4km) Kuhankoski
Tämä pätkä olikin sitten tämän rallin ainoa kertaalleen ajettava ek. Pätkän lähtö oli hiekkakankaalta, missä metsä alkoi välittömästi tienreunasta. Tie oli hyväkuntoista ja kohtalaisen isoa. Vähän matkan päästä tie kääntyi vasemmalle jollekin vähemmän käytetylle pikkutielle, joka oli kuitenkin säilynyt hyvässä kunnossa. Pikkutiellä oli alkuun pari pitempää suoraa, jonka jälkeen tuli vielä hieman mutkaisempi osuus. Tie kääntyi vielä kertaalleen isommalle tielle ja maali tulikin nopeasti eteen. Pätkä oli lyhyt eikä matkalle mahtunut tilanteita. Sijoitus tällä pätkällä oli oman luokan 4.

EK4 (5,0km) Kuusaa
Tämä neljäs pätkä on sitten se toiseen kertaan ajettava soramonttupätkä. Odotin että pätkän alkuun olisi tuotu telakuorma-auto vetämään loppupään autot pätkän läpi, mutta telakuorma-autot olivat pätkän lopussa valmiudessa. Pätkän lähtö isolta tieltä oli säilynyt melko hyvässä kunnossa, paikoitellen jarrupaikoissa oli reikiä. Isolta tieltä soramonttujen suuntaan lähdettäessä tie olikin kulunut jo melko huonoksi. Kurveissa spoorit oli sellaiset, että pohjia myöten mentiin ja välillä auto hyppi niin, että meinasi kypärä keikahtaa silmille. Tälle pätkälle olisi tarvittu joku aavikkoralliauto, että olisi ajamalla ajaa, nyt ajaminen oli paremmin selviytymistaistelua yrittäen pitää auton ehjänä maaliin. Sijoitus tällä pätkällä oli oman luokan 3.

EK5 (14.7km) Valkola
Kisan viimeinen pätkä edessä ja Tatulle sanoin lähdössä, että tällä pätkällä on kaikista pahin jos muistaa jonkun paikan väärin. Pätkä ajettiin jo kertaalleen päivänvalolla ja nyt sitten toiseen kertaan pilkkopimeässä. Pätkän alku oli säilynyt hyvänä, mutta reilun kilometrin jälkeen tie oli jotain ennen näkemätöntä. Suoralle tielle oli kaivautunut sellaiset reijät, ettei niitä pystynyt edes kiertämään ja kun takapyörät osui monttuun, auto paiskautui lähes poikittain. Tästä paikasta vajaa kilometri, eteenpäin tie muistutti enemmän tulenkuvauskenttää kuin rallitietä. Kraatereista selvittyä tien kunto parani ja sitten pitikin vaan keskittyä siihen, että varmasti muistissa olevat kohdat mennään täysiä ja epävarmat nostellaan. Muutama turha nosto tuli tehtyä, mutta aika hyvin oli paikkoja muistissakin. Puolen välin takapiikki vasuristakin selvittiin juuri ja juuri. Pienemmän tien osuus tultiin siististi läpi ilman tilanteita ja maalissa oli hymy herkässä, kun kausi saatiin pakettiin kunnialla ja auto säilyi ehjänä. Kauden huipennukseksi tälle pätkällä tulikin sitten ralliuran ensimmäiset pohjat ja sijoitus patkällä oli B-junnujen 1.

Lopputulos Peurunka rallissa oli B-junnujen 3. ja oman luokan 2. sija. Nyt edessä on rospuuttotauko ja seuraavan kerran olisi tarkoitus lähteä kisailemaan Shell Piippola ralliin loppiaisena, toivottavasti korkeiden kinosten keskelle.

Vilppu Linjama: Peurunka-rallin 20-vuotiskisa Laukaassa 14.10.2017

Belgian Poliisiralli
 
Kisan ollessa noinkin lähellä kotiamme, piti lähteä taas harrastamaan. Kilpailun kulku sujui Eetu Ekosen kilpurilla ja kilpailupaikalla kylkiin liimattiin numero 69. Siitä hyvä numeroa, että auton kaatuessa numero säilyy samana.

Aamupäivän väljän aikataulun vuoksi istuskelimme rauhassa kahvilla Hämäläisen Tomin ja Timon luona. Meitä oli paikalla useampi autokunta huoltoineen sekä muita kylänmiehiä.

Alkuiltapäivästä lähdimme reitille. Kilpailun kulku oli rakennettu siten, että ensin ajettiin kaksi pätkää ja sitten oli pitkä huolto. Välissä kolmas erikoiskoe ja sen jälkeen kaksi aamun pätkää uudelleen.

Ensimmäinen erikoiskoe oli vajaan kuuden kilometrin mittainen ja rakennettu pääosin Kauppisen Pentin maille. Tieosuuksia on käytetty useamman kerran Laukaan rallisprintissä. Erikoiskoe sujui hieman varovaisesti aloitellen. Rovanperän rallitiimiltä ostetut renkaat olivat auton takakaariin hieman leveät ja ottivat muutamassa kohdassa kiinni lokasuojan peltiin. Haitta oli lähinnä siitä kuulunut ääni.

Toisena erikoiskokeena ajettiin Valkola. Olen ajanut tien joskus talvella, mutta soralla ajettuna tie on paljon hienompi kurvailla. Tie on melko nopeaa ja kääntyilee paikoittain paljonkin. Pätkällä mennään kovaa ja siellä pärjää, jos on rohkeutta laskea menemään. Jos taas epäröi tai arkailee, niin häviää todella paljon. Meillä ajo tuli varsin puhtaasti, eikä matkalle mahtunut isompia tilanteita.

Valkolan jälkeen ajelimme huoltoon. Lähes 180 kilpailijan joukko teetti sen, että huoltotauko oli noin puolitoista tuntia. Tällä varmistettiin, että ensimmäisen kierroksen kilpailijat ehtivät alta pois ennen toiselle lenkille tulijoita. Aika tauolla kului nopeasti, ja jatkoimme kolmannelle erikoiskokeelle. Pätkä oli osin vanhaa Laukaan erikoiskokeen pohjaa. Tieosuus oli hieno ajaa ja hyvässä kunnossa. Hieman erikoisemmaksi pätkän teki siellä ollut lumisade, joka yltyi paikoittain sakeaksi. Kuitenkaan lumi ei jäänyt tien pintaan, eikä näin olleen tehnyt sitä liukkaaksi.

Kolmosen jälkeen ajoimme neljännelle ja samalla pätkälle, joka ajettiin rallin ensimmäisenä erikoiskokeena. Pätkä oli ajateltua paremmassa kunnossa, vaikka se kulkikin pehmeällä hiekkakankaalla.

Viidentenä ja viimeisenä ajettiin jälleen Valkola. Ajoimme arviomme mukaan paremmin, kuin ensimmäisellä kierroksella. Pätkän alkupäässä oli tiessä useita tiehen syöpyneitä kuoppia. Kuopat olivat vain osittain tiellä, eikä niitä pimeässä meinannut nähdä. Ilmeisen moni auto sai iskuja noista tien kuopista. Maalissa ajattelimme pätkän menneen hyvin ja pienoiseksi pettymykseksi kävi ilmi, että olimme jääneet takaa tulleelle kilpakumppanille Mats Ingmannille yllättävän paljon. Putosimme luokassamme neljännelle sijalle pois palkintopaikoilta 1.6 sekunnin erolla.

Hauskaa oli taas kuitenkin, ja autokin jäi täysin ehjäksi.

Nyt on aika kiittää kaikkia vauhdissamme mukana olleita kaudesta 2017. Ensi vuonna jatketaan, vaikka tarkemmat suunnitelmat eivät ole vielä tiedossa.

Neste Ralli onnistui jälleen – kävijöiltä kiitosta, tunnelma edelleen ylivoimainen vetovoimatekijä

Belgian Poliisiralli
 
Belgian Poliisiralli
 
Belgian Poliisiralli
 
27.-30.7. Keski-Suomessa ajettu Suomen MM-ralli oli suurin ja suosituin vuosiin, kertovat sekä mediaraportit, palautekyselyt että järjestäjä AKK Sportsin tänään julki antamat tunnusluvut. Onnistuneesta tapahtumasta vaikuttuneen rallin MM-sarjan toimitusjohtajan mukaan Suomen MM-rallin asema sarjan mittapuuna ja avaintapahtumana vahvistuu vuoden 2017 myötä entisestään.

Heinäkuun lopussa kisatun Neste Rallin käsikirjoitus ei olisi voinut olla jännittävämpi, ja vuosikausiin menestyksekkäin sinivalkoinen lopputulos kruunautui yleisömeren hurratessa Esapekka Lapin voittoa ja Juho Hännisen riemukasta 3. sijaa Jyväskylän Paviljongilla. Neste Ralli vankisti asemiaan Suomen merkittävimpänä vuotuisena urheilutapahtumana niin kasvaneiden yleisö- ja medialukujen kuin positiivisten kävijäpalautteidenkin myötä. ”Sorateiden Grand Prix” onkin helppo nähdä suomalaisen autourheilun uuden nousukauden tiivistymänä.

Tapahtumassa koettiin tänä vuonna noin 265 000 katsojaelämystä, kasvua viime vuoden lukuihin kertyi peräti 13%. Myös Jyväskylän Paviljongin kilpailukeskus ja huoltoparkki kestitsivät enemmän rallivieraita kuin viime vuonna, yhteensä neljän tapahtumapäivän aikana noin 61 000. Jyväskylän keskustassa ajettu Harjun erikoiskoe oli katsojamäärältään suurin yleisömagneetti jälleen tänä vuonna 35 000 katsojallaan. Jyväskylän ammattikorkeakoulun toteuttaman kävijäkyselyn perusteella katsojien suosikkierikoiskokeeksi noussut maailmankuulu Ouninpohja vakuutti sekin yleisömäärällään, kooten yhden kisapäivän aikana Jämsässä ajettavalle osuudelle noin 20 000 rallifania.

Kävijäkyselyn perusteella tapahtuman ylivoimainen motivaatio- ja tyytyväisyystekijä oli tänäkin vuonna tunnelma, mikä näkyi myös autourheilun kansainvälisen kattojärjestö FIA:n tekemissä kilpailija-, tiimi- ja mediakyselyissä. Tunnelman ohella kummissakin kyselyissä tyytyväisyystekijöinä korostuivat tapahtuman ensiluokkainen turvallisuus, laadukkaat järjestelyt ja vahvat perinteet.

Naiskatsojien osuus kasvussa, kansainvälinen tavoittavuus laajempaa kuin koskaan

Kävijäkyselyn aineiston perusteella Suomen MM-ralli näyttäytyy koko kansan urheilujuhlana, joka kokoaa yhteen perheitä, ystäväpiirejä, urheilufaneja ja yritysvieraita. Kansainvälisiä kävijöitä tapahtumassa on vuosittain noin 8-12%. Sekä naisten että ensikertalaisten osuus kävijöistä on kasvanut viime vuoteen verrattuna – kaikista kävijöistä naisia on nyt noin 33%. Kävijäkyselyyn vastanneista, runsaasta 1400 rallivieraasta, peräti 95,2% on valmis suosittelemaan tapahtumaa läheisilleen ja 88,2% aikoo osallistua jälleen ensi vuonna tapahtumaan.

Neste Rallin suosion vahvistumisesta kertovat myös eri medioista saadut raportit. Tapahtumaa saapui seuraamaan 448 akkreditoitunutta journalistia, 12,5% enemmän kuin viime vuonna. Televisiointi oli laajempaa kuin koskaan, sillä tapahtumasta lähetettiin viisi erikoiskoetta mukaan lukien ikoninen Ouninpohja, mikä aiheutti myös piikin kansainvälisessä kiinnostuksessa. TV-signaali jaettiin yli 100 maahan ja kilpailua seurasi aktiivisesti 35 televisioyhtiötä.

Sosiaalisen median tavoittavuus nousi kilpailuviikolla noin 97 miljoonaan ja rallia seurattiin heinäkuussa Neste Rallin sekä WRC:n verkkosivuilla yhteensä 2,5 miljoonan vierailun verran. Yle Ralliradion seuraajamäärä kasvoi verkossa Iähes 100%. Erityisesti sosiaalisen median raporteissa näkyy nuorten aikuisten kiinnostus tapahtumaan – samaa havaintoa tukee kesän korvilla julkaistu SponsorInsightin tutkimus, jonka mukaan Neste Ralli on eniten seurattu urheilutapahtuma 18-29- vuotiaiden miesten joukossa, ja 4. seuratuin saman ikäisten naisten joukossa.

"Tämän vuoden positiiviset palautteet ja kasvaneet tunnusluvut kertovat, että olemme kehityksessä oikealla tiellä. Haluan antaa lämpimät kiitokset kaikille niille, jotka ovat saaneet tämän kanssamme aikaan; yli 4500 rallintekijälle ja yli 100 seuralle; sitoutuneille yhteistyökumppaneillemme sekä tietenkin mahtavalle yleisöllemme, jolle tätä kaikkea teemme. Tämä vuosi motivoi vieläkin parempaan tulevana kesänä, ja toivomme pystyvämme tarjoamaan entistä mielekkäämpiä kokemuksia jälleen heinäkuun lopussa Keski-Suomen sorateillä”, kuvailee Neste Rallin promoottori Jani Backman.

“Neste Ralli on jo pitkään ollut rallin MM-sarjan mittapuu sekä urheilullisten ansioiden, kaupallisen osaamisen että katsojaelämysten rakentamisen suhteen. Vuosi 2017 jatkoi tätä kehitystä vaikuttavalla yleisön kasvulla ja mediakiinnostuksella. Muun muassa näistä syistä olemme pitkäjänteisesti sitoutuneita yhteistyöhön AKK:n kanssa pitääksemme Neste Rallin jatkossakin MM-sarjan avaintapahtumana”, summaa onnistunutta vuotta rallin MM-sarjan toimitusjohtaja Oliver Ciesla.

Sami-Matti Trogenin kuulumisia

Belgian Poliisiralli
 
Lohjalaisen 15-vuotiaan Sami-Matti Trogenin kausi F4 –sarjoissa päättyi Hollannin Assenin radalla ajettuun F4 NEZ –sarjan finaaliin. Sami-Matti on kauden aikana urakoinut neljätoista kilpailuviikonloppua, joista kolme on ajettu kotimaassa. Kauden kolmas F4 NEZ –osakilpailu ajettiin Ahvenistolla, tämän lisäksi kalenteriin mahtui kaksi RX Academyn rallicrosskilpailua. Jäljellä olisi ollut vielä kaksi Espanjan F4 –mestaruussarjan osakilpailua, mutta tiimin päätöksellä ne jätetään ajamatta ja keskittyminen suunnataan seuraavan kauden rakentamiseen.

Assenissa ajettiin pitkä viikonloppu. Torstai oli testipäivä, perjantaina ajettiin vapaat harjoitukset ja kilpailun makuun nuorukaiset pääsivät lauantaina aamupäivän aika-ajossa. Ensimmäinen kilpailu ajettiin iltapäivällä, siinä Sami-Matin lähtöruutu oli vasta neljästoista, mutta kilpailussa lohjalainen näytti kykynsä.

- Aika-ajossa oli monenlaista ongelmaa. Heti alussa en saanut renkaisiin lämpöä ja auto oli tosi liukas ajaa. Ajoin myös liikaa kuivan kelin ajolinjaa ja se oli aika huono juttu. Kisaan lähtiessä päätin, että nyt on pakko laittaa kaikki peliin, ajoin ensimmäisellä kierroksella kolmen auton ohi ja nousin siitä pikkuhiljaa. Kisa oli aika hulinaa, koska keli oli märkä ja ajettiin kuitenkin slikseillä. Kun turva-auto tuli radalle olin viidentenä. Viimeisillä kierroksilla yritin kaikin keinoin nousta neljänneksi, mutta kierrokset loppuivat kesken, jäin vain reilun kymmenyksen Juuso Puhakasta. Olen viidenteen sijaan tosi tyytyväinen.

Kauden päätöspäivä sunnuntai valkeni sateisena. Sami-Matilla on märällä radalla ajamisesta jonkin verran kokemusta, nyt sitä oli luvassa lisää. Lähtöruutu kilpailuun oli hieman parempi kuin lauantaina.

- Päivän ensimmäiseen kisaan lähdin ruudusta 12 ja ohitin heti alkuun kolme autoa, mutta huomasin, että pito oli järjettömän huono, perä meinasi lähteä jatkuvasti alta. En pystynyt mitään muuta kuin taistelemaan, että saisin pidettyä auton radalla.

Sunnuntaina ajettiin vielä yksi aika-ajo, siinä ratkottiin kauden viimeisen startin lähtöpaikat. Vettä satoi edelleen.

- Aika-ajossa meni kaikki mönkään. Takapään pito oli ihan hirveä edelleen, oli ihan mahdotonta ajaa kunnolla. Yritin kaikkeni mutta en voinut mitään, sijoitus oli vasta 13. Sanoin huollolle, että autossa on pakko olla jotain hämminkiä kun kuivalla se toimii, mutta märällä ei mitään toivoa. Tutkittiin dataa ja se näytti, että teen asiat oikein, mutta auto luistelee.

Ennen kauden viimeistä lähtöä huolto teki töitä etsiessään vikaa, se löytyi lopulta sähköjärjestelmästä. Vika vaikutti vaihteistoon ja moottorinohjaukseen, ja näiden vuoksi myös jarrubalanssi oli sekaisin.

Belgian Poliisiralli- Viimeiseen kisaan lähdin painamaan kuin viimeistä päivää, mutta startissa putosin neljänneksitoista, kun jouduin sutimaan vesilätäköstä matkaan. Kun pitoa taas löytyi, ampaisin täysillä muutamasta autosta ohi ja kolmannella kierroksella olin kahdeksantena. Edessä oli itävaltalainen Lucas Dunner, ajoin rinnalle enkä päässytkään ohi, Siinä oli lähellä, etten menettänyt kahdeksatta sijaa. Minulla oli parempi vauhti, mutta ohituksen hakemiseen tuhraantui sen verran aikaa, että edellä mennyt Tuomas Haapalainen pääsi kolmen sekunnin päähän. Ajoin Haapalaista kiinni, sain eron kavennettua kahteen sekuntiin, mutta ruutulippu tuli vastaan. Sijoitukseni oli siinä vaiheessa seitsemäs. Kisan jälkeen saatiin tieto, että kaksi kuljettajaa oli oikonut ja saaneet siitä sanktiota, joten nousin tämän ansiosta viidenneksi.

Kausi on nyt ohi, ja on aika siirtää katseet tulevaisuuteen. Vuosi oli Sami-Matille opettava. Siihen mahtui pettymyksiä, tekniikkaongelmia, kolareita, mutta myös menestystä ja upeita hetkiä palkintokorokkeella.

- Olihan vuosi. Minä huilaan nyt hetken, treenaan ja keskityn koulunkäyntiin. Tiimi on toki jo tehnyt paljon töitä ensi kauden eteen, mutta vielä en osaa sanoa millä ja missä ajan, mutta kilpaa ajan joka tapauksessa. Ja kovaa, Sami-Matti päättää.

Viikonlopun tulokset:
- 1.kilpailu sija 5
- 2.kilpailu sija 9
- 3.kilpailu sija 5

Vuosi 2018

Belgian PoliisiralliRX2 ON ICE on uusi talvella ajettava sarja, jossa ajetaan neljä osakilpailua, kaksi Ruotsissa ja kaksi Norjassa. Sarja alkaa 3. helmikuuta Östersundissa ja päättyy Norjan Goliin.

Sami-Matti Trogen on allekirjoittanut sopimuksen sarjasta RX Academyä luotsaavan Set Promotion -tallin kanssa.

- Lähden oikein mielelläni ajamaan piikkirenkailla talvitauon aikana. Sarja päättyy juuri sopivasti ennen kuin kausi formuloiden parissa alkaa, se istuu kalenteriini hyvin, keväällä 16-vuotta täyttävä Sami-Matti kertoo.

RX Academyn talvisarja tukee tulevaa kautta mainiosti. Sami-Matti ajoi tänä vuonna SM-rallicrossin yhteydessä ajetun RX Academyn sarjassa kahden osakilpailun verran ja sijoittui molemmissa toiseksi.

- Minulle jäi hyvä maku RX Academystä. Ammattimaisessa koulussa tuli paljon oppia ja meininki oli muutenkin tosi hyvä. Akatemian rehtori Jussi Pinomäki soitteli ja kysyi halukkuuttani lähteä talvisarjaan ja ei sitä paljoa tarvinnut miettiä, sanoin; hei mukana ollaan. Rallicrossia on kiva päästä taas ajamaan, iloitsee Sami-Matti

Sami-Matti ajaa ensi vuonna formulaa, mutta sarja ja tallipaikka on vielä avoinna. Lisäksi tavoitteena on ajaa rallicrossin MM-sarjasta tutulla nelivetoisella RX2-autolla mahdollisimman paljon. Näyttää siltä, että nuorukaisella tulee olemaan huikea ja samalla kiireinen kausi kahden eri lajin parissa.

- Kävin juuri testeissä saksalaisen Motopark tallin kanssa, mukana minulla oli mentorini Matti Alamäki. Ajoin heidän F4 autolla Span legendaarisella radalla. Rata oli hieno ja meno maistui. Tallipäällikkö oli tyytyväinen ja neuvottelut ensi kaudesta käynnistyvät. Motopark ja Adac Formula4-sarja on nyt yksi vaihtoehdoistani tulevalle kaudelle. Jatkan vielä testaamista ainakin Italiassa ja Ranskassa. Sen jälkeen katsotaan mihin mennään ja päästään.

Painopiste Sami-Matilla tulee ensi kaudella olemaan formuloissa, sitä mieltä ovat nuorukaisen taustavoimat sekä kuljettaja itse. Nyt etsitään erityisen hyvin kehittävää ja eteenpäin vievää pakettia, sillä ammattilaisuran kannalta on nyt aika antaa mahdollisimman hyvä näyttö kyvyistä.

- Sain hyvän pohjan uralleni tänä vuonna Koiranen Gp:n tallissa, opin todella paljon. Tästä on hyvä jatkaa ensi kauteen ja iskeä kortit pöytään. Ajamisesta minulla on nyt paljon varmempi olo kuin vuosi sitten, toiseen kauteen on paljon helpompi lähteä kuin ensimmäiseen. RX Academy talvisarjassa minulla on tavoitteena podiumille pääsy joka kilpailussa ja lupaan ajaa sen mukaan, siis täysillä mennään, päättää Sami-Matti

Talvisarjan kalenteri:
- 03.02.2018 Östersund, Ruotsi
- 10.02.2018 Höljes, Ruotsi
- 24.02.2018 Ål, Norja
- 03.03.2018 Gol, Norja