Klikkaa ja lue uusin kerholehtemme!
Tervetuloa SPAUK ry kotisivuille Yhdistysesittelymme Lue kerholehteämme Yhdistyksemme historia Galleriamme Turva-automme esittely Ota yhteyttä ja kysy lisätietoja Linkit
 
Spaukku 2 / 2018 - Päätoimittajan mietteitä

Spaukku 2/2018 Kevät tuli, lumi suli, puro sanoi puli puli, sanoo entinen sanalasku. Viimetalviset jättiläismäiset lumikasat ovat enää muisto vain. Olin aivan varma, että nuo talonkorkuiset lumiröykkiöt eivät sula ennen juhannusta. On ollut hieno todeta, että olin jälleen kerran väärässä. Kesä tuli nopeammin kuin arvasikaan. Jo toukokuussa tuntui kuin olisi eletty parhainta heinäkuun hellettä. Luonto oli vihreää, linnut lauloivat ja oli muutenkin mukava olla valossa synkän talven jälkeen.

Erityisen hienoa oli, että täällä meillä Pohjois-Savossakin oli jopa hellepäiviä. Se onkin ollut harvinaista herkkua, sillä esim. viime kesänä täällä ei ollut niitä yhtään, ei sitten ainuttakaan. Tietysti olihan siinäkin omat hyvätkin puolensa; nurmikko ei palanut. Muuta en keksi.

Jospa tämä kesä olisi kaikella tapaa parempi kuin pari edellistä yhteensä. Lämmintä ja valoa riittäisi, kenties välillä vähän sadettakin, ettei luonto aivan näänny janoon.

Formula ykkösissä on saatu kausi käyntiin. Kuten arvata saattoi, talleista vain Ferrari, Mercedes ja Red Bull ovat ne, jotka voivat kilvoitella bodium-paikoista. Muut ovat sitten kaukana takana. Onhan kisoissa tietysti oma jännityksensä aina, varsinkin lähdöissä, mutta muuten kisat ovat olleet melko tylsiä. Tallien sisällä voidaan kikkailla, kuka vie voiton ja kuka jää suosiolla peittelemään muiden ohitusyrityksiä jne. Kai sitä sitten kutsutaan kisataktiikaksi, mutta näin penkkiurheilijasta se tuntuu melkoisen pitkästyttävältä. Annettaisiin tallien sisällä kaikille kuljettajille samat mahdollisuudet ajaa voitosta ja katsottaisiin, kuka on kuka.

Rallin MM-sarja on myös täydessä vauhdissa ja voitoista ja bodium-sijoituksista ajaa monikin kuljettaja eri automerkeillä. On se huimaa, kun autokunnat ajavat kilpaa neljäkin päivää aivan hurjissa olosuhteissa, ja ero maalissa saattaa olla sekunnin kymmenyksiä, joilla kisan voitto ratkaistaan. Siellä ei ainakaan toistaiseksi ole sorruttu tallien sisäiseen taktikointiin. Ikävä kyllä sillä korkeimmalla paikalla ei ole nähty suomalaisia, ainakaan vielä. Saa sitten nähdä, mitä kotoinen Neste Rallimme tuo tullessaan. Yritystä ei varmaankaan tule puuttumaan. Nyt vain veikkaamaan, miten moni näkee maalin sunnuntaina.

Neste Ralli on monelle suomalaiselle autourheilusta kiinnostuneelle se ykkösjuttu.

Odotettavissa on erittäin hyvä kisa, jonka jokainen kilpakuljettaja haluaisi varmasti voittaa. Neste Rallin voittaja on kuningas, jota arvostetaan erittäin suuresti. Suuresti arvostetaan myös itse kilpailua, joka onkin valittu useasti parhaiten järjestetyksi ralliksi koko sarjassa. Omalla osaltamme voimme olla edesauttamassa hyvin järjestettyä, toimivaa ja myös ympäristöystävällistä rallia siivosti ja kohteliaasti käyttäytymällä ja pitämällä myös luonto puhtaana.

Vauhdikasta ja turvallista kesää kaikille kerholaisillemme, tukijoillemme ja lehtemme lukijoille!

Puheenjohtajan palsta: Eero Lagus: 30. juhlavuosi meneillään

Lagus SPAUK turva-autotoiminnan aloittamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 30 vuotta. En nyt tässä aio kerrata vuosien varrella tapahtunutta, sillä muisteloiden aika tulee myöhemmin. Haluan kuitenkin tässä ja nyt onnitella ja kiittää jäsenkuntaamme siitä työstä ja mukana olosta, jolla turva-autotoimintamme on saatu pysymään vireänä. Juhlavuottamme vietämme pikataipaleita kierrellen, suurella todennäköisyydellä niitä viimeisiä turva-autotoiminnan historiassa. Niistä riittänee kirjoitettavaa ja luettavaa seuraaviin jäsenlehtemme numeroihinkin.

Toden totta, turva-autotoimintamme loppu häämöttää. Poliisiorganisaatiossa on työaikoja kiristetty niin, että vuorojen vaihdot ovat lähes ylitsepääsemätön paikka ja senpä vuoksi tekijöitä turva-autotehtäviin on entistä vaikeampi saada. Suoritimme kesän kynnyksellä jäsenkyselyn ensi kautta koskien ja tulos oli odotetun kaltainen. Vain kuusi jäsentä ilmoitti satavarmasti kykenevänsä työaikajärjestelyillään osallistuimaan kauden aikana pariin ralliin mutta senhän me kaikki tiedämme, että tuolla määrällä ei tehtäviä kyetä hoitamaan. Näinpä ollen olemme isojen päätösten edessä. Hallitus kokoontuu kesän lopulla tekemään lopullisen päätöksen turva-autotoiminnan jatkuvuudesta.

Viikonlopulla Seinäjoella ajetun SM-rallin ensimmäisellä pikataipaleella sattui yhden katsojan kuolemaan johtanut ulosajo. Aluetta, jolla naiskatsoja seurasi kilpailua, ei ollut luokiteltu vaaralliseksi. Olisiko pitänyt, se selviää poliisi- yms. tutkinnassa. Suomen Poliisien Autourheilukerho ottaa syvästi osaa tapahtumaan ja toivoo menehtyneen katsojan omaisille ja läheisille paljon voimia jatkoon.

Kesä on nyt juuri parhaimmillaan. Lämmin säärintama rantautui Suomeen jo heti toukokuun ja nyt kesäkuun puolivälillä - paistaa, paistaa aina vaan ja on rutikuivaa. Mutta onneksi Juhannukseksi lupasivat normaalikesänsään palaavan, joten kokkoa tuleen.

Näin meillä kesää vietetään.

Hannu Kamppi: Kaloppi ralli ja kaikki kunnossa

Rallikauden 2018 toinen kilpailu ajettiin lauantaina 13.1 Lopella. Pienoisrallissa oli viisi erikoiskoetta. Erikoiskokeiden yhteispituus oli 35 kilometriä.

Ralliin osallistui hieman vähänlaisesti 66 autokuntaa, joista 50 ajoi maaliin asti. Osallistujien määrää saattoi rokottaa Jyväskylässä samana päivänä järjestetty AKK:n mestareiden ilta, jossa palkittiin edellisenä vuotena ansioituneet autourheilijat.

Mutta eipä jo 60-luvulta lähtien Lopen ja Karkkilan urheiluautoilijoiden järjestämä Kaloppi ralli jättänyt tänäkään vuonna paljon lapsille kerrottavaa turvallisuuden suhteen. Järjestelyissä loisti vankka kokemus.

Säätkin suosi, tiet olivat umpijäässä, joten piikeillä oli varmasti mukava päästellä, eikä järjestäjille jäänyt päivän päätteeksi isoja kunnostusurakoita. Vaikka pakkasta olikin, niin nojailtavat penkat puuttuivat.

Luokilla 6-9 oli aamulla ennakkotutustuminen erikoiskokeisiin, joten kävimme Spaukin Mersulla näyttäytymässä hillitäksemme nopeuksia. Kaikki ajelivat nätisti ainakin meidän silmien alla. Aavistuksen huolta aiheutti kolmos ek:lla nuotituksen aikana seikkailleet nelijalkaiset sarvipäät, mutta itse kilpailun aikana ei tietojemme mukaan niistä vaaratilanteita syntynyt.

Erikoiskokeet 1 ja 2 ajettiin kahteen kertaan. Perinteisiä pätkiä Nyynäisten suunnalla. Ek 3:n olikin sitten monelle uutta. Melko kapeeta ja kuoppaista ränniä. Kuoppaisuus juonsi juurensa erittäin märästä syksystä. Ennen pakkasia ja jäätymistä niitä ei oltu pystytty juuri lanailemaan. Esimerkiksi nuotittomasti ajanut, mutta silti päivän nopein Karkkilan UA:n Juha Salo teloi kolmosen lopussa toisen etuvanteensa ja joutui nilkuttamaan huoltoon, joka oli onneksi seuraavana.

Erikoiskokeet olivat nopeasti silmäilty turvallisuusnäkökulmasta. Ainoastaan kerran jouduimme pysähtymään ohjeistaaksemme yleisöä. Homma oli siis kokonaisuudessaan hanskassa.

No, vaikka emme joutuneetkaan liiemmin availemaan äänihuuliamme yleisön turvallisuuden eteen, olimme jälleen perinteisenä varoitusmerkkinä yleisölle, että kohta tulee ralliautoja ja lujaa. Kolmen nollan Bemari-kuski Hutrin Seppo kertoikin, että latu oli kyllä vapa, eikä yleisöä enää meidän jälkeen tiellä löntystellyt.

Spaukkia edusti paikalla turva-autokonkari Anttilan Hannu, allekirjoittanut sekä 11-vuotias Ropert poikani, joka ei tosin vielä ole jäsen, mutta erittäin kiinnostunut autourheilusta. Hänestä tulee kuulemma isona rallikuski, mutta iskä on hiukan huono sponssaamaan. Toistaiseksi Roope harrastaa autourheilua autosuunnistuksena, isänsä kartturina. Mahtava isä-poika harrastus ja kaiken lisäksi se on hiukkasen edukkaampaa kuin ralli, mutta todella kehittävää ja hauskaa.

Onnellinen on poika, joka pääsee seuraamaan ja tutustumaan rallin tekoon ja sen tapahtumiin turva-autosta käsin. Penkalta katseltuna ei ihan kokonaisuutta ymmärrä.

Oli kyllä mieluinen päivä nuorelle miehenalulle. Eniten pojan ihailua sai varmastikin Salmisen Teron seitkyt-luvun Corolla. Tero ajoi tällä kertaa Kalopissa etuautokeikan, kahden nollan paikalla.

Mukava autourheilupäivä kaiken kaikkiaan…

Harri ja Jussi: Konkarit Kouvolassa! SM O.K.Auto-ralli 2018!

Piiitkästä aikaa tuli lähdetty rallia turvaamaan kerhomme Mersulla. Eläkeläisen elämä on vaan niin hektistä, kuten muodikasta on, oli kiire tai ei, ettei meinaa keretä edes rakkaan harrastuksen pariin! No nyt kerkisin ja kaveriksi sain kaksikymmen- kertaisen Tunturi rallin kävijän Jussi Kontin. Toiminnan laatu tuli näin ollen varmistettua maksimaalisesti.

Perjantai – ennakkotutustumisen valvontaa

Perjantaiaamuna Koskelan Jussi antoi tulikomennot ja mars maastoon nopeuksia sekä ajotapaa tarkkailemaan. Päivä kului rattoisasti tutkaillessa. Koskela oli määritellyt rangaistukset siten, että 10 km/t ylitykseen saakka selvisi varoituksella ja toisesta samanlaisesta tempusta tulisi sakko. Jos ylitys olisi 11 km/t tai sen yli, niin suoraan sääntökirjan mukaiselle sakolle. Koskela toimi kahden tutkapartion linkkinä pitäen porukan ajan tasalla jaetuista varoituksista. Näin meillä oli maastossa reaaliaikainen tieto toisen patrullin toiminnasta.

Palaillessamme hotellille kävelin morjestamaan Kinnusen Ernoa tämän autolle. Civikin sisällä makasi mies, joka kovalla tohinalla kaapi takaikkunan plekseistä irti tummennuskalvoja. Mitä hittoa, saahan ne olla takalaseissa? Joo, joo, saa olla laseissa mutta ei kuulemma, jos niiden tilalla on pleksit! Jaaha, no onhan sekin sääntö, jolla ei liene mitään merkitystä turvallisuuden kannalta! Ottivat ne pois, ettei tullut hylkyä leimalla. Meno tutustumisaikana on parantunut melkoisesti ja tästä kuuluu kiitos kilpailijoille. Tieluvat alkavat olla tiukassa ja sen hekin toki ymmärtävät. Ei ole kenenkään etu aiheuttaa harmia ja mahdollisesti jopa vaaraa tienvarsilla asuville. Pidetään yhdessä yllä hyvää fiilistä, niin pysytään hyvissä väleissä kaikki kaikkien kanssa!

Mailla tapaa mukavia juttumiehiä. Yksi sellainen sattui puheille tutkatessamme erään maalaistalon kohdalla. Paikka oli muutaman sadan metrin luotisuoran päässä oleva hyppy. Mies tuli puheille kysellen, että lentävätkö autot hyppyristä kuinkakin pitkälle? No, lentäväthän ne, kun nypylle voisi ajaa kaasu pohjassa, jos vain pää kestää. Mies kertoili nuoruudestaan, jolloin nyppy oli ollut hieman korkeampi. Hänellä oli edelleen tallissa IC -merkkinen moottoripyörä, jolla oli hypellyt samaiselta nypyltä huimia leiskauksia. Suoran päästä kiihdyttämällä oli IC:llä saanut kelattua sen maksiminopeuden ja yli vaan täysillä. Oli mitannut metrit hypyn jälkeen ja muisteli sen olleen 15-16 metriä. Melkoinen loikka neuvostoihmeellä, jonka IC kesti mallikkaasti ryhtinsä säilyttäen!

Lauantai - kisapäivä

Lauantaina aamulla ennen kisaa kävimme 0-autopalaverissa kuulemassa päivän epistolan. Hoitaisimme normikuviot, eikä tiedossa ollut mitään erityisempää. Kisa sujui mallikkaasti kohdallemme osunutta yhtä, hieman huvittavaakin episodia unohtamatta. Tullessamme erään pätkän lähtöön, viivalla seisoi parhaat päivänsä nähnyt farkkuooppeli. Kävin kyselemässä, jotta minnekäs kauas sitä ollaan menossa? No, vippiin sanoivat olevansa matkalla. Hmm, jaa vai vippiin suljettua pätkää pitkin? Noo, täytyihän miesten sinne päästä. Kun Koskela antoi luvan, saatoimme heidät ja herrat pääsivät nauttimaan vipin antimista. Muutoin kisapäivä sujui ongelmitta ja sehän kertoo hyvästä valmistautumisesta sekä henkilöstön osaavasta toiminnasta maastossa sekä ”pannuhuoneella”! Maalin jälkeen palaveri ja työt olivat osaltamme ohi!

Kovaa ajavien osastolle venäläinen Nikolai Gryazin oli likellä jättiyllätystä. Hän hallitsi kisaa omaan tahtiinsa mutta sitten lipsahti sen verran, ettei sitä yllätystä tullutkaan. Erik Pietarinen korjasi kotiin viemisiksi pääpokaalin sekä pistepotin! Laitanpa tähän loppuun pienen ”pähkinän”! Kun katselette Pietarisen autosta otettuja kuvia, niin näettekö niissä jotain sellaista, jonka tulisi olla toisin? Oikein arvanneille ei ole luvassa palkintoa, mutta kunniaa tarjotaan!

Lopuksi

Kerhomme turva-autoilulle ollaan asettamassa päätepistettä, ellei onnistuta löytämään autoa tulevalle vuodelle. Myös uusi vastuuhenkilö on haussa hommaa erinomaisesti hoitaneen Pauli Heikkolan tilalle. Kiitoksia vaan Paulille meidänkin puolestamme! Toivottavasti työmme jatkuisi, sillä sille on olemassa vahva tilaus nyt ja tulevaisuudessakin. Pitkän poissaolon jälkeen voin vain todeta ykskantaan, jotta hienoa hommaa, jossa tuntee saavansa arvostusta niin järjestäjien kuin kilpailijoidenkin osalta! Mukaan vaan nuorempikin väki sillä teitä tarvitaan! Ilmoittakaa hyvissä ajoin puheenjohtajalle halukkuutenne olla osallisena tässä arvokkaassa tehtävässä tulevanakin vuonna.

Poliisin tärkein tehtävä on yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen kaikissa olosuhteissa. Kerhomme toteuttaa omalta pieneltä osaltaan vapaaehtoistyönä tätä kaikille kansalaisille turvaa tuovaa tehtävää erityisesti ralliautoilun ja sitä tienposkessa seuraavan yleisön hyväksi. Toivon työmme saavan jatkoa, ettei merkittävää turvallisuusvajetta kotimaisen moottoriurheilun parissa pääsisi syntymään!

Hyvää kesää kaikille! Kovia kisoja ja jos ilmatkin vielä suosivat, niin mikäs on ollessa ja ajellessa!

Erkki ja Elmo: Netbaron Mäntsälä Historic Ralli 12.05.2018

Kaunis alkukesäinen päivä koittaa Mäntsälässä. Historic-luokan autot tulevat taas ottamaan mittaa toisistaan 12.5 lauantaina. Edeltävänä perjantaina osa kilpailijoista sai mahdollisuuden tehdä nuottia tulevista pätkistä. Niin Spaukin miehistökin oli paikalla valvomassa nuotituksen kulkua.

Tiet niin Mäntsälän, kuin lähikuntienkin alueella olivat mukavan vaihtelevia. Välillä loikoteltiin leveää sorabaanaa ja toisinaan hyvinkin kapeita metsäautotien tyyppisiä väyliä. Yhteistä kaikille teille oli kuitenkin se, että pöly lensi. Kiitos kuivan kevään ja tuulen puuttumisen pysyi auton nostattama pöly pitkään tien päällä ja sen läheisyydessä. Nuotitus sujui jo pelkästään tästäkin syystä erittäin hienosti ja rauhallisesti. Selkeästi ainakin tähän ralliin osallistuneet kuljettajat noudattivat järjestäjien asettamia nopeusrajoituksia. Parhaimmillaan tutkan oli vaikea saada edes nopeutta ajoneuvolle. Tämä tarkoittaa sitä, että nuotitusta tehtiin ojanpohjia tarkasti tutkiskelleen.

Itse kilpailupäivä jatkoi keväisen kauniin, jopa helteisen tunnelman saattelemana. Kilpailukeskus sijaitsi juuria valmistuneen yhtenäiskoulun uudella puolella, joka tarjosi myös puitteiltaan hyvät ja valoista tilat. Katsomista koulun kentällä oli jokaiseen makuun. Hyvän ilman saattelemana olikin kansaa kerääntynyt kiitettävästi kilpailukeskukseen katsomaan, jopa harvinaisiakin ralliin osallistuvia autoja.

Historic- rallisarjaan kuuluvin menoin tasanopeusluokat aloittivat päivän ensimmäisenä ja osaltaan puhdistivat jo ennestään pölyisiä teitä.

Itse ralliin päästiinkin vanhan kaavan mukaan. Kilpailun johto puhutteli etuautokunnat ja sovittiin työnjaot. Etuautot olivatkin suurimmalta osaltaan kokenutta kaartia ja VIP-auto antoi ensikertalaisille ralliin kuuluvaa "kyytiä".

Erikoiskoejärjestäjät olivat kaikki myös tuttuja entuudestaan. Kokeneet järjestäjät saivat homman näyttämään niin helpolta. Taasen oli myös mukava havaita, että nuoria oli mukavasti mukana järjestämässä rallia.

Liekö liiankin hieno sää hieman verottanut pikataipaleille tulleiden katsojien määrää, sillä melkoisia matkoja sai välillä ajella ilman katsojan katsojaa. Toisaalta hyvät katselupaikat oli kansoitettu mukavasti. Ralliyleisöä ei juuria tarvinnut ohjeistaa, vaan katselupaikat oli haettu turvallisen matkan päästä.

Esa Koskinen ja Tero Nuppumäki: Kaasujalkaralli 26.5.2018

Avasimme rallivuoden 2018 yhdessä Esa Koskisen kanssa Kaasujalkarallilla, joka on F-sarjan kolmas kilpailu sekä kesäkauden avaus. Minulle henkilökohtaisesti ensimmäinen ralli kartturin paikalla koskaan, joten tämä menisi uusien asioiden opetteluna.

Lähtö tapahtui Raisiosta, Vaisaaren koululta, joka toimi rallin tukikohtana. Rallissa oli seitsemän erikoiskoetta yht. 77,53 km ja siihen 171 km siirtymiä. Matkaan lähdettiin auringon paistaessa pilvettömältä taivaalta ja lämpötila kohosi heti aamulla hellelukemiin. Ilmastoinnin lämpötilaa ruuvattiin alas ja kohti erikoiskokeita.

Ek1 oli Suni Nousiaisissa 12,4km. Tie oli hyvässä, joskin liukkaassa kunnossa irtosoran takia. Tästä suuntasimme Pöytyälle seuraavalle pätkälle. Saimme aamulla etuautopalaverissa tiedon olla käyttämättä pillejä erikoiskokeen lopussa, siellä olevien lehmien takia. Kun olimme lähdössä erikoiskokeelle, järjestäjät kertoivat lehmien olevan heti alkupäässä, eikä lopussa. Muutaman ajokilometrin jälkeen, löysimme lehmät ja ajoimme äänettömästi useamman kilometrin.

Matka jatkui Yläneelle ek3:lle, joka oli lyhyt 7,6km. Lähtöä odotellessa 000-auton väki ilmoitti ajaneensa meidät kiinni edellisellä pätkällä. Hieman tarkasteltuamme lähtöaikatauluja, otimme varaslähdön erikoiskokeelle. Pätkän jälkeen puhelin soi ja kilpailunjohto kyseli syytä minuutin nopeammalle ajalle kuin 000-auto. Kerroimme syyn ja huolemme aikataulusta ja kilpailun johto lupasi lisätä meidän ja 000 -auton välistä lähtöaikaa.

Neljännellä erikoiskokeella mieleen jäi useat eri hevoslaitumet, joista ei meillä ollut mitään ennakkotietoa. Heti hevoset havaittumme laitoin äänet pois autosta, koska laitumet olivat aivan tien vieressä. EK:n jälkeen menimme huoltopisteelle Pyhäjärven rantaan, Valasrannan leirintäalueelle odottelemaan iltapäivän pätkiä.

Saimme auton parkkiin ja välittömästi eräs järjestäjistä tuli meille kohtuullisen kiihtyneenä kysymään erikoiskokeen kaksi tapahtumista. Lehmien omistaja oli soittanut kiukkuisen puhelun, että miksi niitä lehmiä sitten säikytellään, vaikka muuta oli sovittu ja koko ralli pitäisi perua. Lehmien omistaja piti ilmeisesti lehmiään kahdessa eri paikassa, erikoiskokeen lopussa ja alussa. Meillä oli kahta eri tietoa ja näimme vain pätkän alussa olevat lehmät, joten toimimme sen mukaan.

Iltapäivän pätkille(5,6,7) lähtö tapahtui siis Valasrannan leirintäalueelta. Huoltopisteeltä lähtiessä oli hieman sekoilua korttien kanssa, joista koitui hieman ylimääräistä ohjelmaa. Ek5 lähdössä kysyimme, että onko aikaisemmin ilmoitettu lähtöaikojen pidennys meidän ja 000-auton välille tullut heille. No eipäs ollut, vaan päinvastoin, se olikin lyhentynyt. Emme onneksi jääneet jalkoihin lyhyellä 8,7km erikoiskokeella.

Siirtymällä ek kuudelle, puhelin soi jälleen. Johtoautosta oli öljy vähissä ja auto oli konepelti pystyssä tien varressa. Kaarsimme äkkiä huoltoalueelle kysymään tallien huoltoväeltä öljyä, joka saisi olla mitä tahansa, joka valuisi ulos tonkasta eikä olisi jäteöljyä. Eräs mekaanikko tarjosi puolisen litraa öljyä ja sitten etsimään hyytynyttä johtoautoa. Ajoimme peräkkäin seuraavaan lähtöön siltä varalta, jos auto olisi hajonnut ja meistä olisi sitten tehty johtoauto.

Ek6 ei tarjonnut mitään dramaattista, joten oli aika siirtyä viimeiselle pätkälle. Toki kävimme huollattamassa omaa autoamme, kun valopaneelin teipit alkoivat repsottamaan ja auton äänimaailma muistutti hyvinkin paljon WRC -autoa.

Viimeinen ek, eli nro 7. oli 8,48km ja osittain sama kuin ek1, mutta toisinpäin. Tästä johtuen tielle oli noussut nyrkin kokoisia kiviä ja irtosora oli siivottu metsän puolelle. Yhdessä mutkassa oli maata lähtenyt niin paljon, että siihen oli laitettu keilat varoittamaan kuopasta sisäkurvissa.

Lopulta kaikkien värikkäiden vaiheiden jälkeen saavuimme maalin ja kävimme järjestäjien kanssa läpi päivän tapahtumia, puutteita sekä havaintoja. Lehmien voinnista ei tullut lisätietoa maalissa, mutta toivottavasti ovat kunnossa.

Mika & Pauli: Kuljetus Tuuri Ralli 2018 Kouvolassa

Valkealan Urheiluautoilijat vastasi Rallin Suomen Juniorimestaruussarjan kolmannen osakilpailun järjestelyistä. Pääyhteistyökumppanin mukaan kilpailu tunnettiin nimellä Kuljetus Tuuri Ralli.

Nuoret ja nälkäiset kuljettajat pääsivät vihdoin vertaamaan vauhtejaan sarjan kesäkauden avauksessa Kymenlaakson haastavilla teillä.

Kilpailuun ilmoittautui määräaikaan mennessä yhteensä 101 kilpailijaparia, joista juniorimestaruusluokkiin 64 autokuntaa. Reitin kokonaispituudeksi ilmoitettiin 236 kilometriä sisältäen7 erikoiskoetta, joiden osuus oli noin 64 kilometriä.

Valkealan Urheiluautoilijat ry, lyhennettynä muodossa ValUA, on Pohjoiskymenlaaksolainen autourheiluseura, kotipaikkana Kouvola. Seura on perustettu vuonna 1965 Valkealan Tuohikotissa.

ValUA on harrastajaseura joka toimii lähes yksinomaan autourheilun parissa. Seurassa on noin 250 jäsentä, joista huomattava osa on aktiivikilpailijoita.

Kilpailun kaikki oheistoiminnat oli sijoitettu Kuljetus Tuuri Oy:n terminaalialueelle, jossa oli tilaa ruhtinaallisesti. Huoltoalue oli asvalttikentällä ja kilpailutoimisto terminaalin sisätiloissa. Ainoastaan seremoniallinen lähtö oli viety keskustaan torille, joka olikin hyvä ratkaisu, sillä paikalla oli poikkeuksellisen runsaasti yleisöä jo meidän lähtöajalla. Rallikansa pääsi seuraamaan tapahtumia aitiopaikaltatorikahvilan pöydistä.

VIP-autoa ajoi Toni Kuhanen, kaksinkertainen F-cupin mestari ja rallicrossin autokrossi-luokan Suomen mestari viime vuodelta. Kyyditettävät saivat varmasti ikimuistoisia elämyksiä, sillä ajokkina oli Mitsubishi Lancer WRC.

Tonin mukaan yksi kyyditettävistä oli ELY-keskuksen virkamies, jonka tehtäviin kuuluu mm. tielupien myöntäminen. Hän pääsi "sattumalta" kyytiin Kuhasen kotitielle. Voi vaan kuvitella, miltä meno on maistunut, kun kuljettaja tuntee ajamansa tien ulkoa ja kyyditettävä on ensimmäistä kertaa vyötettynä 6-pistevöissä kuppi-istuimessa turvakaarien keskellä. Yllä sääntöjen vaatimat ajovarusteet ja alla WRC-auto.Ugh!

Katsastus - osa kilpailua

Kilpailun katsastuspäällikkö Kosti Eerola oli koonnut sähköiseen kilpailijaohjeeseen omat "terveisensä".Samantyylinen tietoisku voisi olla myös painetussa katsojaoppaassa, jolloin rallia seuraava yleisö saa monille uutta taustatietoa kilpailutapahtumaan oleellisesti liittyvistä toiminnoista.

Tässä lainaus:"Katsastuspäällikkö johtaa katsastustapahtumaa turvallisen ja tasapuolisen kilpailun varmistamiseksi tekniikan osalta.Katsastustapahtuma alkaa katsastuspaikan valinnalla. Paikan on täytettävä kilpailulle vaadittavat kriteerit laitteistoineen.Katsastustapahtumiin kuuluu myös ilmoittautumisen ennakkotarkastus tekniikanosalta mm. ryhmien ja luokkien oikeaksitoteamiseksi ennen osanottoluettelonlaadintaa.

Varsinainen kilpailun aikainen katsastus jakaantuu kolmeen osaan:

Turvallisuustarkastus on kilpa-auton ja varusteiden tarkastusta. Tutkinnan kohteina ovat mm. turvakaaret, penkit, turvavyöt, paloseinät, ajovarusteet ja sammuttimet. Myöskilpa-auton yksilöivät asiakirjat katsotaan.

Välikatsastus painottuu liikennekelpoisuuteen, renkaiden ja valojen käyttöön niin erikoiskokeilla kuin siirtymilläkin. Suuremmat vauriot tarkastetaan huolella ennen lupaa kilpailun jatkamiseen.

Loppukatsastus (tekninen tarkastus)suoritetaan pistokokein osalle maaliin ajaneista autoista. Yleensä kärkipään kalusto ryhmittäin tarkastetaan sääntöjenmukaisuuden (luokituspaperit, tekniikan yksityiskohdat) varmistamiseksi. Tarvittaessa laitteistoja puretaan ja sinetöidään."

Hieno ja huoleton rallipäivä

Aurinkoinen kesäpäivä loi hyvät puitteet kilpailulle. Kilpailun johdon laatima aikataulu piti eikä myöhästymisiä tai viivästyksiä tullut. Eniten yleisöä oli EK1 maalimutkissa, joka tiedettiin jo etukäteen "toimintapaikaksi". Jälleen kerran kyseinen paikka osoittautui juuri niin haastavaksi kuin ennustettiin. Lukuisia suistumisia ja muutama kaato. Turva-auton ohittaessa kyseisen paikan yleisö oli sijoittuneena turvallisesti, mutta katsojien kasaantumista oli havaittavissa nettiin laitetuissa videoissa. Runsas tapahtumatiheys tiivisti porukan.

Tiestö oli erinomaisessa kunnossa, ainoastaan pitkän kuivuuden vuoksi pöly saattaisi haitata tuulettomilla osuuksilla. Neljän ajetun erikoiskokeen jälkeen palattiin kilpailukeskukseen huoltotauolle. Loppulenkki suuntautui Kouvolan pohjoispuolelle. Kilpailun päättänyt EK 7 (Inkerilä) oli pisin, 14.95 kilometriä.

Etuautojen loppupalaverissa järjestelyt todettiin onnistuneiksi. Erikoiskokeiden henkilöstöt toimivat sujuvasti, alkupään aikatarkastusasemilla 000- ja 00-autot antoivat opastusta, kuten alkupalaverissa oli sovittu.

Reitti sai etuautomiehistöiltä varauksettomat kiitokset, erikoiskokeet olivat luonteeltaan loogisia, mutta sopivan haastavia. Jonkin verran katsojat olivat vielä liikkeellä etuautojen liikkuessa. Tämä kuuluu tietyllä tavalla lajin luonteeseen, koska vannoutuneet lajifanit pyrkivät seuraamaan kilpailusuorituksia useammassa paikassa päivän aikana.

Turva-auto sai mittariinsa reilu 600 kilometriä lisää. Kymenlaakson maisemat olivat uusi kokemus näissä hommissa. Seuraava keikka samalla miehistöllä jo vajaan viikon päästä Seinäjoella SM Pohjanmaa Rallissa.

Turva-auto kurvaa juhlavuoden ja toimintansa loppusuoralle

Kolmaskymmenes juhlavuosi rallien turvallisuustehtävissä kääntyy turva-autotoiminnan osalta viimeiseen ponnistukseen. Tilanne näyttää kuitenkin poikkeuksellisen hyvältä, sillä jokaiseen suunniteltuun ralliin löytyy miehistöt jäsenistöstämme. Kiitokset kaikille turva-autoaktiiveille, jotka omalta osaltaan antavat pitkän kokemuksensa tuoman ammattitaitonsa kilpailujen johdon käytettäväksi.

Rallikilpailut ja sen ympärillä olevat eri toiminnot ovat kokeneet suuria muutoksia näiden 30 vuoden aikana. Suunta on kuitenkin ollut oikea, koska kokonaisturvallisuus on parantunut, vaikka kilpa-autojen huima kehittyminen on nostanut tilannenopeudet ehkä jo liiankin korkeiksi.

Jokaisessa rallikilpailussa suuri joukko järjestäjiä, toimitsijoita ja vapaaehtoisia varmistavat kilpailun turvallisen suorittamisen. SPAUK-Turva on ollut olennainen osa tätä kokonaisuutta.

Jäljellä on kuitenkin vielä runsaasti keikkoja eri arvosarjojen osakilpailuissa, kuten oheinen lista näyttää. Hommat hoidetaan ilman loppukiriä ja turhaa hötkyilyä tasaisen vauhdin taulukolla, totuttuun tapaan. Tulevien kilpailujen turva-automiehistöjen kannattaa nyt nauttia ja fiilistelläsiitä ainutlaatuisesta toimintaympäristöstä, johon turva-autolla pääsee osalliseksi rallikilpailujen etuautoletkassa.

Leo Leinonen: 61 Rallye Police International 2018 - Härmäläisten ostosmatka

Belgian Poliisiralli

Miksi jälleen kerran lähdin Belgiaan moottoripyöräkisaan nyt 11. kerran? Viime reissun jälkeen ajattelin, että 10 kertaa saa riittää. Alan jo muistaa Saksan 1-tien ulkoa. No, poikani Kaarle kävi viime kesänä Englannissa viikon kielikylvyssä tästä nimenomaisesta rallista tutuksi tulleen poliisin luona. Mr Taylor pisti pojan naapurissa olevalle hevostilalle päiväksi töihin ja poika löysi tilan ladosta heinäkasan alta sinisen 250 cc:n Yamahan crossipyörän vm 2004, vieläpä kilvellisen. Isäntä tuli paikalle ja sanoi pojalle, että jos saat sen käyntiin, saat sen. Sitä alettiin vielä samana iltana mr. Taylorin avustuksella rassaamaan ja toki konemiehet saivat sen käyntiin. Poikani tuli lentäen kotiin ja Yamaha jäi sinne. Mr Taylor otti pyörän haltuunsa, teki kauppakirjat, vähän siitä piti kyllä maksaakin. Englantilainen ystäväni omistaa kuusi moottoripyörää ja tykkää niitä rassata. Hän fiksaili talven aikana Yamahan turvalliseen ajokuntoon ( vaihtoi öljyt, jarrut, rattaat, ketjut jne ). Kun rahti Suomeen olisi tullut maksamaan 600 euroa, päädyttiin siihen, että lähden vielä kerran Liegeen ja Mr. Taylor lupasi tuoda pyörän sinne. Näin hänkin pääsi vielä kerran kisatunnelmaan, vaikkei enää itse kilpaillut. Näin syntyi päätös lähteä taas kerran reissuun. Myös kielletty nautintoaineeni nuuska oli loppumaisillaan, jota varastoa piti päästä Ruotsista täydentämään.

Puhekone mukaan

Lauantai-iltapäivällä matkaan lähdettiin siis autolla. Trailerille vanha luotettava kamelini, KTM 950 Adventure. Tilasin liput ja ehdin jo mainostaa matkaa usealle tuntemalleni mp-poliisille. Olisi ollut hyvä tilaisuus päästä exclusive-reissulle. Evp kapteeni Klaus Uusipaasto kuuli myös asiasta ja yllättäen ilmoitti kiinnostuksensa reissuun, sai jopa vielä vaimon suostumuksen. Otin Klasun pyörän myös trailerille ja lähdimme yhdessä kohti Liegeä. Kun kummipoikani Atte Koskela oli löytänyt Bremenin läheltä kiinnostavan vanhan 1982 mallin 1100 Yamahan, Martinin väreissä, lupasin hänelle paluukyydin Suomeen, jos sen tulee ostamaan. Näiden muuttuneiden tekijöiden takia jouduin kahteen kertaan vaihtamaan jo tilaamiani laivayhtiöiden sekä Vikingin ja Stena Linen ( jossa vain englanninkielinen palvelu ) matkalippuja niin, että myyjät menivät aivan sekaisin, kuka tulee menomatkan ja kuka tulomatkan ja kuinka monta moottoripyörää tulee erikseen. No siitä selvittiin, vaikka laivaliput olivat menomatkan satamissa päin honkia.

Vaarallisia ääniä

Belgian PoliisiralliMenomatka sujui mukavasti jutellessa. Aachenin kohdilla kuulin vanhasta Mersustani hieman poikkeavaa ääntä. Maanantaina päästiin perille ja majoituttiin taas tuttuun 1. maailmansotaa varten jo 1888 tehtyyn Fort Lantin linnakkeeseen (12 samanlaista linnaketta Liegen ympärillä) samaan huoneeseen englantilaisten ystävieni kanssa. Keskitysleirimäisen suihkun (josta kuitenkin tuli lämmintä vettä) seinäkirjoituksessa lukee, ”oikein tekeminen toiselle on taidetta, jota ei kukaan osaa”.

Taas mukavimmat päivät

Keskiviikkona lähdettiin harjoittelemaan reittiä. Kolme erikoiskoetta, jotka ajetaan neljä kertaan. EK1 5,61 km, EK2 14,01 km ja EK3 12,88 km. Ensin autolla, jolloin otin samalla videolle kaikki pätkät. Sitten perään pyörällä. EK2 oli lähes sama kuin viime vuonna, mutta ajettiin väärinpäin, EK3 sama kuin EK2 edellisenä vuonna. Kokeilin Kaarlen 250 Yamahaa yhden kierroksen ja olisi pitänyt ottaa se kisakoneeksi, olisin varmuudella saanut pikkuluokan voiton. Se kulki niin hyvin, että Mr Taylor, joka ajoi perässä KTM:lläni ja Klasu Kawasaki 1400:lla eksyivät, kun eivät pysyneet perässä.

Klasun teki mieli myös osallistua kilpailuun. Kävi kuitenkin niin, että harjoituksissa 2EK:n yli ysikymppisessä mutkassa tuli haveri ja kaveri kaatui pienestä vauhdista. Tulemana oli myöhemmin Suomessa todetut useat luunmurtumat vasemman jalan nilkassa ja varpaissa, haave kisaan osallistumisesta jäi seuraaville kerroille. Toki pyöräkään ei ollut sopiva tähän kilpailuun. Torstaina vielä harjoiteltiin kolme kierrosta.

Illalla vein englantilaiset syömään kivipihvin Guillemins Garen tuttuun ravintolaan. Seuraavana iltana puhelimesta kuvaa näyttämällä saatiin majoituksemme lähellä olevasta Las Vegas ravintolasta vielä samanlainen annos.

Neljä ihmistä kuoli

Belgian PoliisiralliPerjantaina kokoonnuttiin Tivoli-puistoon, oikeusministeriön eteen, jossa venyteltiin kaksi tuntia ja sitten taas mp-poliisien vetämässä saattueessa pillit vinkuen Renaultille katsastukseen. Mad Cafe, jossa aiempina vuosina on kokoonnuttu, on remontissa. Sen kohdalla Boulevard dÀvroylla ammuttiin seuraavana maanantaina kaksi naispoliisia, yksi ulkopuolinen ja poliisit ampuivat lopuksi tekijän, siis kaikkiaan neljä henkilöä kuoli.

Kisaonnea…


Lauantaina kisa alkoi klo 08.00. Torstai-illan rankkasade hieman askarrutti, oliko se tuonut mutaa tielle. Onneksi ei, perjantai ja lauantain kisapäiväkin olivat helteisiä, joten tiet olivat kuivia ja autot pöllyttivät ne puhtaiksi. Kolme ensimmäistä kierrosta meni hienosti. Olin poliisiluokan 7. sijalla. Sitten alkoi tapahtua. EK 7:llä kiihdytin hitaan mutkan jälkeen liikaa, muistin väärin ja huomasin, etten pystyisi pitämään pyörää tiellä. Ulkokurvissa oli peltoa, joten vedin noin 100 km:n vauhdilla ulos. Onneksi ei ollut aitaa eikä ojia, pudotusta peltoon noin 30 cm tieltä. Pysyin pystyssä ja tein 100 metrin oikaisun vehnäpellossa, sitten takaisin tielle. Huh, siitä selvittiin. Sama EK noin kilometri ennen maalia lehahti kaksi peltopyytä eteen. Kumarsin, ettei ylempi linnuista osuisi päähäni, toinen alempana lentänyt pamahti keulaan niin, että höyhenet pöllähti. Tässä kohtaa vauhtia oli reilu 120 km/h. Ajoin maaliin ja siirryin seuraavan EK:n alkuun, jossa vasta nousin katsomaan, tuliko kamelin keulaan vahinkoja. Lintuhan olikin jäänyt jalastaan etumaskiin niin, että se täytyi repiä irti. Samalla siistin vihneet syylärin ritilästä ja etupyörän keskiöstä. Pahin mitä tapahtui, alkoi tällä kierroksella takajarrut vinkua. Jarrupalat tarkastettiin tiistaina ja pintaa piti oli reilusti kisaa varten. Niin vain tauolla tarkastuksessa huomasin, että takajarrukengät oli loppu. Aikaa oli 20 minuuttia ja Michele Monostorilla oli vanhoja KTM:n jarrukenkiä huoltolaatikossa. Otin takapyörän irti, mikä oli virhe, koska palat eivät olleetkaan samanlaisia kuin pyöräni. Rengas takaisin, mutta asennus ei sitten onnistunutkaan kuin ammattimiehiltä. Myöhästyin 19 minuuttia CH:lta ja sain lähteä viimeiselle kierrokselle viimeisenä. Jos nyt en aivan körötellyt mutta kolme viimeistä EK:ta ajoin vain etujarrulla.

Rikkoa piti jotain

Belgian PoliisiralliMaaliin päästyäni kaksi organisaation miestä tulivat kiireellä kertomaan ”hyviä” ja ”huonoja” uutisia. Ilmoittivat, että minun ajoni hyväksytään, mutta koska myöhästyin 19 min, saan 19 min sakkoa. Kiistin heti, ettei myöhästymisestä voi niin paljon sakkoa saada, mutta herrat väittivät, että näin on säännöt ja korostivat, että olisivat voineet diskata minut, koska minulla oli jarruvika. Keskusteltiin kiivaasti, sanoin, että jarrut toimivat ja olisin voinut niitä käyttää hätätilanteessa. Ilmoitin, että haluan nähdä englanninkieliset säännöt. Siinä Jupiler-lasi kädessä join sen loppuun ja kiivastuksissani heitin lasin rikki talon kivijalkaan, mitä kaikki pelästyivät, että mitä seuraavaksi teen. Sanoin, että helpotti ja lupasin olla rikkomatta enää muuta. Kävin vielä direktoraatin luona ja siellä sainkin sihteeriltä kuulla, että sakkoa määräytyi 10 s / 1 min myöhästyminen, siis lopullinen sakkojeni määrä oli 3 min 10 sekuntia. Olin sitten poliisiluokan 8., jossa oli 10 kilpailijaa. Jos en olisi saanut sakkoja, olisin ollut 7. ja kokonaiskisassa 10 / 15. Poliisien mp-luokan voitto meni Ranskaan Benoit Nimisille, toinen oli Nigel Stevens Englannista ja 3. pyttykin meni Ranskaan. Mainittakoon, että kisasta puuttui aiemmat kaikki hitaat kilpailijat, paikalla olivat vain maansa parhaat niin Englannista kuin Ranskastakin. Kaikkiaan ajoin niinkin hyvin, että autoluokan voittaja Castermans Mitsubishi Evo 9:llä sekä vain neljä muuta ajoivat minua nopeammin. Autoja kisassa oli mukana kaikkiaan 36, joista historic-luokassa 17. Yksi autokunta heistä tuli Sveitsistä.

Maamme laulu

Belgian PoliisiralliBanquet -juhlassa sain sitten salvaa haavoihin. Siellä saamassamme tulosluettelossa kovasti selitetään minusta jotain (en ole ehtynyt suomennuttaa) ja kun pääsin hakemaan palkintoa taas kehuttiin (näin ymmärsin) ja mitä tapahtui; soitettiin Maamme laulu. Olin paras suomalainen. Se tuntui syvällä. Oli jopa hieman vaikeaa itse laulaa mukana, niin hyvälle se tuntui. Siellä päätin, että jos Paul Mckinney tulee ensi vuonna (superhauska brittiveteraani, nyt hänen 30. rallinsa), lähden minäkin vielä uudelleen. Poikani mahdollinen yo-juhla tosin saattaa tulla esteeksi.

Mainittakoon, että organisaatio saattaa tulla ensi vuoteen muuttumaan. Kaikki moittivat Mr Louis Genotin toimintaa. Kilpailun varsinainen organisaattori Daniel Fostroy lähti suureleisesti suivaantuneena juhlapaikalta, kun Mr Genot halusi puhua ja antaa Belgian kuninkaan palkinnon Belgian poliiseille. (Genot tuli ruokaliina rinnuksissa eteen, jonka Daniel otti pois ja vetäisi vitsin ja nauroi päälle, näin ymmärsin, sitten lähti ).

Etupyörän laakeri, posliinia

Maanantaina matkalla Luxemburgiin taas kuuntelin Mersun outoa ääntä. Ajoin sen 170 km ja ääni selkeytyi oikeaan etupyörään. Jäin kolmeksi päiväksi tuttavani luo odottamaan kummipoikani Atte Koskelan saapumista Dusseldorfiin lentäen. Klasu lähti yhden Heffingenissä viettämänsä yön jälkeen yksin omalla pyörällä kohti Suomea. Jari Pekki, joka on ollut EU-virkamiehenä 20 vuotta, järjesti keskiviikkoiltapäiväksi tutustumisen EU:n tilintarkastustuomioistuimeen.

Belgian PoliisiralliTiistaina iltapäivällä kävin Diekirch kaupungin MB huollossa, jossa todettiin, että autoni oikean etupyörän laakeri pitää vaihtaa. Seuraava vapaa huolto-aika olisi ollut seuraavalla viikolla. Sain puhuttua huoltopäällikön ympäri ja lupasivat keskiviikkopäivän aikana yrittää sen korjata. Jätin auton heti huoltoon ja menin sitä keskiviikkona aamupäivällä linkkarilla odottamaan. Kun ilmeni, etteivät saa autoani kun vasta ehkä myöhään iltapäivällä kuntoon, otin liikkeestä vuokralle Mersun ja ajoin Luxiin tuomioistuimeen klo 13:ksi. Kierrettiin veromarkkojemme tuhlauspaikka ja vastaan tuli myös sen parlamentissa istuva edustajamme Hannu Takkula (edeltäjänsä oli Ville Niinistö). Hannu jäi jutuille 15 minuutiksi ja keskustan miehenä mm. tunsi Kankaanpään kingin Kauko Juhantalon hyvin. Hän kertoi työnsä siellä ja menneisyytensä ja minä kysyin lopuksi löytyisikö täältä kahden vuoden päästä töitä, tällaiselle eläköityvälle monitoimipoliisille. Ei luvannut, mutta käyntikortin antoi. Luxemburgissa ehdin myös käydä ostamassa Villeroy&Boch yllätyslaatikon a / 39 €. Vaimoni oli tyytyväinen, kun saatiin uusia posliiniastioita ja ihan hyvänlainen sarja.

Vielä vauhtia ja vaarallisia tilanteita

Belgian PoliisiralliLoppumatkallekin riitti tapahtumia. Nyppäsin torstaina Aten lentokentältä ja lähdettiin kohti Bremeniä. Tarkemmin Oldenburgiin, jonne työpäivän jälkeen tuli 1100cc Yamahan myyjä. Klo 19 saatiin kaupat tehtyä ja pyörä kärrylle. Siis kärryllä kaksi Yamahaa, toinen Englannista, toinen Saksasta. Aten tehtäväksi jäi ajaa kamelini perässäni kotiin.

Sitten alkoi kilpa-ajo kohti Rostockin satamaa, jossa piti olla klo 23 ja matkaa oli 350 km. Korkeata keskinopeutta ja pelkkiä tankkaustaukoja, niillä selvittiin ja ehdittiin laivaan. Trelleborgista aamulla klo 08.00 lähdettiin kohti Tukholmaa, ei pitänyt olla kiirettä. Käytiin matkalla piknikillä, uitiin ja Jönköpingissä tutussa mp-liikkeessä kului aikaa tunti. Siellä katsoin kelloa, se olikin jo 16 ja matkaa vielä 280 km. Sanoin Atelle, että nyt mennään yhden tankkauksen taktiikalla suorilla Tukholmaan. Lingköpingin jälkeen meidän edessä oli moottoritiellä kolari. Näin, että molemmat kaistat oli satoja metrejä tukossa, liikenne seisoi. Kuin sattuman kaupassa kohdassa, jossa hiljensimme, näin että keskikaistan betoniporsaissa oli aukko ja vastapuolella kääntöpaikka. Nopea vilkaisu Maps.me naviin ja näin, että vain hetken matkaa takaisinpäin ja päästään moottoritieltä ulos kiertotielle. Jos olisi ajanut aukon ohi ei enää olisi ollut mitään mahdollisuuksia peruutella. Nopea päätös ja pian päästiin kiertotielle, josta liityttiin takaisin ”tyhjälle” moottoritielle. Puolen tunnin kuluttua kuulin auton radiosta, että Lingköping ja Norrköpingin välillä on paha kolari ja tie on suljettu. Liikenne ohjataan kiertotietä. Nauroin itsekseni, mutta ehkä liian aikaisin. 26 km ennen Tukholmaa taas liikennevirta hidastui kävelyvauhtiin 2-3 km/h. Katsoin jo taas uutta kiertotietä, nyt Tumban kautta. Vaihdoin jo kaistaa 4 tieltä erkaantumiseksi, kun liikenne alkoikin vetää, eikä poikettu. Sitten vielä tuli tunnelin ruuhka, siinä meni vartti. Klo oli 19.40 kun päästiin tunneliin ja laiva lähti klo 20. Sitten tein emämunauksen. Lähdin Nederhafen kyltillä ulos tunnelista ja päädyttiin Globenin viereen. Nopea vilkaisu Maps.me naviin ja ainoa vaihtoehto uudelleen tunneliin ja niin onnistuttiin pääsemään oikeaan suuntaan. Laivan sisäänajotarkastukseen saavuttiin klo 19.50. Kun siinä vielä virolainen tyttö alkoi epäillä, että autoni yhdistelmä on pidempi kuin 6 m sanoin, että hae mitta. Tyttöhän tuli kopista ulos taiteltavan 60 -luvun kirvesmiehen puumitan kanssa, silloin meinas palaa päreet. Onneksi viereisestä kopista tuli ruotsalaistyttö, joka antoi luvan siirtyä laivaan. Virolaistyttö vielä jänkkäsi, että laivausmiehet voivat käännyttää laivasta, jos tilaa ei ole. Teki mieli haistatella, mutta hillitsin itseni (varausvahvistuksesta myöhemmin tarkastin, että varaamani yhdistelmän pituus oli 7 m, joka oli lähellä totuutta) . Kun Atte ajoi perässäni pyörän laivaan, muutamaa minuuttia ennen klo 20, lähti heti perälaita ylös, ja voin sanoa, että silloin helpotti. Suosittelen, että varaatte Tukholmaan saapumiseen riittävästi aikaa, vaikka jännitys kivaa onkin.

Sellainen se oli härmäläisten ostosmatka lyhykäisyydessään. Liiveihin jäi myös muita pientarvikkeita, joita en ala luetella ja muutakin hauskaa tapahtui, mutta kaikkia ei voi kirjoittaa.


Pauli Heikkola: Pokaalivauhtia Pohjois-Karjalan vaaramaisemissa, kunnes…

Belgian Poliisiralli Rallin SM-sarjan talvikausi päättyi Pohjois-Karjalan jyhkeisiin maisemiin. Olosuhteet olivat todella talviset, kun lunta oli lähes metri ja pakkanenkin paukkui nuotituksen aikana aamuisin jopa -27 asteessa. Aurinko kuitenkin jo lämmitti mittarilukemat kohtuullisiksi päivän mittaan.

122 autokuntaa ilmoittautui taistelemaan sekunneista ehkä Suomen parhaimmilla ja vaativimmilla ralliteillä. Edellisen kerran näissä maisemissa ajettiin SM-tasolla kesällä 2015. Reitti oli kuitenkin kokenut huomattavia muutoksia, kun aamupäivän lenkki suuntautui Enon ja Kontiolahden alueelle, jossa on ajettu viimeksi 1990-luvulla.

Ralliyleisö sai nauttia harvinaisesta herkusta, kun Ari Vatanen ajoi 0-autoa. Tarjolla oli näyttäviä ajolinjoja takavetoisella BMW:llä. Myös media uutisoi Arin läsnäolosta ihan valtakunnan tasolla. Hieno veto järjestäjiltä pyytää todellinen legenda etuautotehtävään. Veikkaan, ettei Aria ole liiemmin tarvinnut houkutella kurvailemaan vanhoihin kotimaisemiin.

Nevalaisen Mikko oli lupautunut kilpailun pääyhteistyökumppaniksi, joten kisa tunnettiin Ouneva Group SM Itärallin nimellä. Osallistumisemme kilpailuun oli päätetty jo loppuvuodesta 2017, kun kilpailukalenteri oli julkaistu. Edellinen yhteisesiintyminen oli 2013, joten nyt päästiin pitkästä aikaa päivittämään ohjaamotyöskentelyä. "Työkaluna" oli edelleen keltainen BMW M3, joka oli kuitenkin käynyt läpi perusteellisen huollon sekä saanut samalla uuden voimanlähteen.

Sähköinen katsastusaika

Belgian PoliisiralliKatsastusajan varaaminen oli muuttunut sähköiseksi. Eli nyt kilpailija joutuu varaamaan ennakkoon slotti-järjestelmän kautta vapaista ajoista itselleen sopivan kellonajan, jolloin 10 minuutin pituinen kilpailukatsastus suoritetaan. Ennen sitä tarkistetaan auton paperit. Tämä turhan jonottamisen poistava systeemi on toistaiseksi vain SM-sarjassa, mutta toimintoa varmaan laajennetaan jatkossa myös muihin arvosarjoihin.

Ennakkotutustumisen ajaksi autoihin tuli paikannuslaite, joka valvoi tutustumiskerrat ja käytetyt nopeudet. Enää ei siis ollut henkilöitä erikoiskokeiden lähdöissä merkitsemässä suorituskertoja. Sama laite annettiin kilpa-autoon ennen lähtöä.

Nuotittaminen sujui yllättävän hyvin pitkästä tauosta huolimatta. Erikoiskokeet olivat juuri niin haastavat kuin odotettiinkin. Kuitenkin yksi oli yli muiden: Itä-Suomen Ouninpohjaksi kutsuttu 36,12 kilometrinen EK 4 (Oskola) oli ratkaisevassa asemassa jo pituutensa puolesta. Ja tuo vertaus on täysin oikeutettu. Todella huima pätkä!

Joensuun matkustajasatamaan pystytetty lähtöpaikka ei kerännyt kummoisesti kansaa seuraamaan tapahtumaa, vaikka aurinkoinen pakkaspäivä houkutteli ulkoilemaan. 35 kilometrin siirtymän jälkeen päästiin sitten tositoimiin: EK 1 Kauhee (13,08 km). Nimestään huolimatta looginen ajettava tie, jossa ei ollut poikkeuksellisia yllätyksiä. Päivä lähti osaltamme hyvin käyntiin, pysyin nuotilla ja Mikko teki ohjauspyörän takana tarvittavat manööverit.

Kakkosella (Kyykkä - 13,42 km) säilyi sama rytmi ja tie lähtöpaikkaa lukuun ottamatta oli hyvässä kunnossa vielä numerollamme 66. Tarkkuutta ajaminen kuitenkin vaati, koska vain ajourassa pito oli optimaalinen. Jos hiemankin ajautui leveäksi, niin kello ei siitä tykännyt. Piikkirenkaiden ote tiehen hävisi saman tien ja sitten nojailtiin jo penkkoja.

Suoritukset riittivät luokan kolmanteen sijaan molemmilla erikoiskokeilla.

Ensimmäisen lenkin päätteeksi ajettiin vielä vajaa 15-kilometrinen Romo (EK 3) Kontiolahden kupeessa. Siellä jouduttiin peruuttelemaan hidasvauhtisessa takavinkkeli vasurissa, kun matkaa oli taivallettu 9 kilometriä. Bemarin perä karkasi lumi-/jääpöperölle ja nokka kääntyi kohti hankea. Aikaa meni vekslaamisessa 15 - 20 sekuntia, mutta loppuosa tultiin taas varmalla vauhdilla. Takarenkaiden paras pito oli selvästi hävinnyt, kun BMW:n tehot kuluttavat piikkipyöriä yllättävän nopeasti.

Uudenlainen kokoomatauko

Huoltotauolle palattiin kilpailukeskukseen Jukolankadulle. Ennen huoltotoimien aloittamista pidettiin kokoomatauko, jolla saatiin autojen lähtövälit normalisoitua. Uutta oli se, että autot saivat olla kokoomatauolla omilla huoltopaikoillaan, muttei huoltotoimia saanut aloittaa ennen ilmoitettua määräaikaa. Näin vältyttiin ylimääräiseltä aikatarkastusasemalta ja turhalta jonottamiselta erillisellä alueella.

BMW sai alleen uudet Misukat ja kuljettajat lounaan. Näillä pärjättäisiin loppupäivän.

Sitten tuo nelonen, jota yleisesti pidettiin kilpailun ratkaisijana. Mikko tunsi osittain ajetun reitin aikaisemmilta vuosilta, joten tehty nuotti oli toimiva. Kyyti oli sen verran hyvää, että ajoimme kiinni minuuttia aikaisemmin lähteneen kilpailijan noin 20 kilometrin kohdalla. Jouduimme ajamaan jonkin aikaa kilpailijan perässä lumipölyssä, mutta onneksi kuljettaja huomasi tilanteen ja päästi meidät ohitse sopivassa paikassa.

Sen verran oli ylimääräistä ohjelmaa tuossa tilanteessa, että käänsin epähuomiossa kaksi sivua nuottivihosta ja putosin "lapulta". Mikko ei kuitenkaan hämääntynyt tilanteesta. Edessä vajaan kilometrin päässä ollut risteys toimi kiintopisteenä ja nuottivihon oikea rivi löytyi. Loppuosa tultiin sen mitä osattiin. Tuloksena jälleen luokan kolmas sija. Olihan se Oskola juuri niin haastava kuin odotettiinkin.

Ralli on raakaa

Koveron Teboililla oli etähuolto- ja välitankkausmahdollisuus, jota myös käytettiin. Lisäksi vaihdettiin takarenkaat, nyt tuli alle aamulenkillä edessä olleet pyörät. Jäljellä oli kaksi noin 12-kilometristä erikoiskoetta. Hämärä laskeutui ja viitoselle lähdettiin lisävaloilla. Rouva Fortuna muutti asetelmat neljän kilometrin kohdalla, BMW sammui ilman ennakkovaroituksia ja pääsimme rullaamalla risteykseen pois ajolinjalta. Auto starttasi, muttei käynnistynyt. Virrat olivat täysin kateissa, mitkään merkkivalot eivät edes palaneet. Mikko alkoi kuumeisesti etsiä vian aiheuttajaa. Aikaa kului kuitenkin niin paljon, että ainoaksi vaihtoehdoksi jäi ilmoitussoitto kilpailukeskukseen keskeytyksestä. Se oli sitten siinä.

Mikko kuitenkin jatkoi BMW:n kimpussa ja vika löytyi: pääsulakkeelle tuleva johto oli irronnut liittimestään. Kun sen laittoi paikoilleen, niin auto oli toimintakuntoinen. Ajoimme auton pois välitien kautta kohti Tuupovaaraa ja kotitallia, kun se sattui olemaan lähimpänä.

Jälleen kerran motorsportin raadollisuus koulutti. Tuo virtajohto oli ainoa, mitä ei ollut juotettu liittimeen. Riittävän pitkäkestoinen tärinä oli löyhdyttänyt puristetun liittimen ja nyt se sitten sattui irtoamaan aiheuttaen sähkön katoamisen. Johtoa oli jouduttu operoimaan syksyllä ja siinä yhteydessä liitoksen juottaminen oli jostain syystä jäänyt tekemättä. Nyt "Siperia opetti" ihan isolla kädellä. Kilpa-autossa esiintyvät rasitukset vaativat lisävarmistuksia, myös sähköpuolella. Jatkossa vastaavanlaista ei varmuudella pääse tapahtumaan.

Jouduimme kuitenkin käymään vielä Joensuussa, kun paikannuslaite ja transponderi piti palauttaa järjestäjille. Illalla todettiin tuloksista, että olimme keskeytyshetkellä tukevasti luokassamme kolmantena. Mutta vain maaliin ajamalla on mahdollisuus päästä palkinnoille. Tällä kertaa osaksemme jäi spekulointi saunan löylyissä. Sekin on joskus ihan hyvä laji…

Hauskaa oli niin kauan kuin sitä kesti. Ja kyyti kohillaan.

PS. Kiitokset Arille lauantain aamukahveista.

H. Pohjola: Joutsenlampi Ralli 24.02.2018

Helmikuussa 2018 ajettiin Joutsan ympäristössä legendaarinen Joutsenlampi ralli. Luultavasti ei ollut juurikaan etua tai haittaa, jos on osallistunut kisaan, kun se viimeksi ajettiin v. 2001.

Hauholainen Janne Karkkula oli vailla kartturia ja hän kysyi, että olisiko minulla mahdollisuus lähteä hänen kanssaan ralliin.

Mietin vastaustani yön yli ja sitten päätin lähteä mukaan.

Viimeisenä iltana ennen rallia muutimme kilpa-automme, Volvo 940, jousitusta ja iskunvaimennusta. Kaikki oli kuitenkin valmista ennen kisaa.

Kilpailukeskus oli Josemoran radalla Joutsassa. Ilmoittauduimme kisapaikalla, näytimme Volvoa ja ajovarusteitamme katsastusmiehille.

Valitsimme varikolta huoltopaikkamme siten, että meillä oli mahdollisuus seurata rallia huoltoautostamme.

Kilpailu

Ensimmäinen ek alkoi 50 metrin päästä Josemoran ratavarikolta. Ei ollut at-asemia eikä lähettäjiä, vain lähtövalot välähtelivät tasaisin väliajoin. Hyökkäsimme ensimmäiselle ek:lle. Tie oli kapeaa, mutkaista ja jossain oli spooreja. Talvirallissa oli myös lumipenkkoja ! 80-luvulla ajettiin samanlaisilla pikkuteillä. Maalissa ei ollut at-asemaa, mutta maalin jälkeen oli stop-kyltti, jonka luona täytyi pysähtyä. Aika helppoa.

Kyyti oli mukavaa, kiersimme kolme pikataivalta ja palasimme takaisin huoltoomme eli Josemoran radan varikolle.

Huoltomiehemme Juha Karkkula teki Volvoon pientä säätöä ja jatkoimme matkaa. Jäljellä oli vielä kaksi pidempää erikoiskoetta. Viimeisellä n.15 km:n erikoiskokeella saimme kaksi edellä lähtenyttä kilpa-autoa kiinni, mutta kapealla tiellä ei ollut mahdollista ohittaa, jos toinen kilpailija ei väistä.

Eivätkä nuo väistäneet, eli ajoimme jonossa n.5 kilometriä ja hävisimme paljon aikaa !! Tämän viimeisen ek:n maali oli taas Josemoran radalla. Reitti oli suunniteltu pienelle alueelle ja järjestelyt tuntuivat toimivan.

Pakkasimme kilpurimme kärryyn ja matkasimme kotiin.

Kiitokset oikein mukavasta päivästä Janne ja Juha Karkkulalle.

Kyyti oli koko ajan vauhdikasta ja turvallisen tuntuista.

Mieleen nousi jopa ajatus, että pitäisikö Saabin päältä pyyhkiä pölyt ja...

Tuomo Laitila ja Tatu Savela: JMK-ralli Jämsä, 3.3.2018

Belgian Poliisiralli Edellisestä rallista Keuruulla on tullut kuluneeksi vain kolme viikkoa ja silloin kartturina oli oma rouva. Nyt palaillaan ns. normaaliin päiväjärjestykseen ja kyytiin istahtaa taas Tatu.

Jämsän reitti oli tiedossa jo etukäteen ja sen verran nimekkäitä pätkiä oli luvassa, että tuntui, ettei tätä kisaa voi jättää väliin. Soittelin ilmoittautumisen aikaan kilpailunjohtajalle ja tiedustelin, missä järjestyksessä luokat ajetaan? On nimittäin yövuoro kisan päälle ja budjettiautoilijan kukkaro ei tahdo kestää pyhätuntien menetystä. Kilpailunjohtaja laskeskeli, että jos tulee 120 autoa F-luokkiin, viimeinen on maalissa jo noin klo 18 aikoihin. Hyvin siis ehtii Jyväskylään töihin yövuoroon. Kaikki aikataulut menikin sitten juuri niin kuin ei suunnitellut. Ilmeisesti reitti himotti muitakin kuljettajia siinä määrin, että ilmoittautuneita oli enemmän kuin kuulema kertaakaan 2010-luvulla on ollut. Viimeisen auton kupeessa loisti numero 261 ja viimeisen f-luokan auton kupeessa oli numero 211. Omassa numerossakaan ei ollut hurraamista, se oli 205. Hieman piti kenttäjohtajan kanssa sopia liukuvasta työhöntuloajasta, mutta siitäkin selvittiin.

Pakkailin edellisenä iltana päivävuoron päätteeksi kaluston valmiiksi seuraavaa aamua varten. Tähän ralliin huoltomieheksi lähti taas Rientosen Juhani. Aamulla lähdin ajamaan huoltoautolla trailerin kanssa Jyväskylään ja Juhani ajoi minun autoni kaupunkiin, että siitä pääsen illalla jouheesti töihin, Tatu tuli omalla autollaan Jämsään kilpailukeskukseen. Tämä F-rallisarjan osakilpailu olikin sopivan matkan päässä kotoa, kun matkaan ei kulunut kuin reipas tunti, eipä kyllä voi tällä aikataululla kauemmaksi lähteäkään jos meinaa vielä samalle päivälle töihinkin. Perille päästyämme purimme kaluston ja ilmoittautumisen ja katsastuksen kautta odottamaan omaa lähtövuoroa.

EK1, Kaipolanvuori 5,6km

Lähtöpaikalle asetuttiin ja odoteltiin valojen vaihtumista. Valojen sammuttua polkaisin laitteen liikkeelle ja hyvin pian tuli selväksi, mikä lähtönumero komeili kupeessa, jos sen olisi sattunut unohtamaan. Tie oli mennyt puhki pohjaan asti ja spoori oli juuri renkaan levyinen. Kurveihin ei oikein uskaltanut ajaa, jos auto hyppää spoorista pois, sitä ei sinne välttämättä saa takaisin. Kaiken huipuksi kevätaurinko paistoi jo sen verran matalalta, että sekin osaltaan haittasi ajamista. Pätkä tultiin läpi virheitä vältellen, että saataisiin ajaa koko ralli läpi. Maalissa sijoitus oli oman luokan 11. ja kärkeen jäätiin 19,5 sekuntia.

Ek2, Ouninpohja 24,1km

Edessä legendaarinen Ouninpohja. Valojen sammuttua kaasu lattiaan ja menoksi. Tie oli jälleen sen näköinen, ettei erehtynyt ajavansa alkupään numerolla, mutta parempi jo kuitenkin kuin ensimmäinen pätkä. Ajaminen ei tuntunut kovin varmalta, vaan jotenkin oli sellaista hosumista havaittavissa. Ensimmäinen tilanne olikin jo alkutaipaleella, kun tulin leveässä luistossa oikealle kääntyvään kurviin missä oli myös ylitys. Nöllin päältä perä irtosi ja auto kääntyi ihan poikittain, kuin ihmeen kaupalla rattia hetken aikaa veivattuani laidasta laitaan sain keulan jälleen menosuuntaan. Edellä mainitun tilanteen jälkeen ajamisesta karisi viimeinenkin varmuus ja enää ei tahtonut saada edes oikeita vaihteita silmään. Seuraavaksi meinasi silmille tulla eräs tiukka vasuri. Kurvi lähti kääntymään pyöreenä ja kirrasi kesken kaiken oikein kunnolla. Paikka oli tullut muillekin silmille, kun ulkokurvissa ei ollut enää yhtään penkkaa, mistä olisi voinut ottaa tukea. Tässäkin paikassa ohjauksesta käytettiin kaikki mitä käytettävissä oli, mutta tilanteesta kuitenkin selvittiin. Ajaminen ei parantunut oikeastaan missään vaiheessa koko pätkän aikana. Tiessä oli myöskin tosi paljon routarytkyjä ja auton kestäminen oli monta kertaa mielessä, kun rysähti oikein kunnolla. Mieleen painuvimpana Mutasen ja Kakariston noin puolessa välissä oli rytky, mistä löi niin kovan takakorkean, että incar videolta näkyi vain tienpinta. Maaliin tulo oli Tommin hyppyrillä ja siihenkin tuli ajettua tarpeettoman kovaa. Hyppyriltä tultiin keula edellä maahan, onneksi laite kesti. Tie oli urilla ja rytkyjä oli paljon, eikä ajosuorituksessakaan ollut kehumista. Olimme tällä pätkällä luokkamme 8. jääden kärkeen 53,2 sekuntia.

Ek3, Ehikki 17,84km

Kisan kolmas pätkä Ehikki lukeutuu myös legendaarisiin Keski-Suomen rallipätkiin. Valojen sammuttua auto liikkeelle. Edelliseen pätkään verrattuna sain rauhoitettua ajamista, eikä se ollut enää sellaista roiskimista. Paikoitellen ajaminen oli jo liiankin rauhallista ja varovaista. Tie oli edelleen kulunutta, mutta rytkyjä ei ollut niin paljon kuin Ouninpohjassa. Pätkä koostui alun isosta tiestä ja loppui pienelle tielle. Lopun pienellä tiellä oli pari autoa sukeltanut keula edellä penkkaan ja ohi mahtui juuri ja juuri. Pätkä tultiin rauhassa ja siististi läpi ilman tilanteita. Maalissa sijoitus oli luokan 6. ja kärkeen jäätiin 38,4 sekuntia.

Ek4 Vaheri, 9,5km

Neljännelle pätkälle oli jo pimeys laskeutunut ja näin ollen ajamiseen oli uusia elementtejä luvassa. Kelloakin tuli jo siihen malliin katseltua, että mitenhän sitä töihin ehtii? Nyt pitää ajella sitten varman päälle, ettei jäädä penkkaan jumiin. Valojen sammuttua liikkeelle ja tie näytti paremmalta kuin aikaisemmilla pätkillä, johtuiko lie siitä, että kilpailijamäärä kuitenkin laskee koko ajan? Hieman oli havaittavissa aiemmillakin kuskeilla olleen leveitä linjoja ja paikoin oli melko paljon irtolunta ladulla. Oma ajaminen oli melko mitään sanomatonta, ei tullut virheitä, mutta ei kyllä ollut vauhtiakaan. Tällä pätkällä olimme luokkamme 7. jääden kärkeen 20,2 sekuntia.

Ek5, Saalahti 7,71km

Rallin viimeinen erikoiskoe edessä. Viimeisen pätkän alku on sama kuin viime vuonna ajetun Riihivuori-rallin erään pätkän loppu, piti vain yrittää mielessään kääntää ajosuunta toiseksi. Valojen sammuttua auto liikkeelle ja hanaa. Pätkä lähti pieneltä tieltä ja meni soramontun läpi, pieneltä tieltä käännyttiin oikealle isolle tielle. Ison tien osuus oli melko kovavauhtinen. Tiessä oli loivaa mutkaa, mutta myöskin loivaa mäenharjannetta, minkä taakse ei nähnyt. Isolta tieltä käännyttiin vasemmalle vähän pienemmälle tielle ja kohta jälleen vasemmalle. Tie oli kohtuu isoa ja pysynyt vieläpä melko hyväkuntoisena. Ajaminen tuntui, ehkä parhaalta tähän ralliin mennessä, mutta varman päälle oli mentävä, että päästään maaliin ilman isompia viivytyksiä. Maaliin tultiinkin ilman tilanteita ja pätkälle kirjattiin luokan 4. nopein aika ja ykköselle jäätiin reilu 7,8 sekuntia.

Lopputulos rallissa oli luokan 7. mutta kärkeen vaan jäätiin tuskaisen paljon, 2:18,7

Maaliin jälkeen auto trailerille ja siitä suoraan yöksi töihin lyömään kapuloita rikollisuuden rattaisiin.

Jii & Pee: Netbaron Mäntsälä Historic Rally 2018

Belgian Poliisiralli HistoricRallyTrophy -mestaruussarjan kolmas osakilpailu avasi kesäkauden Mäntsälän Moottorikerhon isännöimällä NetBaron Mäntsälä Rallilla 12. toukokuuta. Ja hyvin avattiinkin, koska kilpailuun ilmoittautui peräti 221 autokuntaa.

Kilpailun speksit tiivistettynä:
* kilpailukeskus, lähtö, huollot ja maali Riihenmäen koululla
* 6 erikoiskoetta, joista 2 ajettiin kahteen kertaan
* Kankkila, Korttia, Kaanaa, Koukunmaa
* 2 huoltotaukoa
* 226 kilometrin kokonaisreitti Mäntsälän, Hausjärven ja Pukkilan seuduilla, erikoiskokeiden osuus 61 km
* tasanopeussarjalaiset (HRRT) starttasivat kilpailuun 10:01, muut 11:01 alkaen
* mukana myös nuottiluokat, jotka saivat tutustua reittiin perjantaina

Ajankohtaan nähden poikkeuksellinen helleaalto sai maisemat näyttämään lähes kesäisiltä. Odotettavissa oli pitkä ja hikinen harrastepäivä sääntöjenmukaisesti kerrospukeutuneena. No, lämpö ei luita riko, kuten sanonta osuvasti toteaa. Toisaalta kuiva ja lämmin poutakausi oli saanut kelirikon väistymään ja reitin kerrottiin olevan hienossa kunnossa.

Kaikki toiminnot oli keskitetty uudenkarhean koulukeskuksen alueelle. Autojen katsastus (tai paremminkin turvallisuustarkastus) suoritettiin juuri ennen lähtöä kokoontumisjonossa. Tämän toimintamallin soisi yleistyvän, sillä se poistaa turhan ylimääräisen liikennöinnin huoltoalueella. Ja viimeaikainen käytäntö on osoittanut, että kilpa-autot sekä kuljettajien varusteet ovat sääntöjenmukaisessa kunnossa.

Oikaisuesteet ja muuntajan mutka

Belgian Poliisiralli33 kilometrin siirtymän jälkeen kilpailu aloitettiin Pukkilan itäpuolella ajetulla pisimmällä erikoiskokeella, jolla oli mittaa 14.49 kilometriä. Tie oli nopea ja kovapohjainen, joten vauhdin piti löytyä välittömästi. Kuiva pinta pölisi, mutta onneksi tuulenvire putsasi näkymät. Meidän numerolla (41) pinta oli puhdistunut, joten pito oli todella hyvä puhtaalla ajolinjalla. Tien luonne oli looginen eikä yllättäviä luonnollisia paikkoja ollut.

Kuitenkin tiettyihin sisämutkiin asetetut pyöröpaalit vaativat hieman poikkeavan ajolinjavalinnan. Tiekirjassa nämä paalit oli merkitty vain yleismaininnalla 'EK:lla oikaisuesteitä', tarkempaa sijoittelua tai piirrosta ei ollut.

Joka tapauksessa HRT-sarjan kesäkausi avattiin vauhdikkaasti.

Lyhyellä EK kakkosella oli "reikä", jota ammattikatsojat ja paikalliset asukkaat kutsuvat muuntajan mutkaksi. Edelleen paaleja oli sijoitettu satunnaisesti sisämutkiin leikkaamisen estämiseksi. Meidänkin matkanteko eteni suunnitellusti, mutta tuo yllättävästi nyppylän jälkeen vasemmalle kääntynyt mutka tuli aikalailla "silmille". Onneksi Jorma kokeneena kehäkettuna hoiti tilanteen oikea-aikaisella kuljettajatyöskentelyllä eikä hätkähtänyt pienestä "roikkumisesta" ulkokurvissa. Suoritus pääsi oikeutetusti valo- ja videokuvaajien nettijulkaisuihin.

Tilanteen syntyyn vaikutti ratkaisevasti paikkaan tullessakauempana näkynyt pyöröpaali, jonka luulimme olevan mutkassa sijainnut oikaisueste. Nyppylän jälkeen näkymä muuttui, koska tuo näkemämme paali oli pinottuna kahden paalin päälle tarkoituksena suojata sähköpylväitä ja muuntajaa. Vasemmalle kääntyvä mutka oli piilossa nyppylän takana ennen paalipinoa. Vauhtia oli liikaa, mutta tilanteesta selvittiin näyttävällä etupyörän nostolla.

Loppumatka kakkosella tultiin tosi tarkasti, eikä ajorytmi onneksi kadonnut.

Huoltotauolla Escort sai tuoreemmat takarenkaat. Keli oli niin lämmin, että G6-seoksen Pirellit kuluivat jo kahden ajetun pätkän jälkeen. Eipä ne renkaat olleet alkujaankaan uudet. Seos oli Jorman mukaan liian pehmeä näihin olosuhteisiin, koska mittarilukemat olivat hellerajalla. Muutoin BDA oli täydessä taisteluvalmiudessa.

Seuraava lenkki suuntautui Mäntsälän pohjoispuolelle. Vajaa viisikilometrisellä Kaanaalla (EK 3) oli tiekirjassa kolme huomiomerkillä varustettua mutkaa, jotka oli kuvattu yllättäviksi paikoiksi. Samat huomiomerkit löytyvät maastosta ennen kohdetta tien molemmin puolin ja niihin on syytä reagoida.

Erikoiskoe neljä - Koukunmaa - oli kilpailun tunnetuin, koska sitä on ajettu mm. rallin SM-sarjassa, Neste Rallissa ja Lahti Historicissa. Reilu 14 km Päijäthämäläistä hienoa ja ajettavaa tietä. Renkaat olivat jälleen kuluneet sen verran, ettei pito ollut paras mahdollinen, mutta näillä eväillä edettiin ilman tilanteita.

Lämpö kulutti renkaita ja energiaa

Toisella huoltotauolla samat perustarkistukset sekä takarenkaiden vaihto. Auto oli toiminut virheettömästi koko päivän, kuten aina. Kun kotiläksyt tehdään kunnolla, niin on helppo harrastaa. Kirjainyhdistelmä AMS on sen takeena.

Kahvit ja voileivät maistuivat, energiankulutus tässä säässä vaati jatkuvaa nesteytystä ja suolaista purtavaa. Tulelta suojaava alusasu sekä kolmikerrosajopuku saavat hien virtaamaan, ihan kirjaimellisesti.

Päätöslenkki oli sama kuin aamupäivällä eli ykkönen ja kakkonen uudestaan, nyt EK-numeroilla 5 ja 6. Tiet olivat pysyneet erittäin hyvässä kunnossa, vain lähtöpaikoilla oli selkeät urat. Edellisten viikkojen lämpimät poutasäät olivat kuivanneet kelirikot eikä edes runsas automäärä rikkonut teitä. Pito oli poikkeuksellisen hyvä viitosella myös toisella ajokerralla, lieneekö pintamateriaali ollut erilainen kuin muualla.

Ajoimme viimeisen erikoiskokeen todella huolellisesti, varsinkin sen muuntajan mutkan. Nyt ajolinja oli maltillinen ja hillitty, ei annettu enää ylimääräistä huvia vähäisille katsojille. Porukka oli kadonnut reitin varrelta lähes täysin, pitkän päivän aurinkoannos oli saatu. Taisivat olla jo saunan lämmityksessä.

Suoritus paljastui tuloksissa parhaimmaksemme, kun aikamme oli yleiskilpailun viidenneksi nopein. Kelpo veto satunnaisesti harrastavilta äijiltä.

Kesäkauden avannut NetBaron Mäntsälä ralli oli kokonaisuudessaan nappisuoritus kilpailun järjestäneeltä Mäntsälän Moottorikerholta ja erikoiskokeista vastanneilta autourheiluseuroilta (RDT, Assarit, NuUa, EMSC, TullanUa ja Riihimäen Ua). Seuraavan kerran sarjasijoituksista kilpaillaan heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna Orimattilassa.

Mäkinen ja Vuorisalo varmistivat paikkansa Rallin tulevaisuuden tähti -finaalissa

Belgian PoliisiralliToukokuun kolmantena viikonloppuna ajettu Kouvolan SM-ralli näytteli toiseksi viimeistä osaa nuorten kuljettajien Tulevaisuuden Tähti -kilpailussa, jonka voittaja saa täydellisen ajopaketin heinäkuun lopussa järjestettävään Suomen MM-ralliin eli Neste Ralliin. Kandidaateista Niko Mäkinen ja Samuli Vuorisalo nähdään varmasti kilpailun finaalissa Kuortaneella.

Kilpailun pistekärjessä Kouvolaan lähtenyt laihialainen Mäkinen koki kovan kohtalon ja joutui keskeyttämään varovaisen alun jälkeen tekniseen vikaan. Keskeytys harmitti erityisesti siksi, että tunnustelevan alun jälkeen vauhti oli löytymässä kilpailun kolmannella erikoiskokeella.

- Kolmonen lähti hyvin. Saatiin tuntumaa, kun oli tasaisesti liukasta, eikä pito vaihdellut koko aikaa. Siinä vaiheessa, kun alkoi olla kivaa ja tuntui kilvanajolta, kuului ensin mossahdus ja sitten kunnon pamaus. Ajoin sivuun ja hyökkäsin konepellin alle. Ahtoputki oli irronnut, Mäkinen kertasi rallin tapahtumia.

Mäkisen epäonni avasi mahdollisuuden muille kilpailussa mukana oleville kiriä piste-eroa. Naantalilainen Samuli Vuorisalo ajoi yhtä virhettä lukuun ottamatta ehjän kisan tullen toiseksi SM3-luokassa. Tulevaisuuden Tähti -kuljettajista mies oli nopein.

- Tiukkaa taistelua voitosta oli kyllä Joonaksen kanssa, mutta yksi pieni virhe kuudennella erikoiskokeella pilasi sen taiston tällä kertaa. Hyvät fiilikset jäi kuitenkin toisestakin sijasta ja oli kyllä kiva vääntää taas oikein kunnolla kelloa vastaan pienillä marginaaleilla, Vuorisalo analysoi suoritustaan.

Röyhkiöltä upea tason nosto - kuuden kärjessä kuumaa kamppailua

Yhdestä SM3-luokan hienoimmasta suorituksesta Kouvolassa puolestaan vastasi vasta 17-vuotias, AKK Driver Academyn nuorisomaajoukkueen jäsen Aleksi Röyhkiö, joka ajoi luokan kolmanneksi ja otti uransa ensimmäisen palkintokorokesijoituksensa SM-sarjassa. Röyhkiöllä on Kouvolan jälkeen matkaa kahdeksan pistettä SM3-luokan kuuden kärkeen, josta finaaliin pääsevät kuljettajat valitaan.

Neljän osakilpailun jälkeen kuuden kärkeen mahtuu peräti viisi MM-rallipaikasta kilpailevaa nuorta. Tulevaisuuden Tähti -voittaja vuosimallia 2018 selviää 17.-18. kesäkuuta Kuortaneen Urheiluopistolla käytävässä loppukarsinnassa, jossa arvioidaan kandidaattien fyysisiä ja psyykkisiä ominaisuuksia, sekä PR- ja mediasuhteissa suoriutumista.

SM3-luokan TOP10-pistetilanne neljän osakilpailun jälkeen:
1. Jaro Kinnunen 88
2. Niko Mäkinen 55*
3. Samuli Vuorisalo 54*
4. Jussi Lindberg 46*
5. Henri Hokkala 40*
6. Lauri Joona 33*
7. Heikki Leinonen 25*
8. Aleksi Röyhkiö 25*
9. Joonas Lindroos 25
10. Anssi Rytkönen 20
* Tulevaisuuden Tähti -kilpailija

Rallin SM-sarjan viides ja Tulevaisuuden Tähti -kilpailun viimeinen osakilpailu ajetaan Seinäjoella 15.-16. kesäkuuta SM Pohjanmaa Rallin merkeissä.


Suomen MM-ralli 2018

Belgian Poliisiralli Useilla eri mittareilla maailman parhaaksi ralliksi nimetty Neste Rally Finland ajetaan keskisessä Suomessa 26.-29.7.2018. Myös tämänvuotista kilpailua on tehty suurella antaumuksella ja ammattitaidolla. Vastuullisena ratamestarina on häärinyt Pekka Tähtinen.

Hänellä on rallin tekemisestä kokemuksia vailla vertaa. Miltä kuulostaa, että Peku on ollut vastaavana ratamestarina tässä sorateiden grand prixissä kohta kunnioitettavat 31 kertaa!!

Reitti on haastava ja jyvät erottuvat varmasti akanoista näiden päivien aikana. Sinne siis paikan päälle kisaa katsomaan.

Kilpailun aikana liikkuu paljon kilpailukalustoa ja vielä enemmän katsojia. Onhan kyseessä Suomen, ellei pohjoismaiden suurin yleisötapahtuma. Karkea arvio voisi olla, että viime vuoden Neste Rallia oli seuraamassa noin 90000 katsojaa. Ei siis mistään aivan pienistä kinkereistä ole kysymys. Tällaisten ihmismassojen liikkuminen katselupaikoille ja niille opastaminen itse kilpailun järjestelyjen lisäksi vaatii rautaista suunnittelua ja paljon tekijöitä. Mukana on myös erittäin suuri joukko vapaaehtoisia, jotka omalla työpanoksellaan haluavat olla tekemässä tätä maailman parasta rallia.

Jotta kilpailun kulku ja yleisön liikkuminen ja sijoittuminen olisi mahdollisimman turvallista, meidän jokaisen tulisi muistaa muutamia perusasioita, joita seuraavassa muutamia turvallisuusohjeita.

TURVALLISUUSOHJEITA KATSOJILLE

- Varaa riittävästi aikaa siirtyäksesi erikoiskokeille ja suunnittele reitti etukäteen. Samoin vaihtoehtoinen reitti erikoiskokeelle.
- Käytä, mikäli mahdollista järjestäjän järjestämiä P-alueita. Näin et tuki ainakaan pelastusteitä tai saati sitten kilpailureittiä. Siellä autosi on myös turvassa.
- Valitse katsomopaikkasi katsojaoppaan suositusten mukaan, sillä ammattilaiset ovat valinneet siihen erikoiskokeiden parhaimmat ja turvallisimmat katselupaikat. Lähellä on myös p-alue ja monessa kohtaa myös mm. kyläyhdistysten myyntipisteitä, joista saa kahvia, virvokkeita, rallimakkaroita jne. Ole ajoissa paikalla, saat parhaat katselupaikat.
- Noudata aina järjestyksenvalvojien ja Neste Rallin toimitsijoiden antamia ohjeita.
- Pidä huolta itsestäsi ja ystävistäsi.
- Muista nauttia alkoholittomia nesteitä varsinkin helteellä.
- Kunnioita alueen asukkaiden kotirauhaa. Älä mene pihoihin tai niiden läheisyyteen.
- Tulenteko Neste Rallin sulku- ja tapahtuma-alueilla on kiellettyä (tämä koskee myös kertakäyttögrillejä yms.), ellei maanomistaja ole tätä varten erikseen järjestänyt luvallista paikkaa.
- Noudata opasteita ja merkittyjä reittejä sekä suosi rallin seuraamisessa järjestäjän antamia ohjeita mm. ralliradiossa.
- Mitä viet mennessäsi erikoiskokeille, tuo se myös tullessasi takaisin. Esim. tyhjät juomatölkit ja pullot laitumella saattavat aiheuttaa kotieläimille erittäin suuren vaaran. Pidetään siis Suomi siistinä.

RALLIN AIKATAULU

Ralli alkaa torstaina 26.7. klo 08.00 Vesalan testierikoiskokeella. Illaksi siirrytäänkin jo ensimmäiselle erikoiskokeelle Harjulle. Siitä kisa sitten varsinaisesti alkaa. Viime vuonnakin Harjun erikoiskokeelle katsojia saapui molempina iltoina rallia seuraamaan noin 17000 katselijaa!

Torstai 26.7.
- Klo 08.00 Testierikoiskoe Vesala
- Klo 19.00 EK 1 Harju 1

Perjantai 27.7.
- Klo 08.18 EK 2 Moksi 1
- Klo 09.21 EK 3 Urria 1
- Klo 10.13 EK 4 Ässämäki 1
- Klo 11.36 EK 5 Äänekoski 1
- Klo 12.51 HUOLTO
- Klo 14.24 EK 6 Oittila
- Klo 15.27 EK 7 Moksi 2
- Klo 16.30 EK 8 Urria 2
- Klo 17.22 EK 9 Ässämäki 2
- Klo 18.45 EK 10 Äänekoski 2
- Klo 20.00 EK 11 Harju 2

Lauantai 28.7.
- Klo 08.13 EK 12 Päijälä 1
- Klo 09.29 EK 13 Pihlajakoski 1
- Klo 10.38 EK 14 Kakaristo 1
- Klo 12.13 EK 15 Tuohikotanen 1
- Klo 13.31 HUOLTO
- Klo 14.55 EK 16 Tuohikotanen 2
- Klo 16.08 EK 17 Kakaristo 2
- Klo 17.36 EK 18 Päijälä 2
- Klo 18.54 EK 19 Pihlajakoski 2

Sunnuntai 29.7.
- Klo 08.38 EK 20 Laukaa 1
- Klo 09.38 EK 21 Ruuhimäki 1
- Klo 11.01 EK 22 Laukaa 2
- Klo 13.18 EK 23 Ruuhimäki 2, POWERSTAGE
- Klo 16.00 Podium / palkintojenjako, Paviljonki

ERITYISJÄRJESTELYJÄ LIIKENTEESSÄ

Näin suurten tapahtumien aikana tiestölle (rallin kulkureitti ja erikoiskokeiden läheisyys) asennetaan poikkeavia nopeusrajoituksia ja pysäköintikieltoja. Niitä ei ole sinne laitettu ihmisiä kiusateksemme, vaan tuomaan turvallisuutta niin tiellä liikkujille kuin siellä töitä tekeville liikenteenohjaajille. Pysäköintikieltoja on jouduttu laittamaan kilpailjoiden kulkureitin ja pelastustieiden aukipysymisen turvaamiseksi. Lisäksi omat haasteensa tuovat lukuisat kisan aikana lentävät helikopterit, joiden laskeutumispaikkojen läheisyyteen ei ajoneuvoja lasketa ja myös jalankulkuliikennettä joudutaan rajoittamaan.

Varmaa on myös se, että ruuhkia tulee syntymään, sillä tieverkko ei yksinkertaisesti vedä niin paljoa ajoneuvoliikennettä, mitä kisojen aikana liikkuu. Kannattaa siis lähteä todellakin hyvissä ajoin liikkeelle rauhallisin mielin. Vanha sanonta ”Aikainen lintu madon nappaa” pitää tässäkin paikkaansa. Niin ja katselee kisoja parhailta paikoilta.

Mukavaa kisaviikonloppua ja ajelkaahan maltilla!

KILPAILUN SEURAAMINEN

Katselualueet

Rallin ammattilaiset ovat valinneet parhaimmat katselualueet, joilla nautit turvallisesti kisasta, tunnelmasta ja palvelusta. Luota ammattilaisiin. Virallisten katselualueiden yhteydessä on aina pysäköintimahdollisuus sekä palveluita. Repussa lämmenneen juoman sijaan voit nauttia virvokkeita ja rallimakkaran esimerkiksi paikallisen kyläkoulun kahviossa – ja samalla annat panoksesi hyvään tarkoitukseen. Viralliset katselualueiden kartat navigointiohjeineen, kuvailuineen ja palveluineen löydät monipuolisesti esiteltyinä Ilta-Sanomien tuottamasta Neste Rallin Katsojaoppaasta, sekä hieman pelkistetymmin esitettyinä maksuttomasta Neste Rally Finland App 2018 -mobiilisovelluksesta.

Turvallisuus

Suuntaamalla viralliselle katselualueelle sinun ei tarvitse itse osata päätellä, missä on turvallista katsella. Katselualueilla turvallisuus on ammattilaisten varmistamaa. Kattojärjestö FIA ja kotimaan viranomaiset edellyttävät järjestäjältä vankkaa turvallisuusosaamista ja erikoiskokeilla työskentelee satoja järjestyksenvalvojia ja toimitsijoita. Heillä on henkilökohtainen vastuu yleisön turvallisuudesta ja hallussaan aina tuorein tilannetieto. Siksi kaikkien tulee totella heidän kehotuksiaan ja määräyksiään.

Yksityisalueet

Erikoiskokeiden varsilla on myös alueita, joille ei ole maanomistajan lupaa mennä. Vältyt turhilta ja ikäviltä tilanteilta, kun pysyt merkityillä, virallisilla katselualueilla, joilla yleisön liikkumisesta on sovittu. Luvattomilla alueilla liikkuvat tekevät karhunpalveluksen koko lajille.

Poikkeusjärjesteyt

Ympäristön teitä on kisan aikana välttämätöntä sulkea yleisö- ja kilpailijavirtojen sujuvan ohjauksen vuoksi, jolloin omalla kartalla selvältä näyttävä reitti voikin todellisuudessa olla poissa käytöstä. Valitsemalla katselupaikkasi joko Neste Rallin virallisesta Tuulilasin Katsojaoppaasta tai Neste Rally Finland App 2018 -sovellusta käyttäen varmistat, että pääset paraatipaikalle.

Nauti rallista järkevästi

Varmista, että koko seurueesi ymmärtää järjestyksenvalvojien työn haasteet ja tärkeyden sekä tottelee heidän ohjeitaan. On turhauttavaa kaikille, jos erikoiskoe joudutaan perumaan yhden puukorvan takia. Näin on joskus käynyt ja käy väistämättä, mikäli turvallisuus on uhattuna esimerkiksi kielletyille alueille sijoittumisen vuoksi. Tällöin ei pääsylippurahoja makseta takaisin – ja rallielämys on pilalla sadoilta, ellei tuhansilta rallikatsojilta yhden törpön takia.

Paljon tekijöitä

Neste Rallin järjestää AKK Sports Oy, mutta lisäksi rallia on tekemässä kymmenittäin seuroja, jotka kartuttavat toiminnasta saatavilla palkkioilla oman yhdistyksensä toimintakassaa. He ovat niitä toimitsijoita, järjestyksenvalvojia, liikenteenohjaajia, makkaranmyyjiä – henkilökuntaa, joita erikoiskokeella kohtaat. Pidäthän tämän mielessäsi ja suothan heille hymyn!

Sami-Matti Trogenin kuulumisia

Belgian Poliisiralli Lohjalainen rallicrosskuljettaja Sami-Matti Trogen varmisti FiSRA:n Am talvisarjan mestaruuden viimeisessä, Suzukan osakilpailussa.

Viiden osakilpailun mittaisen sarjan järjestelyistä vastasi Finnish Sim Racing Association eli FiSRA yhdessä ajosimulaattoireita valmistavien X-R'cerin ja Foracerin kanssa.

Sarja järjestettiin pääsiassa moottoriurheilijoille ja moottoriurheilun parissa työskenteleville. Sarjan mestaruudesta kamppailtiin noin kahdenkymmenen kuljettajan voimin ympäri maailmaa, sillä kilpailut aloitettiin Belgian Span radalta ja kausi päättyyi Japanin Suzukaan. Mukana oli monia moottoriurheilusta tuttuja nimiä, kuten Matti Alamäki, Niki Juusela, Suvi Jyrkiäinen ja Konsta Lappalainen.

Ammattimaisesti järjestetty sarja tarjosi yleisölle suorassa nettilähetyksessä raivokasta taistelua jokaisessa osakilpailussa. Kauden aikana kovatasoisessa sarjassa nähtiin yllättäviä tilanteita ja jokainen minuutti oli todellista jännitysnäytelmää, koko ajan sattui ja tapahtui. Muutamia tilanteita tuomaristo käsitteli kilpailun jälkeenkin ja se kertoo kovasta taistelusta sekä kuljettajien intohimosta kilpailemiseen.

Kilpailuja ennen ajettiin harjoitukset ja aika-ajot. Harjoitusserverillä pystyi harjoittelemaan jo viikkoja ennen osakilpailua ja väkeä riitti radalla lähes joka ilta.

- Hyvin järjestetty sarja, pidin ajamisesta todella paljon. Jokainen osakilpailu oli kovaa kilvanajoa alusta loppuun ja se antaa minullekin hyvän potkun kesään.

Sarja ajettiin Ferrari 488 GT3 -luokan autoilla, joissa kaikissa oli samat säädöt. 1,5 tuntia kestävän kilpailun aikana kuljettajat joutuivat käymään varikolla vähintäänkin tankkauksen takia. Monet kuljettajat joutuivat käymään varikolla myös kolaroituaan, jotta pääsivät jatkamaan taas ehjällä autolla.

- Minulla onnistui hyvän ratavauhdin lisäksi myös varikkokäynnit. Säästin monessa kilpailussa varikolla aikaa, kun jätin renkaat vaihtamatta ja ajoin samalla setillä kisan alusta loppuun.

Sami-Matti Trogen ajaa tällä kaudella simulaattorikilpailuja myös muissa sarjoissa.

- Minulla on tarkoitus osallistua FiSRA:n järjestämään rata SM-sarjaan, mutta sielä säädetään autoa ja tällä hetkellä etsin tallia, joka voisi auttaa minua auton säädöissä. Yritän ajaa simulaattorikilpailuja niin paljon kuin kauden muilta kilpailuilta ehdin, sillä tuo on upea laji.

Sami-Matti Trogen kilpailee tänä vuonna Rallicrossin MM-sarjan yhteydessä ajettavassa RX2-luokassa sekä RX Academy-sarjassa, joka ajetaan Suomen ja Ruotsin radoilla etuvetoisilla Renault Clioilla.

FiSRA Am talvisarjan pisteet.
1. Sami-Matti Trogen 209p,
2. Markus Aaltonen 172p,
3. Lauri Hyytiäinen 132p.

Sami-Matti crosskart sarjaan

Belgian PoliisiralliSami-Matti Trogen on tehnyt sopimuksen Kouvola Circuit Oy:n kanssa Crosskart Extreme SM-sarjan neljästä osakilpailusta.

- Olemme operoineet crosskartien parissa jo vuodesta 2013 saakka. Tälle kaudelle saimme yhden auton vapaaksi, joten Sami-Matti tuli heti mieleen. Hän on käynyt ajamassa meillä, tiesimme kaverin vauhdin ja potentiaalin, joten tartuttiin puhelimeen ja aika pian päästiin ratkaisuun, kertoo Kouvola Circutin toimitusjohtaja Sami Halonen.

Laji ei ole lohjalaiselle tuntematon, sillä Sami-Matin autourheilu-ura käynnistyi vuonna 2013 crosskarteista, tuolloin alla oli 125-kuutionen ajokki, nyt ajokkina on 750-kuutioinen ohjus. Putkirunkoinen moottoripyörän moottorilla varustettu takavetoinen auto on erittäin suorituskykyinen, huippunopeus on välityksistä riippuen noin 180 km/h ja 0-100 km/h auto kiihtyy kolmessa sekunnissa.

- Onhan se mahtava laite, heti kun rattiin pääsi, niin nousi hymy korviin. Olen kiitollinen Kouvola Circuitille saamastani mahdollisuudesta hypätä mukaan crosskartien maailmaan. Tämä palvelee minun koko kautta rallicrossin parissa. Crosskartien sarjassa on todella kova taso, konkarit tietävät autojen ja ratojen niksit, mutta tosissaan heitä lähdetään haastamaan. Ei hampaat irvessä, mutta aina kun ajetaan kilpaa niin yritetään ajaa palkintokorokepaikoista, Sami-Matti kertoo.

- Sami-Matille ei luoda mitään paineita menestymisestä, vaan hänelle tarjotaan mahdollisuus kilpailla meidän tallissa ja kehittää taitojaan entisestään. Crosskart tukee ja kehittää rallicrosskuljettajien taitoja, sillä auto on erittäin nopea ja räväkkä käsiteltävä. Radoilla pito muuttuu, ja kun nopeasti kaasuun ja ohjaukseen reagoivalla autolla ajaa, se luo edellytyksiä myös muihin lajeihin reaktioiden parantuessa, Halonen opastaa.

Sami-Matti ajaa seuraavissa FINRX -osakilpailuissa:
20.05. Vilppula
08.07. Kauhajoki
08.09. Nokia
22.09. Hyvinkää

Rallicrossia Höljesissä

Belgian PoliisiralliRX Academyn viiden osakilpailun mittainen kesäkausi käynnistyi Ruotsin Höljesissä. Sami-Matti sai viime kesänä sarjasta kokemusta kahden kilpailun verran, joissa hän ajoi molemmissa toiseksi. Tällä kaudella ohjelmassa on koko sarja, ja tavoitteena voitto.

Höljesin kilpailussa ensimmäinen alkuerä ajettiin jo lauantai-iltana, sunnuntaina ajettiin kaksi alkuerää, semifinaalit ja finaali. Kaksi ensimmäistä alkuerää meni hyvin ja nuorukainen sai sarjaan lentävän lähdön. Ensimmäisestä tuli voitto ja toisessa Sami-Matti ajoi kakkoseksi. Kolmannessa erässä meno jatkui tutun vauhdikkaana, mutta maalissa odotti yllätys, sillä suoritus oli hylätty.

- Harjoituksista lähtien oli kaikki hyvin, vauhtia riitti ja rata oli hieno ajaa. Ensimmäisen erän voitto tuli aika helposti, se lujitti itseluottamusta ja tiesin, että nappisuorituksella pystyn ajamaan voitosta. Toinen erä oli tiukempi, kaikilla oli jo hyvä vauhti päällä. Voitin silti oman starttini, ja minun aikani oli koko erän toiseksi paras. Jäin puolalaisesta Oskar Leitgeberistä vain kolme sadasosaa.

- Se kolmannen alkuerän kolarointi harmittaa. Olin mutkassa sisäpuolella kun Leitgeber leikkasi, ja osuin häneen. Juteltiin tuomariston kanssa, he sanoivat että mun olisi pitänyt jarruttaa. Mielestäni siitä olisi pitänyt selvitä varoituksella, mutta päätös pysyi ja nollat mulle.

Pisteitä kuljettajat saavat sijoituksensa mukaan jokaisesta lähdöstä, ja vaikka alla oli voitto ja toinen sija, kolmen alkuerän jälkeen Sami-Matti oli pisteissä viimeisenä, sillä kolmannesta erästä ei pisteitä herunut. Semifinaalin lähtöruutu oli takarivistä, mutta se ei nuorukaista vaivannut. Sami-Matti esitti yhden päivän hienoimmista ohituksista.

- Semifinaalissa mun reaktioaika oli todella hyvä, lähtö onnistui, oli varmasti myös vähän parempi pito kuin eturivin kuljettajilla. Lähdössä kaverit alkoivat vähän painimaan vierellä, nousin rinnalle ja heitin auton ekaan mutkaan aika rajuun sladiin. Oli tosi hieno fiilis kun temppu onnistui. Sen jälkeen vain säästelin renkaita loppuajan, sillä takana ei näkynyt ketään.

- Finaalin startti oli taas tasainen ja takarivin kaverit tulivat vauhdilla. Joku yritti ohi niin, että takakulmaan kolisi. Sain pidettyä auton käsissä, mutta viereltäni lähtenyt Jimi Kalliomäki pääsi vähän karkuun. Kalliomäki ajoi parempia kierrosaikoja, joten menin heti lisälenkille ja aloitin takaa-ajon. Se onnistui, pääsin jo kannoille ja olin ihan takapuskurissa kiinni, mutta ohi en päässyt.

Finaalin tulokset:
1) Jimi Kalliomäki
2) Sami-Matti Trogen
3) Sloan Cox

Viikonlopun jälkeen Sami-Matin sijoitus sarjassa on neljäs.

- Jäi hyvä fiilis viikonlopusta. Lähdöt olivat hyviä läpi kisan ja vauhti radalla riittää, voitto oli lähellä, joten jäi ensi kisaa varten tavoiteltavaa. Nyt ajetaan vähän testiä, niin ollaan sitten valmiita, kun on mun ensimmäisen RX2-startin aika, Sami-Matti summaa.

Sarjapisteet:
1) Jimi Kalliomäki 30p
2) Oskar Leitgeben Puola 22p
3) Sloan Cox Uusi-Seelanti 21p
4) Sami-Matti Trogen 20p

RX2 Silverstone

Belgian PoliisiralliPitkään odotettu debyytti on nyt takana. Sami-Matti ajoi ensimmäisen kilpailunsa rallicrossin RX2-luokassa viikonloppuna Englannin Silverstonessa. MM-sarjan yhteydessä ajettava nelivetoluokka keräsi viivalle seitsemäntoista kuljettajaa. Joukon kuopus, Set Promotion tallia edustava Sami-Matti, ajoi lähes kolmenkymmenen tuhannen katsojan edessä kahdeksanneksi.

- Matkaan lähtiessä sanoin odottavani kovaa kisaa, ja sitä se kyllä olikin. Perjantain harjoituksissa en vielä päässyt ajorytmiin, sillä autoon tuli jotain häikkää bensapuolelle, Sami-Matti kertoo.

Perjantain harjoitusten jälkeen edessä oli ensimmäinen kilpailupäivä, lauantai valkeni englantilaiseen tapaan vetisenä, mutta keli kuitenkin parani päivän edetessä ja rata kuivui. Ohjelmassa oli kaksi alkuerää, ensimmäisessä Sami-Matti oli kymmenes, toisessa hän huudatti yleisöä ja paikallista kisakuuluttajaa. ”Fantastista, vain 16-vuotias Sami-Matti johtaa kilpailua”, kuuluttaja hehkutti.

- Ensimmäiseen erään meno vähän jännitti. Lähtö oli ihan ok, ajoin toisena, kunnes etukulma osui heinäpaaliin ja pyöränkulmat menivät sekaisin. Vikuroivalla autolla oli vaikea ajaa, enkä saanut kunnon tulosta. Toisessa startissa lähtöpaikka oli ulkoradalta, pääsin hyvin matkaan ja ohitin kaikki ulkoa kiertäen. Voitin toisen lähdön, joten pitää kyllä olla päivään tyytyväinen.

Sunnuntaina sateenvarjoja sai käyttää auringolta suojautumiseen, ilma oli hautovan lämmin. Lauantain kahden erän jälkeen Sami-Matin kokonaissijoitus oli komeasti viides, edessä olisi kaksi ratkaisevaa alkuerää. Ennen kolmatta erää auton alustaan tehtiin muutoksia, mutta jokin meni vikaan ja auto alkoi puskea. Säädöt palautettiin alkuperäisiksi viimeiseen alkuerään ja auto käyttäytyi paremmin, mutta lähtöpaikka oli heikon edellisen erän vuoksi jälleen ulkoradalta.

- Yritin samaa temppua kuin toisessa erässä, mutta eivät menneet kilpakumppanit enää samaan vipuun, vaan heittivät mut seinään.

Neljännen alkuerän jälkeen Sami-Matti oli sijalla kymmenen, semifinaaleihin pääsi kaksitoista parasta.

- Lähtö takarivistä onnistui ja kaikki meni hyvin siihen asti, kun otin norjalaisen Krogstadin kanssa vähän crossityylistä kylkikontaktia. Hän taisi siitä suuttua, ja veti ensin kylkeen, ja pari mutkaa myöhemmin perään sen verran kovaa, että mun taistelut oli siinä. Sain vielä edellä menneet kiinni ja pääsin jo lähelle, mutta en päässyt millään ohi, takarengas oli aivan vinossa ja auto veteli sinne tänne, finaalipaikka jäi vain puolen sekunnin päähän. Harmittaa, kun se meni sivu suun kolarointien takia. Autokin oli lähdön jälkeen kuin peltorallin jäljiltä. Viikonloppu oli kokonaisuudessaan hieno, järjestelyt, alue ja tapahtuma, kaikki oli todella suurta. Mulla oli myös tukijoitani katsomassa ja kannustamassa, se oli mahtava juttu. Seuraavassa kisassa sitten menen radalla lujempaa, Sami-Matti mietiskeli.

RX2 Norjan Hellissä

Sami-Matti ajoi uransa toisen RX2-luokan kilpailun, kun maailman rallicrosskerma oli kokoontunut MM-osakilpailuun Norjan Helliin. Upeissa maisemissa ajettu kilpailu sujui alussa tahmeasti, loppua kohti parantuen. Sami-Matti ajoi kilpailussa seitsemänneksi.

Viikonloppu alkoi matalapaineen vallitessa. Sami-Matti ei pystynyt kunnolla tutustumaan rataan auton oikutellessa.

- Ensimmäisessä treenissä vetoakseli meni poikki ja auto muuttui kolmipyöräiseksi, meno oli aika mutkittelevaa. Toisella yrityksellä vaihteensiirtäjään tuli jotain häikkää, Sami-Matti kertoi Norjasta.

Lauantaina ajettiin harjoitusten jälkeen kaksi alkuerää. Kaikki näytti hyvältä. Harjoituksissa edellisen päivän tekniikkamurheet oli saatu selätettyä ja vauhdilla oli laatutakuu. Sami-Matti ajoi toiseksi nopeimman ajan, mutta sitten ongelmat palasivat.

- Aamun harjoituksissa kaikki vielä toimi, mutta ensimmäisessä erässä vaihteistoon tuli vikaa, kolmosvaihde katosi, pääsin kisan kuitenkin rämpimään läpi.

Toinen alkuerä oli jälleen tuttua ”Samppaa”, yhtä ylimääräistä loikkaa lukuun ottamatta. Lähtöpaikka oli ulkoradalta, josta Sami-Matti sai hyvän startin, kiihdytti kärkeen ja meni heti lisälenkille. Kuten Silverstonessakin, yleisö oli hurmiossa ja antoi aplodeja ohituksista.

- Toisessa erässä tapahtui kaiken näköistä. Ulkoradalta hyvä lähtö, ja johdossa ensimmäiseen mutkaan, josta menin lisälenkille. Ajoin muut kiinni ja menin ykköseksi, kunnes kolmannella kierroksella nopeassa vasurissa auto osui monttuun ja hyppäsi radan sivuun ja kaksi kaveria pääsi ohi. Kuittasin heidät kuitenkin aika nopeasti ja voitin lähdön, olisi tullut tosi hyvä aika ilman sitä loikkaa.

Ensimmäisen kilpailupäivän jälkeen Sami-Matin sijoitus oli kolmastoista, semifinaaleihin pääsee kaksitoista kuljettajaa. Sunnuntaina ajettavien alkuerien merkitys nousi isoksi, kaikki oli vielä auki.

- Hyvällä fiilksellä lähden huomiselle, vauhti on ihan hyvää eikä lähdöissä ole valittamista. Semifinaalipaikka on ihan mahdollinen, Sami-Matti kertoi lauantain kääntyessä kohti iltaa.

Sunnuntaina ajettiin kaksi alkuerää, viikonlopun paras suoritus tuli viimeisessä alkuerässä, siinä Sami-Matti oli neljäs. Semifinaalissa lähtöpaikka oli takarivistä.

- Kolmannessa alkuerässä ajoin lisälenkillä leveäksi. Takarengas oli saanut osumaa ja oli vinossa, perä lähti alta, enkä ehtinyt korjaamaan. Viimeinen erä meni sitten hyvin, ajoin lähtöni toiseksi ja olin koko porukan neljänneksi nopein. Semiin lähdettäessä tiesin, että tulee olemaan vaikeaa, koska lähtöpaikka oli takarivistä. Ei auttanut, vaikka miten yritti ponnistaa sieltä takaa. Sijoitus oli neljäs, joten vielä jäi tavoite, eli finaalipaikka saavuttamatta. Seitsemäs sija kokonaiskilpailussa oli kuitenkin työvoitto hankalan alun jälkeen, Sami-Matti summaa.

Kaukis: Nyt on hyvvee…

Belgian PoliisiralliKesä on siinä mielessä mukavaa aikaa, että useat ruokatarvikkeet ovat kotimaisia ja todella tuoreita. Onpa monella myös oma ryytimaa, jossa kasvatella vaikka vain harrastuksena kesäisiä yrttejä, juureksia, valkosipulia jne oman maun ja mieltymysten mukaan. Mikä maistuukaan paremmalta kuin uudet kotimaiset perunat. Siihen kylkeen vielä kunnon nokare voita, niin johan on herkkua. Minulla on kyllä tiedossa erityisen hyvä, ellei vieläkin parempi, kyytipoika näille uusille perunoille. Se on herkkujen herkku eli kylmäsavustettu lohi. Itse olen täysin sen lumoissa.

Olen ollut onnekas, sillä olen löytänyt kylmäsavulohen, joka on mielestäni parasta, mitä olen ikinä mistään löytänyt tai saanut maistaa. Täällä Savossa, aivan Kuopion kupeessa Joensuun tien varressa, on uusissa tiloissa Kala Lappi –niminen yritys, jonka tuotevalikoimaan mainitsemani herkku kuuluu. Kala on tuoretta Suomessa kasvatettua kirjolohta, josta se valmistetaan Lapin perheen salaisen reseptin mukaisesti aikaa ja vaivaa säästämättä. Sen ovat huomanneet myös ranskalainen, yksi arvostetuimmista gourmet-ketjusta Le Bon Marche ja nyt myös kiinalaiset herkkusuut, saksalaisia, tanskalaisia ja ruotsalaisia unohtamatta. Ei ole heilläkään suu tuohesta.

Kaikella on tietysti oma tarinansa. Niin tälläkin. Minulla oli mahdollisuus jututtaa Kala Lapin omistaja Vesa Lappia, jonka tarinoita kuunnellessa olisi mennyt pitempikin tovi. Siinä on kalamies henkeen ja vereen. Hän väitti, että oli oppinut muka kalastamaan isänsä ja ukkinsa opastamana jo ennen kuin oppi kävelemään. Olisikohan tässä vähän Savon lisää, tiedä häntä. Joka tapauksessa Lapin suvussa on ollut ahkeria ja intohimoisia kalastajia, kalankäsittelijöitä ja valmistajia ainakin neljän sukupolven ajan.

Miten sitten tämä yritys sai alkunsa? Vesa kertoi opiskelleensa insinööriksi ja siinä sivussa myös kaupallisia aineita. Alkujaan Vesa Lapilla oli Kone-Lappi Oy, joka valmisti erilaisia poralaitteita ympäri maailmaa. Myytyään liiketoimintansa vuonna 2007 hänellä oli aikaa miettiä, mitä tekisi isona.

Niinpä eräänä myöhäisenä syysiltana uistelumatkaltaan jo riitteiseltä Suvasvedeltä kotiin palatessa syntyi ajatus perustaa liiketoiminta, jonka ideana oli tarjota myös muille näitä perinteikkäitä suvun herkkuja. Tuumasta toimeen ja niin yrityksen toimiala muuttui vuonna 2013.

Nykyisellään Kala Lappi työllistää jo kahdeksan työntekijää tuotannossa ja noin kymmenen henkilöä kentällä. Tuotteita on jo laaja kirjo, ja niitä on kaupan aina Hangosta Ivaloon saakka.

Vesa Lappi kertoikin rohkeasti, että heidän ainutlaatuiset valmistusmenetelmät tekevät tuotteista maailman parhaita. Enkä epäile yhtään. Kannatta maistaa, oletpa sitten kylmäsavustetun, graavatun tai tulisavustetun kirjolohen ystävä.

Oheen laitan vielä ohjeen kunnon lohikeitosta, jonka mukaan valmistetulla lohikeitolla varmasti hurmaat niin itsesi kuin kanssasyöjätkin. Tämä resepti ja moni muu herkullinen resepti löytyy Kala Lapin nettisivuilta kalalappi.fi. Sieltä löytyy myös tietoa, mistä liikkeistä heidän tuotteitaan on saatavilla.

Lapin parempi kalakeitto
• 8 dl vettä
• 400 g lohta
• 100 - 200 g Lapin Kylmäsavulohta
• 8 kokonaista maustepippuria
• 2 laakerinlehteä
• 1 - 2 sipulia
• 750 g perunaa
• 1 tl suolaa
• 2 dl kermaa
• (Koskenlaskijaa)
• 1/2 dl tilliä
• voita

Kuumenna vesi kattilassa. Lisää maustepippurit, laakerinlehdet ja hienonnetut sipulit.
KeMMakoisaitä n. 5 min.
Lisää perunat pieninä kuutioina.
Jatka keittämistä 10 - 15 min tai kunnes kypsiä.
Lisää lohi ja kylmäsavulohi. Mausta suolalla.
Makoisaa kesää!